Kenapa Kerajaan "Bailout" Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd ?

Ketika menjadi Ketua Pembangkang pada tahun 2022, Anwar Ibrahim telah menggesa kerajaan supaya memberi tumpuan kepada usaha menyiapkan kapal tempur pesisir (LCS) fasa sedia ada dan menamatkan fasa seterusnya.

Menurut beliau projek berkenaan menelan belanja yang sangat besar, justeru peruntukan untuk fasa berikutnya boleh dikembalikan kepada rakyat.

Dana tersebut, katanya, dapat dimanfaatkan untuk menangani isu kos sara hidup orang ramai, ataupun meningkatkan kebajikan veteran tentera yang turut tertekan dengan keadaan semasa.

"Sekarang ini apabila kita tanya kerajaan, (kerajaan jawab) tak ada wang.

"Tapi wang yang sebanyak ni (terlibat projek LCS) bukan saja melibatkan ketirisan, kebocoran, malah saya juga percaya ada unsur rasuah," katanya dalam sidang media pada hari terakhir sidang Dewan Rakyat pada 4 Ogos 2022.

Kenyataannya itu dibidas oleh Menteri Kanan Pertahanan ketika itu, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, katanya kenyataan Anwar itu bercanggah dengan keputusan yang dibuat oleh Pakatan Harapan (PH) ketika mereka memerintah selama 22 bulan sejak 2018.

Katanya, ketika itu PH memutuskan untuk meneruskan projek pembinaan LCS itu bagi mengukuhkan keupayaan operasi Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM).

"Kenyataan Datuk Seri Anwar Ibrahim itu jelas berkisar kepada pertimbangan dan mainan politik semata-mata kerana jika dihentikan (projek LCS) ia bercanggah dengan pendirian ketika mereka (PH) memerintah.

"Berdasarkan laporan yang saya terima, kenyataan Anwar itu menimbulkan kemarahan banyak pihak. TLDM akan marah jika projek itu dibatalkan (kerana membabitkan aset mereka) dan tindakan itu juga akan menyebabkan 400 vendor `gulung tikar' dengan 90 peratus daripada jumlah vendor itu adalah kalangan veteran tentera," katanya.

Dan kini setelah menjadi Perdana Menteri projek yang didedahkan oleh Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) sebagai mempunyai pelbagai kepincangan itu diteruskan juga, tidak dihentikan sebagaimana gesaan Anwar ketika beliau menjadi Ketua Pembangkang dulu..

Kenapa?.. berikut adalah laporan yang memberikan jawapannya..

KERAJAAN tidak mempunyai pilihan selain mengambil alih syarikat yang bertanggungjawab terhadap projek pembinaan kapal tempur pesisir (LCS) iaitu Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BNS), supaya projek berkenaan dapat diselesaikan.

Perdana Menteri Anwar Ibrahim berkata ia berikutan kerajaan telah membelanjakan RM6 bilion bagi projek LCS.

“Ada projek yang on-going yang mesti kita (kerajaan) selesaikan termasuk LCS. Kita tiada pilihan, dah belanja RM6 bilion. Kita tidak boleh tutup, kita kena ambil alih untuk menyelesaikan projek,” katanya ketika ditemui pemberita selepas merasmikan Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur (PBAKL) 2023 di Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur (WTCKL) hari ini.

Beliau mengulas mengenai pengumuman Menteri Pertahanan Datuk Seri Mohamad Hasan bahawa Kementerian Kewangan telah menubuhkan syarikat bertujuan khas (SPV) bagi mengambil alih syarikat yang bertanggungjawab terhadap projek LCS iaitu BNS, sebagai anak syarikat kepada MOF.

Bagaimanapun Anwar berkata kerajaan akan mengeluarkan kenyataan lengkap berhubung pengambilalihan syarikat itu.

Sebelum ini pembinaan kapal LCS terpalit kontroversi apabila Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) mendedahkan tiada seunit pun telah disiapkan walaupun kerajaan telah membelanjakan RM6.083 bilion menerusi BNS - The Malaysian Insight

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post