Sokong DAP Atau Hilang Kuasa, UMNO Diberitahu

PETALING JAYA: Umno perlu menyokong calon DAP pada PRN akan datang atau berdepan risiko menjadi pembangkang, kata seorang penganalisis.

Felo Kanan Majlis Profesor Negara, Jeniri Amir berkata, pemimpin dan ahli Umno perlu pragmatik serta realistik dengan kedudukan parti mereka yang menganggotai kerajaan perpaduan.

“Tiada jalan lain. Jika kamu berada dalam kerajaan perpaduan, maka kamu perlu sokong mana-mana parti (yang) menjadi sebahagian daripada kerajaan perpaduan.

“(Jika) mereka tidak sokong DAP, Perikatan Nasional menang, (maka) siapa yang akan kalah? Adakah mereka (Umno) mahu menjadi pembangkang?” katanya.

Beliau mengulas amaran Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) Umno, Isham Jalil berhubung sokongan terhadap parti itu akan terhakis, jika terus meminta ahli menyokong calon DAP dalam PRN.

“Puji melambung DAP tu tak payahlah, nanti penyokong kita kecil hati, jadi masalah kepada kita. Hentikan suruh orang kita undi DAP,” katanya menerusi siaran langsung di Facebook pada 25 Mei lalu.

Minggu lalu, Ahli MKT Umno, Ahmad Maslan dilaporkan berkata, ahli parti harus melihat calon DAP pada PRN akan datang sebagai mewakili kerajaan perpaduan, bukannya parti itu sendiri.

Tetapi, Khamis lalu, Ahmad menggesa semua polemik menyelubungi kenyataan kontroversinya itu dihentikan dan menjelaskan ahli Umno tidak perlu mengundi DAP memandangkan logo mereka tiada dalam undi kerana ia adalah sebahagian daripada Pakatan Harapan (PH).

Jeniri berkata, jika Umno dan DAP mahu kekal relevan, maka ahli mereka perlu menyokong satu sama lain.

“Siapa lagi yang mereka boleh sokong? Mereka tidak boleh menyokong Bersatu atau PAS,” katanya.

Azmi Hassan dari Akademi Nusantara senada dengan Isham, tetapi menegaskan kewujudan Umno bergantung kepada kerajaan perpaduan yang terus berkuasa.

Beliau berkata, perkara itu perlu ditangani dengan teliti kerana Umno dan DAP berseteru sejak sekian lama.

“Kalau kita nak pujuk ahli Umno mengundi kerajaan perpaduan, mereka (pemimpin Umno) tak boleh cakap terus mereka (ahli) perlu undi DAP, tidak boleh buat begitu. Ia lurus sangat,” katanya sambil menambah ia mesti dilakukan “secara tersirat”.

“Satu-satunya cara ialah menjelaskan (kepada mereka) kepentingan kerajaan perpaduan dan Umno bergantung kepadanya untuk kekal dalam politik.”

Azmi berkata, pemimpin Umno perlu menekankan kepada ahlinya kepentingan kerajaan perpaduan kerana ia mewakili semua lapisan masyarakat dari Semenanjung, Sabah dan Sarawak.

“Itulah caranya, bukan memuji DAP untuk memujuk ahli Umno mengundi DAP, ia tidak akan berjaya. Strategi lebih baik ialah menunjukkan Umno sanggup menentang DAP demi menjaga kepentingan orang Melayu dan Islam.” - FMT

1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. SPRM Memanggil Anak Mahathir Kerana Pengubahan Wang Haram.. Barua vs Barua makin panasssss ...!!

  Tak dapat apak, anaknya pun jadi lah.. Yesss Barua VS Barua DAP@LeeKwanYew makin panass, makin sensasi dan makin hottt..!! Kasi tepokkk satu kali alls..!!

  Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah memanggil anak bekas perdana menteri untuk merekodkan kenyataan berhubung siasatan yang sedang dijalankan di bawah Pencegahan Pengubahan Wang Haram

  SPRM merekodkan keterangan 14 saksi dalam tempoh beberapa minggu lalu, termasuk keterangan ahli perniagaan dan bekas menteri itu.

