Datasonic Terima Lanjutan Kontrak Daripada KDN

Ingat lagi Datasonic?.. Datasonic yang dikaitkan dengan Zahid Hamidi, Presiden UMNO yang telah dibicarakan atas 47 tuduhan pengubahan wang haram dan pecah amanah jenayah (CBT) membabitkan jutaan ringgit daripada Yayasan Akalbudi dan menerima rasuah untuk pelbagai projek semasa dia menjadi Menteri Dalam Negeri.

Dua belas tuduhan itu adalah untuk CBT, lapan rasuah dan 27 lagi adalah untuk pengubahan wang haram.

Bagi tuduhan berkaitan pembekalan cip pasport, Pengarah Datasonic Group Chew Ben Ben didakwa telah memberikan RM6 Juta kepada Zahid pada 26 April 2017.

Datasonic juga dikhabarkan menerima satu projek secara rundingan terus pada zaman BN dengan kos asal RM318.75 juta, tetapi dirunding semula dengan pengurangan kos sebanyak 15%.

Projek tersebut ialah ‘Pembekalan mukasurat biodata polycarbonate’ untuk Jabatan Imigresen yang bernilai RM270 juta menjadikannya sebagai projek kedua terbesar diberikan secara rundingan terus.

Bagaimanapun Datasonic menafikan projek tersebut diterima secara rundingan terus.. sila baca di SINI

Datasonic Group Berhad hari ini dilaporkan menerima lanjutan kontrak daripada Kementerian Dalam Negeri (KDN) bagi tempoh enam bulan bermula 1 Jun hingga 30 November 2023 dengan nilai tambahan sebanyak RM9.9 juta.

Laporan berkaitan..

PETALING JAYA: Datasonic Group Berhad menerima lanjutan kontrak daripada Kementerian Dalam Negeri (KDN) bagi tempoh enam bulan bermula 1 Jun hingga 30 November 2023 dengan nilai tambahan sebanyak RM9.9 juta.

Kumpulan itu menerima surat anugerah (LOE) pada 29 Mei 2023 daripada KDN berhubung pindaan kontrak perkhidmatan penyelenggaraan komprehensif pusat pemperibadian kad di Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

Datasonic berkata, lanjutan kontrak serta nilai tambahan itu melibatkan pertukaran pelbagai perkakasan dan perisian untuk pengeluaran kad untuk ibu pejabat dan cawangan JPN pembaharuan lesen perisian dan perkhidmatan sokongan teknikal.

“Nilai kontrak asal adalah sebanyak RM39.75 juta dan nilai tambahan adalah sebanyak RM9.9 juta menjadikan jumlah keseluruhannya RM49.68 juta termasuk 6.0 peratus cukai perkhidmatan dan jualan.

“Di bawah terma baharu, kumpulan itu dikehendaki memberikan bon prestasi berjumlah RM993,764.42 kepada KDN dengan tempoh sah laku dilanjutkan sehingga 30 November 2024,” katanya dalam kenyataan kepada Bursa Malaysia.

Tahun lalu, anak syarikat kumpulan itu, Datasonic Technologies Sdn. Bhd. telah menerima kontrak daripada KDN bernilai RM140 juta untuk membekalkan kad pekerja asing (I-Kad) kepada Jabatan Imigresen.

Kontrak itu adalah untuk tempoh 36 bulan bermula 1 November 2022 hingga 31 Oktober 2025.

Di bawah kontrak itu, Datasonic Technologies dikehendaki mengemukakan bon prestasi RM2.33 juta kepada kementerian dengan tempoh sah bermula dari 1 November 2022 hingga 31 Oktober 2026.

Perubahan dalam nilai kontrak dijangka menyumbang secara positif terhadap pendapatan masa depan dan aset bersih sesaham kumpulan bagi tahun kewangan berakhir 31 Mac 2024.

Bagaimanapun, ia tidak akan memberi sebarang kesan ke atas modal saham dan pegangan saham pemegang saham utama kumpulan itu. – UTUSAN

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post