LCS: Kerajaan Kurangkan Kapal Untuk Jimat Kos - Saksi

PETALING JAYA: Kerajaan me­ngambil keputusan mengurangkan pembinaan kapal tempur pesisir pantai (LSC) dari enam kepada lima buah atas alasan menjimatkan kos.

Menurut sumber kepada Utusan Malaysia, tiga saksi memberi keterangan bahawa kerajaan membelanjakan pertambahan kos RM2.2 bilion iaitu RM11.2 bilion dari RM9 bilion harga kontrak sebelum ini.

- “Saksi-saksi ini memaklumkan kepada Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) tentang pilihan yang diputuskan kerajaan dan apa hala tuju LCS selepas ini. Ini fokusnya keputusan ke­rajaan untuk teruskan pembinaan kapal dengan kos-kos tambahan.

“Saksi berkenaan menjelaskan bagaimana kerajaan boleh menyimpulkan ini adalah alasan lebih rasional, sebab itulah mereka datang menjelaskan kepada kami.

“Perlu diingat, dalam prosi­ding kali ini hanyalah susulan laporan kemajuan untuk pastikan projek ini berjaya. Sebab itu dalam syor laporan PAC sudah menyatakan setiap tiga bulan Kementerian Pertahanan perlu membuat laporan kemajuan kepada PAC,” katanya ketika dihubungi semalam.

Kelmarin tiga saksi yang dipanggil memberi keterangan dalam prosiding PAC berhubung kemajuan pembinaan LCS difahamkan bagi menjelaskan alasan kerajaan membuat perjanjian baharu dengan Boustead Naval Shipyard Sdn. Bhd. (BNS).

Kata sumber, kesemua saksi menjelaskan keputusan kerajaan Persekutuan sebelum ini bersetuju menyambung semula projek LCS dengan menghantar hanya lima unit kapal.

- Tiga saksi berkenaan ialah Ketua Pengarah syarikat pembinaan kapal Boustead Naval Shipyard (BNS), Datuk Ahmad Nazim Abd. Rahman, Timbalan Ketua Setiausaha (Pembangunan) Kementerian Pertahanan, Datuk Dr. Shahrazat Ahmad dan Ketua Pegawai Eksekutif BNS, Ir. Azhar Jummat.

Prosiding itu bermula pukul 2.30 petang dan berakhir pukul 6 petang.

Sementara itu, Pengerusi PAC, Datuk Mas Ermieyati Samsudin berkata, ahli-ahli Dewan Rakyat dijangka membahaskan laporan kemajuan projek LCS pada Mesyuarat Ketiga Penggal Kedua Parlimen ke-15 bermula 9 Oktober sehingga 30 November ini.

Katanya, perbahasan laporan kemajuan itu setelah PAC me­ran­cang membentang laporannya di Parlimen yang akan menyentuh kemajuan pembinaan LCS yang dicapai dari Oktober 2022 sehingga Mei 2023.

- “PAC komited membentang laporan kemajuan projek LCS ini untuk dibahas di Parlimen yang akan bermula pada Oktober hingga November ini,” katanya dalam kenyataan kelmarin.

Sementara itu, Pengerusi Boustead Naval Shipyard Sdn. Bhd., Datuk Nazim Rahman dalam kenyataan berkata, pihaknya bersedia mengemukakan laporan kemajuan pembinaan LCS kepada kerajaan setiap suku tahunan seperti yang disyor Kabinet. – UTUSAN

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post