Mahathir Punca Orang Melayu Mundur?

PETALING JAYA: Seorang pemimpin PKR mendakwa dasar penswastaan Dr Mahathir Mohamad punca utama ramai orang Melayu ketika ini berada dalam kelompok miskin.

Ahli Parlimen Pasir Gudang, Hassan Karim, berkata kemunduran orang Melayu dan Bumiputera dalam sektor ekonomi sehingga kini perlu dipikul bekas perdana menteri itu.

“Dasar penswastaan Mahathir yang mengutamakan pembentukan kelas kapitalis kroni di kalangan segelintir orang Melayu adalah punca terbesar jutaan umat Melayu/Bumiputera menjadi rakyat miskin di bandar dan desa seluruh negara terutama di negeri majoriti Melayu dan Bumiputera,” katanya dalam kenyataan.

Beliau merujuk negeri seperti Kelantan, Terengganu, Kedah, Perlis, Sabah dan Sarawak yang mencatatkan jumlah kemiskinan tegar yang tinggi.

Hassan berkata, Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan yang mengiktiraf kedudukan istimewa orang Melayu, dilaksanakan dengan pendekatan pembangunan ekonomi secara kapitalis bawah pentadbiran Mahathir.

“Jika dasar ini dilaksanakan secara pendekatan kelas mirip pendekatan sosialis yang mengutamakan kelas orang Melayu bawahan, sudah lama orang Melayu dapat dibebaskan daripada kemiskinan dan kemunduran,” katanya.

Katanya, pentadbiran Mahathir selama 22 tahun mengutamakan dasar penswastaan yang begitu meluas dengan syarikat milik kerajaan seperti Tenaga Nasional Bhd dan Telekom Malaysia Bhd diswastakan.

Hassan berkata, masalah kemiskinan tegar orang Melayu boleh “diubati” oleh kerajaan Anwar Ibrahim, dengan melihat semula Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan berkenaan kedudukan hak istimewa orang Melayu.

“Dasar bersifat kartel dan monopoli seperti keistimewaan AP yang selama ini hanya menguntungkan segelintir elit Melayu perlu dinoktahkan.

“Keutamaan sekarang perlu berpindah kepada menjaga kepentingan jutaan rakyat Melayu miskin dan mundur. Jika ini kita laksanakan, barulah kita boleh panggil kerajaan Anwar Ibrahim ini Kerajaan Madani,” katanya - FMT

3 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. .Siapa pemilik Zutello Crypto head by Kartel Mafia scamer mata sepet... .!?

  https://youtu.be/pHBye2wbpxI

  Minta PMx tolon scamer kaum ini.. Bab Jho Low suma kaum ni senyap...

  https://newswav.com/article/investment-scam-mho-urges-nfcc-to-coordinate-efforts-reopen-probe-into-frau-A2305_Jb1IHN

  Asal mata sepet Lepas bebas.. mangsa scamer banyak kaum Cina..?

  https://www.thevibes.com/articles/news/79247/nearly-10000-lose-up-to-rm3bil-in-zuttelo-investment-scam

  Bila ramai mangsa kaum Cina maka beribu ribu mangsa terpekik terlolong buat polis report.

  https://www.mstar.com.my/lokal/semasa/2022/12/08/awas-pelabur-zuttelo-polis-siasat-kes-tipu-kerugian-lebih-rm80-juta

  Kalau Jho Low larikan diri sekor kaum Cina ni tak buat polis report Dan pelik PDRM buat bodoh tak tangkap Jho Low.

  https://www.mytruthmedia.com/2022/12/05/zuttelo-money-game/

  Usaha untuk bawak Jho Low pulang membongkar kebenaran Link bawah ni hahh

  https://fb.watch/kkZwXYIG3v/?mibextid=qC1gEa

  Zety dan Taufik Ayman Masih bebas lepas tiada tindakan

  Ramai daripada mangsa adalah warga Cina yang lebih tua. Ada yang mengeluarkan wang simpanan mereka daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP)

  Ada juga yang meminjam wang daripada peminjam untuk menyertai skim pelaburan palsu yang dikenali sebagai Zuttelo ini.

  https://youtu.be/zvEuavkVZN8

  Sindiket ini bergerak aktif sejak pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dengan majoriti mangsa terdiri daripada masyarakat Cina termasuk warga emas.

  "Mangsa ditawarkan skim pelaburan pelbagai pakej termasuk disertakan dengan insurans dengan kadar pulangan dividen yang tinggi iaitu sekitar 17 peratus sebulan," katanya.

  Pada mulanya sindiket itu menggunakan nama lain dan menyasarkan mangsa daripada masyarakat Cina namun menghentikan aktivitinya di bawah kendalian itu dan kini menggunakan nama berbeza menyasarkan mangsa Melayu

  https://youtu.be/Z0GPtlBeE9Q

  Diganggarkan sindiket skim pelaburan dalam talian terbaharu ini dikenali sebagai Zuttelo telah menyebabkan lebih 10,000 mangsa kerugian sekurang-kurangnya RM3 bilion,” katanya sambil menambah kebanyakan mangsa adalah warga China.

  https://youtu.be/1XFhxhEWLQE

  Sindiket itu telah menutup aktiviti di bawah nama Zuttelo dan menukar namanya kepada Solaris.

  “Kami percaya sindiket itu kini menggunakan nama Solaris dan menyasarkan Melayu dan India.

  Presiden Malaysia Community Crime Care (MCCC) Tan Sri Musa Hassan berkata polis mesti mengambil tindakan terhadap sindiket itu sendiri serta mengelak mangsa daripada ditipu.

