PAS Akan Tumbang di Kedah Kali Ini?

ALOR SETAR: Di atas kertas, seharusnya parti gabungan Pakatan Harapan (PH) dan Barisan Nasional (BN) mampu tersenyum lebar di Kedah, seandainya keputusan Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) dijadikan ukuran.

Dengan kemenangan 21 kerusi ketika itu, PH dan BN yang kini bergabung nampak mudah untuk menewaskan Perikatan Nasional (PN) pada Pilihan Raya Negeri (PRN) nanti.

Namun terlalu banyak berlaku sejak PRU14. Tampuk pentadbiran negeri berubah, malah lebih penting keputusan PRU15 pada November menyaksikan rakyat Kedah benar-benar 'kalih' apabila memberi 14 daripada 15 kerusi Parlimen kepada PN. Hanya Parlimen Sungai Petani kekal milik PH.

Aura 'gelombang hijau' turut melanda Perlis sehingga kubu kuat BN itu tumbang ke tangan PN. Lantas, ramai mengandaikan keputusan di negeri berjiran itu semakin pasti berjangkit ke Kedah.

Jika ini jadi sandaran, gabungan PN membabitkan PAS, BERSATU dan Parti Gerakan Rakyat (GERAKAN) lebih layak tersenyum.

Tidak hairanlah Menteri Besar, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor sejak awal lagi melaungkan keyakinan mampu menang 34 daripada 36 kerusi DUN.

Kedudukan semasa, PN menguasai 20 kerusi DUN iaitu 14 melalui PAS dan enam milik BERSATU. PH pula dengan 10 kerusi iaitu masing-masing empat milik PKR dan AMANAH selain dua DAP. UMNO dan PEJUANG pula menguasai masing-masing dua kerusi.

Baki dua lagi kerusi kosong apabila Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Gurun daripada PKR, Datuk Johari Abdul mengosongkan kerusinya pada 18 Disember tahun lalu selepas dilantik Yang Dipertua Dewan Rakyat, manakala ADUN Belantek daripada PAS, Datuk Mohd Isa Shafie meninggal dunia pada 14 Jun lalu.

Meskipun ramai melihat arus lebih berpihak kepada PN, tidak adil menafikan sepenuhnya peluang PH dan BN di Kedah. Pelantikan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri selepas PRU15 mungkin sedikit mengubah situasi. Justeru, PN tidak boleh terlalu yakin tsunami kemenangan 14-1 pada November lalu akan berulang pada PRN nanti.

Bagi PH dan BN, semestinya kelebihan selaku teraju Kerajaan Perpaduan pada peringkat Pusat akan dimanfaatkan sebaik mungkin. Tidak hairanlah Anwar bersama jemaah menterinya dilihat semakin kerap turun ke Kedah.

Yang pasti, tumpuan PRN Kedah akan terarah kepada beberapa kerusi DUN yang pernah menjadi rebutan antara PAS dan BN, khususnya memperlihatkan calon BN tewas dengan majoriti bawah 2,000 undi seperti Kuala Nerang, Pedu, Bukit Lada, Tanjong Dawai, Bayu dan Merbau Pulas. BN dikhabarkan mengintai untuk merampas kembali kerusi ini.

BUKAN TUGAS MUDAH

Apa pun ia bukan tugas mudah kerana ramai percaya sentimen penolakan terhadap UMNO dan BN masih menebal. Lebih menyukarkan UMNO dan BN kini 'tidur sebantal' dengan DAP dan ia bukan mudah untuk diterima termasuk dalam kalangan ahli UMNO sendiri.

Perangai lama orang UMNO juga perlu diambil kira. Risiko sabotaj jika tak lekat sebagai calon menjadi 'duri dalam daging' BN sejak sekian lama. Lantas, apakah jaminan jentera UMNO dan BN akan turun bekerja keras semata-mata untuk memenangkan calon PKR dan DAP, sedangkan sesama parti yang berlainan kapal pun susah nak bawa bincang. Tidak keterlaluan dikatakan, ini antara cabaran paling besar untuk UMNO dan BN khususnya di Kedah.

Perlu juga diingat ramai warlord UMNO kini tiada jawatan selepas tumbang pada PRU15. Ini menyebabkan perebutan untuk menjadi calon semakin sengit bukan hanya sesama UMNO dan BN, malah terpaksa pula berkongsi dengan PKR, DAP dan AMANAH.

Dengan 'kek' untuk dikongsi semakin kecil, isu agihan kerusi bukan mudah. Lebih sukar untuk memastikan keputusan agihan kerusi dan pemilihan calon dapat diterima semua dan tidak 'disailang'.

Jika ini berlaku, misi UMNO dan BN untuk merampas kembali sekurang-kurangnya kerusi tradisi yang dianggap kubu kuatnya sebelum ini pasti sukar.

Menurut sumber parti, beberapa nama besar seperti Datuk Seri Mahdzir Khalid, Datuk Othman Aziz, Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim dan Datuk Shahanim Mohamad Yusoff dijadikan sandaran untuk menggalas misi ini.

Dalam konteks PH, peluang gabungan itu dilihat baik di tiga kerusi dengan peratusan tinggi pengundi Cina seperti Kota Darul Aman di bawah Parlimen Alor Setar, selain Bakar Arang dan Sidam di bawah Parlimen Sungai Petani dengan mengambil kira kekuatan pada PRU14.

KUBU TERAKHIR PEJUANG

Dua kerusi dikuasai PEJUANG iaitu DUN Jitra disandang Datuk Seri Mukhriz Mahathir dan Anak Bukit disandang Datuk Amiruddin Hamzah, pasti menjadi rebutan. Mengambil kira rekod PEJUANG ketika PRU15, agak sukar untuk parti itu mempertahankan dua kubu terakhir itu.

Pensyarah Kanan Komunikasi dan Pengajian Media, Universiti Teknologi MARA (UiTM), Shafezah Abdul Wahab, berkata PH/BN dan PN masing-masing mempunyai kelebihan serta memiliki jentera serta penyokong tegar masing-masing, lantas PRN Kedah pastinya sengit.

Namun, katanya, PN khasnya PAS mempunyai sedikit kelebihan dengan konflik dalaman, terutama dihadapi UMNO yang boleh menjejaskan peluang PH dan BN untuk menang di Kedah.

"Rakyat melihat apa berlaku, contohnya pemecatan dalam kalangan ahli UMNO dan pertukaran Ketua Menteri Melaka secara tiba-tiba. Semua perkara ini mampu menyumbang kepada keputusan PRN bukan sahaja di Kedah, malah di Pulau Pinang, Selangor, Negeri Sembilan, Kelantan dan Terengganu," katanya.

Diramalkan, PAS, BERSATU dan GERAKAN mungkin mampu menang sehingga 30 kerusi DUN.

Apa pun, masih berbaki sebulan lebih untuk PRN yang kini kuat menunjukkan akan diadakan pada Ogos.

Masih ada waktu untuk keajaiban berlaku terutama jika PH dan BN mampu melakukan pecutan akhir mendekati pengundi masing-masing supaya misi 'Kalih Bagi Sama' disahut dan menjadi realiti.

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post