Mencari ‘Lampu Aladin’ Untuk UMNO

Oleh Kamarazaman Yacob

DI Selangor, terdapat 22 kerusi Parlimen. Kalaulah UMNO boleh bertanding di 10 Dewan Undangan Negeri (DUN) sahaja, apakah ahli parti itu menerima keadaan tersebut? Katakanlah 10 kerusi itu di 10 Parlimen, bagaimana dengan pendukung UMNO di 12 Parlimen lagi? Adakah mereka bersedia menjadi pemerhati dan tukang tampal poster sedangkan pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14), mereka mendukung calon dari Barisan Nasional (BN)?

Sekarang UMNO tidak ada seorang pun ahli Parlimen di Selangor malah di enam negeri lagi, iaitu Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Kelantan, Terengganu dan Melaka. Apa maknanya dari sudut pengaruh UMNO di negeri-negeri tersebut?

Ramai meramalkan UMNO akan terpukul teruk dalam pilihan raya negeri (PRN) di enam negeri itu nanti. Mungkin betul atau sebaliknya. Begitupun, kalau disandarkan kepada keputusan PRU15 lalu, berkemungkinan besar keputusan PRN nanti tidak membawa laba kepada UMNO.

Kalau nasib malang terus melanda UMNO pada PRN, bagaimanakah perjalanan politik UMNO? Apakah UMNO akan berkelana membawa diri atau terus menumpang dagu kepada Pakatan Harapan (PH)? UMNO hanyalah penumpang yang tidak berharga lagi kepada kerajaan perpaduan. UMNO tidak mampu memberi kekuatan kepada kerajaan perpaduan kerana sokongan rakyat terhadap UMNO telah menipis lagi menguncup. Malah belum tentu UMNO dapat mengekalkan 20 kerusi Parlimen di Semenanjung pada PRU16 nanti.

Bertolak dari senario ini, nampaknya masa depan UMNO begitu kelam lagi gelap. Tiada jalan mudah untuk UMNO keluar dari onak yang dicipta oleh kepimpinannya semasa PRU15.

Apakah UMNO mempunyai masa depan dengan perubahan landskap politik negara? Mampukah UMNO mencari tingkap ajaib untuk keluar dari pasungan yang sengaja dicari? Apakah UMNO boleh kembali ke zaman kegemilangannya? Atau UMNO akan terus lemah, mengecil dan runtuh?

Berdasarkan sejarah politik di negara ini, ada kemungkinan UMNO menjadi sebuah parti yang sangat lemah dan akan berakhir. UMNO akan mati sekiranya parti ini kekal dalam keadaan yang ada sekarang.

Beberapa ciri membolehkan sesebuah parti kekal kukuh dan terus berpengaruh, antaranya mesti mempunyai produk untuk dijaja kepada rakyat serta pengundi. Kedua, mesti mempunyai negeri kubu.

PUKULAN MAUT

Produk dijaja UMNO sejak awal penubuhan adalah Melayu dan raja. Slogan awal dalam mendapatkan sokongan orang Melayu, UMNO melaungkan ‘Hidup Melayu!’ Melalui slogan ini dan mantera kepentingan Melayu, UMNO terus mendapat tempat di hati pengundi Melayu. Inilah senjata keramat UMNO yang mampu mengikat selera orang Melayu hampir enam dekad. Tetapi kerana UMNO telah menyeleweng daripada janjinya kepada orang Melayu, di samping timbul permasalahan lain menyebabkan orang Melayu tidak lagi meyakini UMNO, menjadikan produk ‘kepentingan Melayu’ ini berpindah kepada parti lain, tegasnya sudah menjadi milik Perikatan Nasional (PN). Ini bukan rahsia lagi.

Semasa PRU15, undi orang Melayu gugur ke bakul milik PN menyebabkan UMNO menerima kekalahan paling teruk. Satu pukulan maut terhadap UMNO sehingga tidak memenangi sebarang kerusi di tujuh negeri.