  -------

  ReplyDelete
 2. Dolu suka berjubo sekarang suka fitnah..!!

  Mentaliti pH/UMNo tuduh dah fitnah dolu, fakta dan bukti kemudian cerita..!! Seperti fitnah Bossku dalam kes 1MDB masih di jaja.. tapi rakyat dah meluat fitnah jijik ini..!!

  Brother Anwar Bin Ibrahim telah membuat tuduhan palsu mengenai penyelewengan dana awam sebanyak RM600 bilion, yang dikurangkan kepada RM530 bilion, dan kemudian kepada RM92.5 bilion, kemudian kepada RM4.5 bilion, dan akhirnya kepada hanya RM300 juta.

  Lagi pelik bukan sahaja angka itu terus berubah, malah ceritanya juga terus berubah: daripada Muhyiddin Yassin mencuri wang rakyat kepada Muhyiddin menerima rasuah dan sogokan. Akhirnya, apabila Muhyiddin ditangkap didakwa, ia bukan kerana penyelewengan, rasuah atau rasuah, ia adalah kerana salah guna kuasa.

  Muhyiddin yang di fitnah meluluskan inisiatif Kementerian Kewangan (MoF) yang dipanggil ‘Projek JanaWibawa’, yang merupakan rancangan ekonomi untuk membantu kontraktor Bumiputera yang berada dalam kesusahan daripada muflis. Muhyiddin tidak bertanggungjawab ke atas Projek JanaWibawa, MoF adalah, dan beliau juga tidak mempunyai kuasa kelulusan.

  Jadi bagaimana Muhyiddin boleh menyalahgunakan kuasa yang dia tidak ada?

  Muhyiddin selanjutnya didakwa kerana meluluskan rayuan Yayasan Al-Bukhary mengenai status pengecualian cukainya, yang telah dibatalkan oleh Menteri Kewangan ketika itu Lim Guan Eng semasa pemerintahan Pakatan Harapan.

  Bagaimanapun, kedua-dua Anwar dan Guan Eng telah menafikan perkara ini. Dalam kes itu, bagaimana Muhyiddin boleh dituduh melakukan jenayah salah guna kuasa kerana meluluskan rayuan Yayasan Al-Bukhary terhadap status pengecualian cukainya jika status pengecualian cukai itu tidak pernah ditarik balik?

  Perkembangan yang lebih menarik turut berlaku dalam Semakan Kehakiman yang melibatkan akaun bank BERSATU.

  Pertama, SPRM merampas akaun bank BERSATU tanpa memaklumkan BERSATU. SPRM telah mendakwa BERSATU menerima wang daripada sumber rasuah dan atas sebab itu akaun mereka boleh dibekukan.

  Bagaimanapun, sehingga hari ini BERSATU tidak didakwa atas sebarang kesalahan. Lebih menarik ialah hakikat bahawa SPRM kini terdedah kerana menghalang dan campur tangan dalam pentadbiran atau perjalanan keadilan.

  Hanya dalam Kerajaan Perpaduan Malaysia PH/ mentaliti korup fitnah Umno perkara sebegini boleh berlaku!

  Celah mana yang dikatakan penyalahgunaan kuasa?

  ReplyDelete
 3. Barua versus Barua...

  Kenapa 9 kan bagus kalau kasi 90 lagi.. kikikik

  Sembilan tuntutan yang dikemukakan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim, berdasarkan writ saman saman berjumlah RM150 juta sepertimana dilaporkan oleh Astro AWANI:( Astro milik kroni Tun)

  i. Ganti Rugi Am (“General Damages”) disebabkan penghinaan terhadap plaintif daripada kenyataan-kenyataan fitnah defendan tersebut berjumlah RM50 juta.

  ii. Sejumlah Ganti Rugi Teladan (“Exemplary Damages”) disebabkan penghinaan terhadap plaintif daripada kenyataan-kenyataan fitnah defendan tersebut sejumlah RM100 juta.

  iii. Perintah bahawa defendan dengan serta-merta menarik balik kesemua dan setiap satu kenyataan-kenyataan defendan tersebut.

  iv. Perintah bahawa defendan menyebabkan kesemua perkongsian kenyataan- kenyataan tersebut di semua platform media sosial dan/atau media elektronik cetak yang telah tertular tersebut dipadam dengan serta-merta, yang mana telah dikongsi oleh pengguna-pengguna lain di atas kesalahan defendan sendiri.

  v. Perintah bahawa defendan hendaklah membuat permohonan maaf secara bertulis kepada anak guam kami tanpa syarat dan secara terbuka termasuk dengan aku janji bahawa defendan tidak akan sama sekali membuat apa-apa kenyataan

  vi. Perintah bahawa defendan mengadakan satu sidang media khas sempena permohonan maaf dan aku janji kepada plaintif

  vii. Faedah ke atas ganti rugi di atas pada kadar lima peratus setahun dari tarikh writ saman ini difailkan sehingga penyelesaian penuh terhadap defendan;

  viii. Kos tindakan ini ditanggung oleh defendan.

  ix. Relif-relif lanjutan yang difikirkan suai manfaat oleh Mahkamah Yang Mulia ini.

  Selamat bergaduh wahai barua barua LeeKwanYee@DAP... Bergaduh lah kau sampai mampos..!!

  Pada orang Melayu' sekelian meh kita tepok tangan dan ketawa terbahak bahak saksikan semua barua barua DAP@LeeKwanYew bercakaran dan berbunuhan sesama sendiri...

  Haah tepokkkk..!!

  #haahtepokkk

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post