'Pertahan Prinsip, Jangan Jadi Si Kitol' - Anwar

GOMBAK: Datuk Seri Anwar Ibrahim mengajak pengundi di Selangor menolak pemimpin khianat yang diibaratkan bersikap seperti Raja Mendeliar dan Si Kitol.

Mengimbau sejarah terpalit dua watak pembelot berkenaan, Pengerusi Pakatan Harapan (PH) itu mendedahkan ada bukti menunjukkan individu berperangai sedemikian ditentang keras pada zaman dahulu.

"Orang Cina, India, Arab, Melayu... boleh layan orang khianat? Kalau kita baca sejarah Melayu, orang khianat itu dua namanya iaitu Raja Mendeliar dan Si Kitol.

"Si Kitol oleh kerana khianat, Sultan Melaka hukum sula terhadap dia. Tahu sula macam mana? Dia cucuk dengan buluh dari bawah sampai ke atas. Sekarang jangan buat macam tu, saya cuma nak cerita sebab ini sejarah.

"Lepas tu, rumah dia dipecahkan dan dihanyutkan ke laut. Tanah tapak rumah dia dikikis dan dibuang. Jadi apa pengajaran kepada orang Malaysia khususnya orang Melayu?

"Perjuangan ini mesti ada prinsip. Jangan jual diri, jual diri kerana harta, kuasa dan rebut kedudukan. Sebab itu saya tabik kawan-kawan di Gombak dan Selangor yang teguh pertahankan prinsip, tidak goyang, tidak hanyut kerana wang, tidak hanyut dengan harta," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap di hadapan lebih 20,000 hadirin sempena Majlis Rumah Terbuka Malaysia MADANI Peringkat Negeri Selangor di Kawasan Komersial Fasa 3, Taman Seri Gombak di sini, malam ini.

Turut hadir Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi; Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amiruddin Shaari; Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail dan Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan, Datuk Seri Mohamad Sabu - BH

4 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Sehari selepas konvensyen Kerajaan Perpaduan konon nya atas pilihan Yang Dipertuan Hagong, isu kalimah Allah dilacurkan kembali oleh puak ini semola. APA MOTIF..!?

  UMNo bole buat apa skg..!? Tak kan buat bodoh bangang bisu pekak badak..!? Wooi UMNo tidoo ker..!?

  Apa motif sebenar kaum ini dalam Kerajaan Perpaduan penggunaan Kalimah Allah dibenarkan pada semua Agama..!?

  Motif nya mudah pulak ini ingin melaga lagakan dan membatu apikan sambil pecah dan perintah orang Melayu' Islam.. straight forward isu

  Setiausaha Agung DAP Anthony Loke serta pemimpin-pemimpin Kerajaan Perpaduan yang lainnya hadir ibupejabat UMNo di PWTC.

  Kehadiran DAP bersama-sama 19 parti politik yang lain ke Pusat Dagangan Dunia (WTC) Kuala Lumpur pada 14 Mei lalu adalah simbol kesetiaan kepada Raja Melayu yang menjadi tonggak Malaysia sepertimana diikrarkan dalam rukun negara.

  Kalau isu kalimah Allah ini di adu dombakan sambil kaum ini membatu api kaum Melayu' Maka dengan sendiri ya kaum ini tidak hormat pada Raja dan Agong yang memelihara kesucian kalimah ini..!!

  Apa motif kerajaan Perpaduan sambil jaja nama Agong dlm masa sama isu kalimah dimainkan kembali..!?

  Sejak UMNo kena sondol dengan Bang Non tetiba UMNo jadi bodoh bangang..

  UMNo bole buat apa dng isu kalimah ini..!? uMNo dah jadi bangang...

  Kikikiki...

  ReplyDelete
 2. Bila otak letak kat jubo..

  Fakta terkini dah tau musim panas ramai penduduk bandar guna air cond kenapa caj letrik kena bayar lebih guna air cond, patutnya musim panas ni lah caj letrik guna air cond kena kurangkan .... alahaiiii ..

  Dah la pinjaman cagar KWSP kena bayar bunga 4% can oleh bank bila pencarum buat pinjaman....

  34,643 layak terima pinjaman peribadi RM722 juta bakal miskin tegar selepas buat pinjaman bercagar wang KWSP

  Sebanyak 74,392 permohonan diterima di bawah Fasiliti Sokongan Akaun 2 (FSA2) setakat 14 April 2023, dengan 34,643 daripadanya adalah permohonan yang layak dengan jumlah RM722 juta, menurut Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

  Dari Bank yg pernah Zahid jadi Pengerusi Bank semasa ketua pemoda UMNo dolu dolu...