Adakah lagi negeri kubu UMNO untuk kekal menjadi pemain utama di pentas politik nasional? Adakah Pahang masih boleh dianggap kubu UMNO kerana Menteri Besar (MB) dari UMNO? Adakah Perak juga kerana MB dari UMNO? Begitu juga Johor, masih bolehkah dikira kubu UMNO?

Pahang tidak boleh lagi dianggap kubu UMNO, biarpun MB dari UMNO. Mengapa? Sebabnya, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) UMNO kurang daripada separuh jumlah kerusi. UMNO hanya memenangi 17 kerusi sebaliknya Pas (17) manakala PH (8). Kedudukan UMNO di Perak begitu teruk. BN hanya mempunyai 9 kerusi, dengan UMNO (8) dan MCA (1) daripada 59 DUN. PH memenangi 24 DUN dengan DAP (18), PKR (5) dan Parti Amanah Negara (Amanah) 1. Selebihnya dimiliki PN, Pas (17) dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) 9.

Perlu diingatkan, PRN di Melaka dan Johor berlaku sebelum PRU15. Dalam PRU15, keputusan di kedua-dua negeri tersebut tidak memihak kepada UMNO. Di Melaka, UMNO tidak memenangi sebarang kerusi manakala di Johor, UMNO hanya menang 7 kerusi Parlimen dan MCA (2). PH menang 14 kerusi, PN (2) dan Parti Ikatan Demokratik Malaysia (MUDA) 1.

Bila UMNO sudah tidak mempunyai sebarang kubu lagi, maka masa depan sangatlah gelap. Apatah lagi untuk kembali menjadi parti yang memimpin negara. Apakah UMNO akan menerima nasib seperti MCA, Gerakan, Parti Progresif Penduduk (PPP), Parti Barisan Jemaah Islamiah Se-Malaysia (Berjasa)?

KERAJAAN MADANI

MCA hilang Pulau Pinang kepada Gerakan pada PRU 1969. Selepas itu MCA semakin luntur pengaruh dalam masyarakat Cina. Kemenangan calon-calon MCA bukan lagi di kawasan majoriti pengundi Cina, sebaliknya Melayu. Begitu juga Gerakan pada PRU 2008, Pulau Pinang ditawan oleh DAP. Gerakan kehilangan kubu, selepas itu terus berkelana dan kini dipungut PN. Nasib sama berlaku pada Berjasa yang pernah memerintah Kelantan. Bila Kelantan kembali dikuasai UMNO, Berjasa lenyap dari pentas politik.

Yang tidak memerlukan negeri kubu, DAP. Ini disebabkan secara semula jadi, bandar besar majoriti pengundi Cina secara automatik menjadi kubu DAP. Kini DAP menguasai Pulau Pinang, negeri kubu parti itu.

Persoalan menghantui pendukung UMNO sekarang adalah tentang masa depan parti. Apakah UMNO mempunyai masa depan dengan barisan kepemimpinan sekarang? Apakah UMNO akan terikat pergerakannya bila sudah menjadi sebahagian daripada kerajaan perpaduan? Bolehkah UMNO mengutip laba dalam pembentukan kerajaan madani, memperkuatkan pengaruhnya yang sudah pudar sejak PRU15? Bagaimana masa depan UMNO, sekiranya kerusi yang mahu ditandinginya ditentukan oleh PH?

Halangan paling besar dalam menentukan nyawa UMNO adalah soal produknya. Produk Melayu-raja sudah terlucut dari tangannya, malah telah dipunyai PN. PN dilihat sebagai penyelamat orang Melayu, bukan lagi UMNO. Selagi tidak dapat mengembalikan senjata ampuh itu, UMNO akan jauh dari selera pengundi Melayu. Mampukah barisan kepemimpinan UMNO sekarang mendapatkan ‘lampu Aladin’ supaya produk yang hilang itu kembali kepada UMNO?

Bila produk sudah tiada untuk dijaja kepada pengundi Melayu bagi meraih kemenangan, apa lagi modal boleh digunakan? Apabila kepercayaan dan sokongan orang Melayu telah larah, ke mana lagi tempat UMNO berpaut lagi bergantung?

