Tak Mustahil PN Menang 80% Undi?

PETALING JAYA: Sasaran Perikatan Nasional (PN) untuk memenangi 80% undi pada PRN akan datang mungkin realistik, kerana imej Pengerusi Pakatan Harapan Anwar Ibrahim dicemari Umno, menurut seorang penganalisis politik.

Ahmad Fauzi Abdul Hamid daripada Universiti Sains Malaysia berkata, walaupun reputasi peribadi Anwar semakin bagus dalam kalangan pengundi Melayu, imejnya masih dicemarkan oleh rakan kongsi dalam gabungannya.

Umno menjadi rakan kongsi dalam kerajaan perpaduan pimpinan Anwar menerusi Barisan Nasional (BN).

“Anwar mempunyai karisma dan rekod prestasi yang menunjukkan integriti, tetapi perkara yang sama tidak boleh dikatakan bagi rakan kongsinya dalam kerajaan perpaduan, terutamanya Umno,” kata Fauzi kepada FMT.

Justeru, katanya, dakwaan pengerusi PN Muhyiddin Yassin bahawa gabungan itu boleh memenangi sehingga 80% undi pada peringkat negeri, terutamanya undi orang Melayu, adalah realistik.

“Bukan tidak munasabah, tetapi PN perlu berhati-hati dengan usaha kerajaan untuk menambah baik kedudukannya, walaupun (kadarnya) sangat perlahan.

“(Usaha itu) tidak cukup pantas untuk membawa kesan pada PRN, tetapi perjuangan sebenar adalah PRU akan datang,” kata Fauzi.

Muhyiddin memetik kajian PN yang menunjukkan bahawa rakan-rakan kongsi dalam gabungan itu – Bersatu, PAS dan Gerakan – mendahului pesaing politik mereka dari segi populariti dan kepimpinan.

Ahli sains politik James Chin daripada Universiti Tasmania berkata, keyakinan Muhyiddin tidak tersasar, mengambil kira prestasi PN sebelum ini di Kelantan dan Terengganu.

“Pada PRU15, mereka menyapu bersih (kerusi di) Kelantan dan Terengganu, pada dasarnya seluruh negeri, di peringkat Parlimen,” kata Chin kepada FMT.

“Jadi, jika gabungan itu boleh mengekalkan sasaran itu atau jumlah undi, (gabungan) itu patut tidak akan berdepan sebarang masalah.

“Kemenangan besar di Kelantan dan Terengganu (boleh dijangka).”

Bagaimanapun, katanya, peluang PN di Kedah dan Negeri Sembilan dijangka 50-50. Perkara itu masih terlalu awal, katanya, untuk dikatakan kerana kedua-dua pihak masih berkempen.

“Di Pulau Pinang dan Selangor, PN masih ketinggalan, disebabkan majoriti besar (PH). Saya sangat ragu-ragu PN boleh menawan negeri-negeri ini melainkan sesuatu berlaku semasa kempen,” katanya.

Kalimah ‘Allah’, Coldplay dan Proklamasi Orang Melayu

Chin berkata, pembangkang akan memainkan dua isu besar dalam kempen pilihan raya, iaitu kontroversi mengenai orang bukan Islam menggunakan kalimah “Allah”, dan kelulusan mengadakan konsert Coldplay.

“Kedua-dua isu ini mudah dimanipulasi kerana mereka hanya perlu mendakwa Islam dipinggirkan. Tidak perlu beri sebarang alasan, hanya salahkan kerajaan, iaitu PH dan Umno. Jadi ini sesuatu yang mudah untuk dilakukan,” katanya.

Fauzi juga berkata, Proklamasi Orang Melayu anjuran Dr Mahathir Mohamad tidak akan membawa impak yang besar pada Anwar kerana keabsahan bekas perdana menteri itu dalam kalangan orang Melayu telah terjejas - FMT

1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!


 1. TUN DAIM DAN ANAK TUN MAHATHIR DI TAHAN SPRM..?

  Barua versus barua is begin now....!!