  Pergi campur dengan marhaen, jangan duduk di atas sahaja. Jangan buka puasa di hotel sahaja, sekali sekala buka dengan gelandangan.

  Puak-puak kayangan ini hidup senang lenang itu tak merasai apa yang mereka di bawah rasai.

  Siapa pernah rasa orang datang rumah pukul 12 tengah malam minta duit sebab esok pagi kena bayar yuran anak?

  Siapa pernah rasa orang datang rumah minta pinjam duit untuk beli susu anak?

  Sebab tidak faham keluar kata-kata keji. Orang nak jalan kaki pun mereka permainkan. Konon boleh masuk Olimpik dan sebagainya.

  4% dikenakan semasa buat pinjaman cagar wang KWSP setelah perjanjian pinjaman dibuat bila wang KWSP buat cagaran... 4% bukan 1% bukan , bukan 2% saya ulangggg 4% bunga bank kenakan..!!

  Kalau pinjam 50K bila peminjam tak bole bayar Maka wang KWSP sebanyak 50 ribu itu akan diambil oleh pihak Bank bersama bunga 4% akan dikenakan lagi..

  Ketua Pegawai Eksekutif KWSP, Amir Hamzah Azizan berkata KWSP menjangkakan jumlah permohonan FSA2 akan terus meningkat, lebih-lebih lagi setelah Bank Simpanan Nasional (BSN) melancarkan BSN MyRinggit Insan-i pada Sabtu.

  Otak menteliti menteri Kewangan PMx cakap tak serupa bikin.. Ini ke menteri Kewangan terbaik Asia...!?

  Ada anak-anak yang jarang berjumpa dengan ibu bapa kerana mereka kerja sampai malam. Anak-anak diberi kunci rumah dan terpaksa menguruskan diri sendiri. Makan, mandi, buat homework, ulangkaji dan sebagainya semua buat sendiri

  Permohonan 74,392 yang diterima bakal dimiskin kan lagi untuk org Melayu yang dah sedia miskin.
  Air cond bukan barang mewah wahai Bang Non, air cond sudah jadi keperluan orang marhean... Musim panas ni sepatutnya caj air cond kena bagi kurang bukan di naikkan caj letrik air cond itu .. alahaiiii

  Bahana bila otak letak kat jubo..

  Saya ulangggg...!!

  ReplyDelete
 3. Awas agenda Pluralisma sedang berkembang bila Brother Anwar Bin Ibrahim diangkat PMx

  Kesatuan Ulama Islam Sedunia (KUIS) telah mengeluarkan kembali kenyataannya yang bertarikh 21 Februari 2021 bersama Liga Ulama Islam dan Liga Arab Maghreb ketika mengadakan persidangan yang bertajuk The Position of the Islamic Ummah on the Abrahamic Religion yang merumuskan bahawa Abraham Religion adalah satu ancaman terhadap akidah umat Islam.

  Penggunaan kalimah Allah salah satu bunga bunga rencana kecil Pluralisma Agama di Malaysia tak sampai 3 setelah dinobatkan sebagai PMX... AWAS..!!

  tanggal 16 Februari lalu UAE secara rasminya telah membuka Abraham Family House, iaitu satu komplek yang mengandungi sebuah masjid, gereja dan synagogue di Pulau Saadiyat, Abu Dhabi, UAE.

  Akhbar utama negara haram Israel, The Jerusalem Post dalam ulasannya begitu bangga dengan perkembangan tersebut.

  KUIS dalam kenyatannya menyeru para cendekiawan Islam, penuntut ilmu dan pendakwah untuk menunaikan kewajipan mereka terhadap agama Islam dalam menghadapi cabaran bid’ah yang sesat di zaman ini.

  Syeikh Dr. Ahmed Al Tayeb, Abraham Religion adalah satu ancaman dan muslihat besar yang boleh menyesatkan akidah umat Islam. Agama baharu ini perlu ditolak dan diperjelaskan bahayanya kepada umum di samping bertujuan untuk memanipulasi umat Islam supaya menerima keberadaan zionis Yahudi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Liga Arab pon tak meroyan penganut agama lain guna kalimah Allah kerana mereka tak buta sejarah macam si dungu perasan pejuang agama.
   Di negara mereka dah lama agama lain guna kalimah Allah.
   Dari segi sejarah terbukti bahawa Islam diwahyukan sejak nabi Adam as lagi.Cuma kitab mereka terpesong mengikut zaman dan kepentingan peribadi penganutnya tidak seperti alQuran.
   Maka nak jadi pejuang kalimah Allah tanpa memahami sejarah, betul2 menampakkan kebodohan sendiri.

   Delete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post