  Media melaporkan bahawa SPRM telah memulakan siasatan terhadap seorang bekas menteri dan ahli perniagaan bergelar Tan Sri. Siasatan itu bertujuan untuk menyiasat dakwaan penyelewengan dana berjumlah lebih RM2.3 bilion milik negara.

  Ketua Pesuruhjaya Tan Sri Azam Baki mengesahkan perkara itu menyatakan siasatan tertumpu kepada Seksyen 23 akta SPRM 2009 mengenai kesalahan salah guna kuasa untuk mendapatkan rasuah dan kesalahan pengubahan wang haram mengikut Seksyen 4 (1) AMLATFPUAA 2001.

  Elok kita tukar nama nama taikun kartel mata sepet ini spt Fak Yew Lah, Koh Lon Tit, Vincent Tan, Leow Tiong Lay, Bu Toh Mak Lu, Pu Kee Mak, Ananda, Lim Got Tongong, Robert Pan Tat ,Lim Chi Pan, Lim Ping Pong, Lim Pan Tat , Lee Ci Bai, Robert Tok Kok, Kok Bu Toh, Lim Chi Pet, Tue Na Seng , Pha Chu Cheng dll pada nama Taikun Melayu pulak...

  Dulu fitnah Najib sampai togel dikerjakan sekarang fitnah Mahiuddin... Akhirnya Jho Low lesap dan kaum Jho Low tepok tangan ketawa terbahak bahak tengok barua barua mereka DAP@LeeKwanYew berbunuhan sesama sendiri dan sampai sekarang barua mereka iaitu kes Zety Taufik Ayman lesap 700 juta sampai sekarang terkinja kinja senang lenang.. macam pantekk la semuanya

  Inilah cara barua DAP@LeeKwanYew linkup dan laga laga kan kaum Melayu...

  Semua kaum Melayu jangan terikut terkinja Kinja pula jomm mari kita tengok Dan tepok tangan barua barua Melayu DAP@LeeKwanYew berbunuhan. Lagi cepat barua ni mampos lagi cepat Melayu bersatu semula.. haha tepokkk..!!

  Bila barua mereka PM Melayu bertukar ganti taikun taikun mafia dan taikun gang kartel LeeKwanYew@ DAP ini masih nama yang sama juga harga barang masih melambung dan dikawal oleh tuan nya Singapura

  Kalau PN menang nanti ( insyallah menang PRN) Dan kerajaan bertukar maka

  1. Ujudkan pemodal pemodal Melayu' menguasai ekonomi negara.
  2. Ujudkan kapitalis Melayu' sebanyak mungkin.
  3. Ujudkan beratus ratus billionaire Melayu' agar negara tidak bergantung pada kapitalis mafia Mata Sepet bertuankan Lee Kwan Yew walaupun mafia Mata Sepet itu warga nagara Malaysia
  4. ujudkan rangkaian Kartel Kartel Melayu'
  5. Jika perlu dinujudkan rangkaian mafia mafia Kartel Melayu' Maka ia jugak perlu dilakukan
  6. Mengembangkan ekonomi orang Melayu' bila kesemua diatas sudah terbentuk
  7. Kapitalis kapitalis Melayu' yang ujud nanti harus lah bersifat natural dan tidak memihak mana mana pemimpin. Elakkan Dari adu domba Kapitalis Mata Sepet... Jangan ujudkan lagi Team A Dan B, Team Wawasn dsb nya. Itu semua adu domba halus Kartel mata sepet supaya Melayu' screw Melayu spt ucapan Super Man DAP.
  8. Elakkan jadi mangsa batu api musuh.. dah tingkat kan hubungan dengan Indonesia jiran serumpun.
  9. Lupakan Singapura pergi mampos dengan Singapura jiran tak guna Malaysia dan Indonesia.
  10. Semua bahan2 makanan dan bahan mentah yang dihantar ke Singapura perlu dikaji harga caj bayaran duti import dan sebagainya.

  Saya ulangggg..!!! Padan muko kau hanatt

  Lingkupkan saki Baki barua barua DAP@LeeKwan Yew PRN June 2023 nanti.

  Masa kasi Pelingkup semua saki baki barua barua DAaP@LeeKwanYew semakim hampir.. June 2023 PRN Kasi lingkup semuanya..

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post