Adakah UMNO nanti menjadi seperti MCA dan Gerakan yang mengharapkan undi bukan datang dari bangsa sendiri, sebaliknya bangsa lain?

Ada kajian tentang keputusan PRU15 menyatakan UMNO hanya memperoleh 33 peratus undi Melayu, manakala PN menguasai 55 peratus. Sekiranya pendapat ini benar, mampukah UMNO mempertahankannya sehingga PRU16? Atau angka itu jauh menguncup semasa PRN di enam negeri nanti?

Siapa pun boleh membuat hipotesis terhadap masa depan UMNO bila parti ini tiada lagi produk yang boleh dijaja kepada pengundi. Tentulah lebih mudah melengkapkan hipotesis itu bila negeri kubu sudah tidak dimiliki oleh UMNO. Bila kedua-dua ciri itu tidak lagi dimiliki oleh UMNO, maka kenyataan Ibn Khaldun tentang nasib sesebuah kerajaan akan berakhir seperti kejadian manusia. Soalnya, apakah UMNO akan berakhir kerana telah tua atau kerana kesilapan kepemimpinannya? – UTUSAN

7 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!


 1. Tun Dr Mahathir Mohamad jika didapati bersalah akan dipenjara 20 tahun .

  Barua vs Barua DAP@LeeKwanYew makin hottt, makin panassss dan makin mengelegakkk..!!

  Kasi tepokkkkk satu kalii...!!! Angkara sekor Jho Low semua Melayu' berantakan berbunuhan PRU 14 dahulu. Jho Low sampai sekarang lepas be as kaya raya sambil ketawa dengan kaumnya tengok barua barua Melayu' DAP@ LeeKwanYew berbunuhan sesama sendiri..!! Fucckkkk..!!

  Tun Dr Mahathir telah disoal siasat oleh polis berhubung “Proklamasi Melayu”, kata peguam Rafique Rashid Ali.

  Rafique berkata beliau menemani Mahathir ketika bekas ahli parlimen Langkawi itu memberi kenyataan kepada Bukit Aman di Yayasan Albukhary sekitar 12.30 tengah hari ini.

  "Mahathir telah memaklumkan (polis) bahawa dia bersedia untuk didakwa di mahkamah dan dia akan menjawab soalan mereka di mahkamah," katanya dalam video yang disiarkan di InspirasiChannel.

  Rafique menambah bahawa Mahathir disiasat di bawah Seksyen 124B Kanun Keseksaan kerana "melakukan aktiviti yang memudaratkan demokrasi berparlimen".

  Seksyen 124B membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun.

  Rafique menggalakkan sesiapa yang dipanggil polis berhubung Proklamasi Melayu untuk mengikutinya dan mengisytiharkan bahawa mereka akan menjawab sebarang pertuduhan di mahkamah.

  “Adakah bersuara untuk orang Melayu atau bercakap mengenai Pemasyhuran Melayu satu pelanggaran undang-undang?

  Kikiki..dah 94 tahun dah, helum abis bicara dah mampuih... Sekeh ja palo anak Tun dalam Kes AMLA..!!

  Pemimpin acah acah power Melayu' Islamik' dalam diam jadi barua DAP@LeeKwanYew dan sambil gentel telo labuhnya bagi Pulau Batu Putih pada anak Lée Kwan Yew... Puiiii

  Proklaimanasi Melayu' tu utk survival Boboi Dan legacy nya saja... Tak kan Boboi nak jadi gurkha dlm PN tak ada apa apa jawatan dan kedudukan utk kesinambungan legacy haprak anak cucu yg mesra gereja, G20, LGBT ,COMANGO dan ICERD ini..!!

  Mana mana pemimpin yang rapat kan diri dengan Tun Mahathir Mohamad menjelang PRN June 2023 ini pasti melingkup... Stay away from toxic Tun Mahathir Dan PejWang

  Proklaminasi pantek...!!

  ReplyDelete
 2. PRN Jun 2023 adalah masa untuk wujudkan kapitalis Melayu' Modern, Taikun billionare Melayu' dan rangkaian kartel Kartel mafia Melayu Moden. Itu formula baru yang sebenarnya.

