Jangan Lupa Golongan T20 Juga Warganegara Dan Pengundi Ya...

Kumpulan T20 atau Top 20% mewakili 20% pendapatan isi rumah tertinggi di Malaysia. Golongan T20 dianggap berpendapatan tinggi, dimana pendapatan bulanan mereka melebihi RM10,971 sebulan.

Berdasarkan Laporan Survei Pendapatan Isi Rumah dan Kemudahan Asas 2019, terdapat 1.49 juta isi rumah T20 dan mereka merupakan 46.8% dari jumlah pendapatan isi rumah di Malaysia.

Dan seramai 2.2 juta ahli T20 mempunyai nilai simpanan keseluruhan RM597 Bilion di dalam KWSP pada April 2020.

Berdasarkan Daftar Pemilih Pilihan Raya (DPPR) terkini sehingga Daftar Pemilih Tambahan Bulan Ogos 2022 yang dikemas kini sehingga 9 Oktober 2022 jumlah pemilih ialah 21,173,638 orang.

Dari jumlah ini golongan T20 menyumbang kepada lebih dari 10 peratus undi secara keseluruhan dalam Pilihanraya..

Jadi jangan lupa mereka juga adalah pengundi ya..

JANGAN LUPA GOLONGAN T20 JUGA WARGANEGARA

GOLONGAN T20 adalah penyumbang terbesar selaku pembayar cukai dengan jumlah kutipan RM33.68 bilion atau 85 peratus daripada kategori berkenaan pada tahun lalu.

Mereka tidak culas walaupun telah kehilangan keistimewaan seperti subsidi tunai haji, biasiswa atau pinjaman pelajaran anak-anak yang dikurangkan dan terbaharu tarif elektrik juga mahu disenaraikan.

Ketika Samuel Morse menemukan teknologi komunikasi te­legraf pada kurun ke-17, dia tidak pula menetapkan bayaran yang berbeza-beza mengikut kategori pendapatan penduduk Eropah ketika itu kerana tujuan membangunkan teknologi tersebut untuk faedah manusia sejagat.

Pengayaan teknologi sepatutnya untuk faedah rakyat kese­luruhannya dan bukannya dibezakan mengikut kumpulan tertentu sehingga mengundang perasaan kurang senang dalam kalangan warganegara yang merasakan diperlakukan seperti pendatang asing di negara sendiri.

Pada masa yang sama golongan B40 tidak termasuk sebagai pembayar cukai, hanya kerana ketetapan kerajaan mereka yang berpendapatan di bawah RM4,850 sebulan ‘dilepaskan’, sedangkan ramai tidak menyedari ada yang tidak mengisytiharkan pendapatan sebenar.

Ramai mendakwa ahli B40 sedangkan mereka menjalankan perniagaan sendiri yang tidak didaftarkan. Atas alasan tidak memiliki penyata pendapatan, mereka layak mendapat pelbagai keistimewaan walaupun hakikatnya kehidupan golongan itu tidaklah seteruk disangkakan.

Di sini timbul persepsi adakah bancian terhadap rakyat Malaysia menggambarkan senario sebenar pendapatan isi rumah?

Tafsiran golongan T20 mengikut terjemahan segelintir menteri ialah hartawan yang memiliki rumah besar, berharta dan simpanan tunai yang tidak pernah kering walaupun hakikatnya orang kaya juga berhutang. Golongan ini adalah ahli perniagaan yang berjaya atau berjawatan besar.

Namun, bagi golongan T20 yang makan gaji, sempadan pendapatan mereka dibezakan dengan beberapa ringgit, puluhan atau ratusan ringgit sahaja daripada kelompok M40. Pada masa yang sama mereka terpaksa membayar kos sara hidup yang semakin tinggi.

Jika pendapatan isi rumah bagi sebuah keluarga ialah RM10,900 sebulan, adakah mereka layak diletakkan dalam kumpulan T20 jika menanggung tujuh atau lapan orang anak.

Pada masa sama mereka juga menyara ibu bapa, belum lagi hutang rumah, kenderaan dan kos sara hidup tidak termasuk anak-anak yang melanjutkan pelajaran ke menara gading. Jika ditolak semua kos dengan mengambil kira potongan cukai pendapatan dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), agak-agak berapakah baki yang tinggal dalam kocek?

Itu belum lagi mengambil kira mereka yang tinggal di bandar-bandar besar terutamanya di Lembah Klang. Sebenarnya mereka ini sudah pun tergolong dalam kelompok M40 atau B40.

Dalam mengatasi isu ini, kerajaan perlu melihat rakyat T20 juga adalah warganegara yang mempunyai hak-hak dalam kitaran ekonomi yang tidak menentu. Mereka adalah pembayar cukai yang sewajarnya menerima balasan setimpal, sama seperti kumpulan B40 dan M40.

Janganlah ditarik semuanya sehingga tiada satu pun yang tinggal. Sebaliknya mereka wajar mendapat potongan tertentu dan pada masa yang sama semakan semula data pendapatan isi rumah perlu dikemas kini agar keadilan itu dapat dilaksanakan. – UTUSAN

1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. Penulis yang berotak, bukan macam politician yang ada karbon dioksida dan tahi dalam ruangan otak tu

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post