  Yang pelik nya sekor babi pun tak terlibat. Asal babi lepas... Asal babi jer lepas ..!!

  INI LAH Bahana bila 22 tahun 22 Bulan kau bela babi babi sebagai kroni.. babi terlepas si barua anak beranak kena tuduh rasuah. Padan lah muko kau anak beranak ..!!! Ini baru padan muko kau bila babi kau jadi kan kroni untuk anak cucu... Padan muko dan Fucckkkk you all..!!

  Haah Jommm tepokkk Battle of Barua is Begin Now...!!

  Barua DAP@LeeKwanYew iaitu Tun Daim Zainuddin adalah bekas Menteri Kewangan yang telah dipangggil Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) berhubung siasatan Pandora Papers yang mendedahkan mengenai penyimpanan harta di luar negara berjumlah ratusan bilion ringgit.

  Desas-desus itu turut dikongsikan Ketua Penerangan Umno Isham Jalil dalam hantaran Facebook miliknya yang berkata, Daim dan keluarganya dipercayai dikaitkan dalam siasatan berkenaan.

  “Khabarnya bahawa SPRM telah memanggil Tun Daim Zainuddin berhubung siasatan berkenaan duit berbillion ringgit berkaitannya dan keluarganya di luar negeri seperti yang dinyatakan di dalam Pandora Papers.

  “Mengikut laporan media, siasatan tertumpu kepada aset-aset dan kekayaan luar biasa yang disalur ke akaun di luar negeri yang mana kekayaan dan aset-aset ini dipercayai atau mungkin diperoleh daripada kontrak-kontrak kerajaan,” katanya.

  Isham turut berkongsi khabaran anak kepada seorang bekas Perdana Menteri turut akan dipanggil SPRM dalam masa terdekat ini.

  “Saya juga mendengar khabar bahawa anak bekas Perdana Menteri (kemungkinan besar anak Tun Mahathir) juga akan dipanggil oleh SPRM untuk memberi keterangan.

  Bagus lah barua vs barua sebalum PRN Kali ini .. Melayu' lain sila tepok tangan lihat semua barua barua DAP@LeeKwanYew berbunuhan sesama sendiri.. Kaum Melayu' jaga jaga batu api musuh dari kartel mata sepet ini..

  Kalau PN menang nanti ( insyallah menang PRN) Dan kerajaan bertukar maka

  1. Ujudkan pemodal pemodal Melayu' menguasai ekonomi negara.
  2. Ujudkan kapitalis Melayu' sebanyak mungkin.
  3. Ujudkan beratus ratus billionaire Melayu' agar negara tidak bergantung pada kapitalis mafia Mata Sepet bertuankan Lee Kwan Yew walaupun mafia Mata Sepet itu warga nagara Malaysia
  4. ujudkan rangkaian Kartel Kartel Melayu'
  5. Jika perlu dinujudkan rangkaian mafia mafia Kartel Melayu' Maka ia jugak perlu dilakukan
  6. Mengembangkan ekonomi orang Melayu' bila kesemua diatas sudah terbentuk
  7. Kapitalis kapitalis Melayu' yang ujud nanti harus lah bersifat natural dan tidak memihak mana mana pemimpin. Elakkan Dari adu domba Kapitalis Mata Sepet... Spt ujudkan Team A Dan B, Team Wawasn dsb nya. Itu semua adu domba halus supaya Melayu' screw Melayu Dari ucapan Super Man DAP.
  8. Elakkan jadi mangsa batu api musuh.. dah tingkat kan hubungan dengan Indonesia jiran serumpun.
  9. Lupakan Singapura pergi mampos dengan Singapura jiran tak guna Malaysia dan Indonesia.
  10. Semua bahan2 makanan dan bahan mentah yang dihantar ke Singapura perlu dikaji harga caj bayaran duti import dan sebagainya.

  Saya ulangggg..!!!

  Lingkupkan saki Baki barua barua DAP@LeeKwan Yew PRN June 2023 nanti.

  Celaka lah kau barua barua sekelian..!!

  Asal babi lepas...!!

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post