  June 2023 masa terbaik Dan permulaan era baru Politik Malaysia. Elok kita tukar nama nama taikun kartel mata sepet ini spt Fak Yew Lah, Koh Lo Tit, Vincent Tan, Leow Tiong Lay, Bu Toh Mak Lu, Pu Kee Mak, Ananda, Lim Got Tongong, Robert Pan Tat ,Lim Chi Pan, Lim Ping Pong, Lim Pan Tat , Lee Ci Bai, Robert Tok Kok, Kok Bu Toh, Lim Chi Pet, Tue Na Seng , Ki Mak Lu, Pha Chu Cheng dll pada nama Taikun Melayu pulak...

  60 tahun Melayu dikudakan oleh kaum Cina ini melalui jaringan keluarga Lee Kwan Yew @DAP/MCA maka sekarang masanya Melayu ambil semula dan ujudkn billionare billionaire Melayu...

  Suma tahu DAP ada abang besar PAP di Singapora milik keluarga super kiasu nepotisme Lee Kwan Yew yg menguasai setiap sudut di Singapura

  Himpunkan Persatuan Peniaga Melayu, Rangkaian Peniaga Muslim , Felda, Felcra Persatuan Pemborong Melayu , gangster dan mafia Melayu untuk melawan kartel DAP@LeeKwanYew ini.

  Kita harus mengadakan taikun dan billionaire seperti Abd Rahman Auf dll seperti di zaman rasulallah...

  Billionaire Islam spt ini yang patut diwujdkan untuk dijadikan contoh bukan taikun judi, taikun mafia dan kartel monopoli sambil sorok dan lambakkan barang keperluan sesuka hati mengaut keuntungan dengn cara menipu.!!

  Satu billionaire mata sepet kroni Tun Mahathir melingkup bangkrap..!! Haah tepokkk

  https://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2023/04/12/prominent-businessman-lee-kim-yew-declared-bankrupt/

  Ujudkan kartel kartel Melayu, ujudkan mafia mafia Melayu ujudkan dan kuasai semua rangkaian mafia kertel Melayu di semua sudut lapangan rantaian pengedaran dan perkhidmatan barang2 keperluan pada semua rakyat Malaysia.. Hapuskan taikun dan kartel barua barua LeeKwanYew@DAP.

  Ini lah formula Ketuanan Melayu yang akan menurunkan harga barangan pengguna di negara ini.

  Masih ada pemimpin pemimpin yang teekinjaa kinja jadi barua Lee KwanYee @DAP

  Bila barua mereka PM Melayu bertukar ganti taikun taikun mafia dan taikun gang kartel LeeKwanYew@ DAP ini masih nama yang sama juga harga barang masih melambung dan dikawal oleh tuan nya Singapura

  Bila banyak kapitalis Melayu', taikun Dan billionare Melayu menguasai pasaran maka harga barang keperluan dan perkhidmatan boleh dikawal oleh harga Melayu pulak...

  Ujudkan rangkaian mafia dan kartrl Melayu secara menyeluruh di Malaysia. Masa itu tak perlu kempen Buy Muslim Product pun tak apa. Buy Muslim Product automatik berjaya sepenuhnya

  Bila PM Melayu bertukar ganti taikun taikun mafia dan taikun gang kartel mata sepet ini masih nama yang sama juga harga barang masih melambung dan dikawal oleh tuan nya Singapura

  Bayangkan tak ada satu bijik tolo ayomm di Singapura tak ada satu reban ayomm pun di Singapura tapi keperluan tolo tolo ayam di Singapura mencukupi...

  Tak ada satu pokok pun kelapa sawit di Singapura tapi keperluan minyak masak di Singaura mencukupi tapi bekalan minyak masak di Malaysia yang tak ada..

  Kita dah tak perlukan taikun kaum mata sepet ini.. Monopoli dan menentukan harga barangan asasi memgikut tuan mereka 'little Israel' di Singapura di sana.

  Selagi negara bergantung pada kartel mafia kaum Lee Kwan Yew ini harga barang tak akan turun. Ujudkan kartel Kaum Melayu vs Kaum Kartel Cina pasti lingkup kartel Lee Kwan Yew@DAP.

  PRN bulan Mei ini lah masa terbaik untuk orang Melayu hapuskan kesemua saki baki barua pemimpin Melayu yang bertuankan DAP@LeeKwanYew dari tampuk kuasa.

  #hapusbarualeekwanyeelingkupSingaura

  ReplyDelete
 3. Bila nak tangkap dan heret Tun Mahathir Mohamad ke mahkamah... Kah kah kah..

  Tun Dr Mahathir Mohamad jika didapati bersalah akan dipenjara 20 tahun .

  Polis melengkapkan kertas siasatan terhadap Mahathir bersabit kes penghinaan institusi diraja.

  Polis melengkapkan kertas siasatan terhadap Dr Mahathir Mohamad berkait dakwaan menghina institusi raja.

  Barua vs Barua DAP@LeeKwanYew makin hottt, makin panassss dan makin mengelegakkk..!!

  Kasi tepokkkkk satu kalii...!!! Angkara sekor Jho Low semua Melayu' berantakan berbunuhan PRU 14 dahulu. Jho Low sampai sekarang lepas be as kaya raya sambil ketawa dengan kaumnya tengok barua barua Melayu' DAP@ LeeKwanYew berbunuhan sesama sendiri..!!

  Akhirnya Jho Low yang Menang.. Sekor Jho Low sedang ketawa tepok tangan smbil terbahak bahak guling guling macam babi bersama kaum mata sepetnya di Malaysia Dan tuan besar mata sepet di Singapura... Kikiki

  Haaahh tepokkkkk...!!

  Zety Dan Taufik Ayman serta Nik Faisal pun boleh tumpang tepok tangan.... Barua DAP@ LeeKwanYew ini juga akhir nya berantakan dan berbunuhan sesama sendiri..

  haah tepokkk lagi..!!

  kah kah kah

  Setiausaha Polis, Noorsiah Saaduddin, berkata kertas siasatan itu akan dirujuk kepada Jabatan Peguam Negara minggu depan selaras peruntukan undang-undang.

  Sepandai pandai jadi barua DAP@LeeKwanYew akhirnya sesama sendiri berbunuhan sesama sendiri.

  Maka mulai Jun 2023 ini wahai Melayu sekelian...

  June 2023 ini maka kesemua saki baki barua DAP@LeeKwanYew yang masih ada mesti dilingkupkan kesemuanya secara total..!!

  #lingkupkanbaruaDAP@leekwanyew

  ReplyDelete
 4. Sindiran yang bawa rebah...!! Kah kah kah..

  Bila parti perasan dah hebat, bila Presiden perasan UMNo dah kuat... Mentaliti perasan bagus ini yang akan menyebabkan UMNo bungkus PRN June 2023 ini..

  Bekas ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin berkata parti itu akan “bungkus” pada PRN di enam negeri.

  Tidak perlu pelawa ahli yang dibuang ke PAU secara menyindir dan sengaja berseloroh. Ini hanya menggambarkan mentaliti dan pemikiran semasa kepimpinan Umno, tidak membantu langsung usaha memulihkan kedudukan parti dalam memenangi hati ahli-ahli di akar umbi.

  “Yang dibuang tidak rugi kerana parti telah pun menetapkan hukuman, tidak memerlukan khidmat kami lagi. Yang rugi ialah Umno yang terkesan daripada pelawaan sinikal sedemikian.

  Ini mentaliti Presiden UMNo yang perasan UMNo dah cukup gah dan kuat. Sedangkan Timbalan Presiden UMNo Mat Asan pernah berkata UMNo bukan tuan rumah, UMNo sekarang sekadar menumpang kasih sayang DAP@ LeeKwanYew dalam Pakatan Harapan..

  Bahana perasan kuat ini yang akan melingkupkan UMNo lebih cepat lagi...!!

  Kah kah kah

  ReplyDelete
 5. Bila nak tangkap dan heret Tun Mahathir Mohamad ke mahkamah.. Tun Dr Mahathir Mohamad jika didapati bersalah akan dipenjara 20 tahun ...Kah kah kah..

  Sepandai pandai jadi barua DAP@LeeKwanYew akhirnya sesama sendiri berbunuhan sesama sendiri... Akhirnya hanya sekor Jho Low jadi pemenang... Barua barua DAP@LeeKwanYew berbunuhan... Pada orang Melayu' ini lah iktibar dan pengajaran bila seronok terkinja kinja jadi barua barua kaum mata sepet..!!

  Polis melengkapkan kertas siasatan terhadap Mahathir bersabit kes penghinaan institusi diraja.

  Polis melengkapkan kertas siasatan terhadap Dr Mahathir Mohamad berkait dakwaan menghina institusi raja.

  Barua vs Barua DAP@LeeKwanYew makin hottt, makin panassss dan makin mengelegakkk..!!

  Kasi tepokkkkk satu kalii...!!! Angkara sekor Jho Low semua Melayu' berantakan berbunuhan PRU 14 dahulu. Jho Low sampai sekarang lepas be as kaya raya sambil ketawa dengan kaumnya tengok barua barua Melayu' DAP@ LeeKwanYew berbunuhan sesama sendiri..!!

  Akhirnya Jho Low yang Menang.. Sekor Jho Low sedang ketawa tepok tangan smbil terbahak bahak guling guling macam babi bersama kaum mata sepetnya di Malaysia Dan tuan besar mata sepet di Singapura... Kikiki

  Haaahh tepokkkkk...!!

  Zety Dan Taufik Ayman serta Nik Faisal pun boleh tumpang tepok tangan.... Barua DAP@ LeeKwanYew ini juga akhir nya berantakan dan berbunuhan sesama sendiri..

  haah tepokkk lagi..!!

  kah kah kah

  Setiausaha Polis, Noorsiah Saaduddin, berkata kertas siasatan itu akan dirujuk kepada Jabatan Peguam Negara minggu depan selaras peruntukan undang-undang.

  Saya ulangggg...!!

  Sepandai pandai jadi barua DAP@LeeKwanYew akhirnya sesama sendiri berbunuhan sesama sendiri... Akhirnya hanya sekor Jho Low jadi pemenang... Barua barua DAP@LeeKwanYew berbunuhan... Pada orang Melayu' ini lah iktibar dan pengajaran bila seronok terkinja kinja jadi barua barua kaum mata sepet..!!

  Maka mulai Jun 2023 ini wahai Melayu sekelian...

  June 2023 ini maka kesemua saki baki barua DAP@LeeKwanYew yang masih ada mesti dilingkupkan kesemuanya secara total..!!

  #lingkupkanbaruaDAP@leekwanyew

  ReplyDelete
 6. Mencari Negeri Kedah Lama.

  Tidak mustahil Pakatan Harapan akan tumbang di Pulau Pinang...

  Kebangkitan rakyat mampu menjadikan peralihan kuasa daripada DAP-Pakatan Harapan (PH) kepada Perikatan Nasional (PN) sebagai sebagai sesuatu yang boleh berlaku pada PRN nanti termasuk di Pulau Pinang.

  Perkara tersebut yang didakwa tidak mustahil berlaku kerana terdapat ramai pengundi bukan-Islam, hakikatnya telah berubah dengan perkembangan politik mutakhir ini.

  Para pengundi dalam kalangan bukan-Islam telah semakin musykil dengan PH yang dirasakan mereka telah berbohong kerana berpakat dengan Umno-Barisan Nasional (BN).

  ReplyDelete
 7. Mana mana pemimpin yang rapat dengan Tun Mahathir pasti melingkup di PRN ...

  Stay away from Toxic Tun Mahathir..

  Proklaimanasi Pantekkk

  Pulau Batu Putih selamber saja dia pi gadai kat anak Lee Kwan Yew

  Stay away from Toxic Tun Mahathir

  Jangan jaja nama Tun boleh melingkup semua nanti...

  No Boboi No PejWang

  #StayawayfromTun

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post