Salah Pilih Pemimpin Punca Malaysia Gagal Maju?

Oleh AZNAN BAKAR

JOKO Widodo (Jokowi) yang penggalnya sebagai Presiden Indonesia berakhir pada tahun depan berpesan kepada rakyat negara itu supaya tidak tersalah memilih pemimpin jika mahu wawasan menjadikan mereka sebagai negara maju pada 2030-an menjadi realiti.

Katanya, Indonesia memiliki bonus daripada segi demografi, namun untuk memastikan ia mampu muncul sebagai negara maju maka memilih pemimpin di tahun 2024 adalah sebahagian daripada persiapannya.

Seandainya tersalah memilih pemimpin katanya, maka peluang itu akan hilang begitu sahaja.

“Peluang kita menjadi negara maju ada dalam 13 tahun di depan. Kesempatan kita itu hanya pada 13 tahun ke depan ini. Dalam sejarah peradaban negara-negara yang saya lihat kesempatannya hanya sekali dalam sejarah sebuah peradaban bangsa. Kalau kita tidak memilih pemimpin yang tepat untuk 13 tahun ke depan hilanglah kesempatan untuk menjadi negara maju,” katanya.

Oleh itu, katanya memilih siapa yang bakal memimpin Indonesia pada Pilihan Raya Presiden 2024 sangat penting dalam menentukan hala tuju masa depan negara itu terutama dalam mencapai status negara maju seperti yang dirancang.

Mendengar wawasan Jokowi ini mengingatkan kita kepada Wawasan 2020 untuk menjadikan Malaysia sebuah negara maju yang dilancarkan oleh Perdana Menteri Keempat. Tun Dr. Mahathir Mohamad ketika merangka Rancangan Malaysia Keenam pada 28 Februari 1991.

Sebaik sahaja Dr. Mahathir mengumumkan wawasan itu, para pemikir, penggubal dan pelaksana dasar merasa tempoh kira-kira 30 tahun itu mencukupi untuk merealisasikan impian tersebut.

Misalnya, pada 1994 pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) adalah 8.5 peratus yang mana itu adalah tahun ketujuh berturut-turut Malaysia mencatatkan pertumbuhan ekonomi yang kukuh.

Walaupun terdapat gangguan ekoran krisis kewangan Asia pada 1997, namun ekonomi Malaysia bertahan dengan langkah-langkah mendepani krisis yang menggunakan acuan sendiri.

Walaupun KDNK menguncup sebanyak 7.5 peratus pada 1998, namun ia kembali pulih kepada 5.6 peratus pada 1999. Nafas baharu diberikan kepada ekonomi dengan perbelanjaan kerajaan secara besar-besaran telah dibuat.

Pemulihan ekonomi telah diterajui oleh pertumbuhan eksport terutama produk elektronik dan elektrik. Hasilnya, ekonomi Malaysia pulih dari Krisis Kewangan Asia 1997 lebih cepat dari negara-negara jiran

Ketika beberapa kuasa ekonomi Asia ketika itu tum­bang atau hampir tumbang, Malaysia terus bertahan untuk mencapai matlamat Wawasan 2020 untuk menjadi sebuah negara maju.

Malah, ketika itu ia dilihat sebagai bukan sesuatu yang mustahil kerana perkembangan negara dalam semua aspek berada di landasan yang betul.

Ketika itu, Malaysia menjadi contoh kepada negara-negara membangun lain malah pernah mendapat pengiktirafan daripada Dana Kewangan Antarabangsa (IMF) dan Bank Dunia kerana daya tahan berhadapan dengan tekanan krisis.

Namun ketika tahun 2020 tiba (iaitu kira-kira tiga tahun lalu), ketika Dr. Mahathir sekali lagi menjadi Perdana Menteri, impian yang matlamat yang diletakkan pada 1991 itu tidak menjadi kenyataan.

Bukan sahaja tidak mampu menjadi negara maju, malah negara kita terjebak dalam satu skandal yang menjadi perhatian di seluruh dunia.

Mungkin kebimbangan yang dinyatakan oleh Jokowi itu ada kebenaran iaitu untuk mencapai sasaran negara maju rakyat mesti memilih pemimpin yang betul, pemimpin yang boleh meneruskan kesinambungan dasar-dasar pemimpin sebelumnya.

Mengambil contoh kita di Malaysia, dalam tempoh 30 tahun Wawasan 2020 di meterai, Malaysia dipimpin oleh empat Perdana Menteri.

Bermula dengan Dr. Mahathir yang mencetuskan idea menjadikan Malaysia sebuah negara maju seperti Jepun, Taiwan dan Korea Selatan, kemudiannya digantikan oleh Tun Abdullah Ahmadf Badawi, kemudiannya Datuk Seri

Najib Tun Razak dan selepas itu kembali kepada Dr. Mahathir.

Kalau hendak dikatakan para pengundi Malaysia salah pilih pemimpin sebagai punca Malaysia gagal capai status negara maju tidak mungkin juga, kerana dua Perdana Menteri selepas Dr. Mahathir adalah dari Barisan Nasional atau lebih spesifik lagi dari UMNO.

Sepatutnya mereka tidak ada masalah untuk meneruskan kesinambungan dasar-dasar yang telah ditetapkan untuk mem­bolehkan Malaysia setanding dengan Singapura di Asia Tenggara.

Tidak tahu di mana silap­nya, pemimpin yang datang selepas itu seolah-olah hilang momentum untuk meneruskan dasar-dasar yang proaktif bagi mencapai status tersebut.

Pada 2003, iaitu tahun pertama selepas era Dr. Mahathir, pertumbuhan ekonomi negara adalah 5.2 peratus yang dilihat sebagai tidak mencukupi untuk memacu negara mencapai status negara maju.

Ketika Jokowi memberi amaran kepada rakyatnya supaya tidak tersalah pilih pemimpin jika mahu melihat Indonesia menjadi negara maju pada tahun 2030-an, kita pun tertanya-tanya di mana silapnya yang menyebabkan kita gagal mencapai negara maju.

Adakah disebabkan rakyat pilih pemimpin atau pemimpin yang dipilih oleh rakyat itu gagal melihat aspirasi negara melebihi daripada aspirasi peribadi dan kroni?

Persoalannya, dalam situasi sekarang adakah Indonesia bakal mendahului kita untuk menjadi negara maju yang kedua di Asia Tenggara selepas Singapura?

Dalam keadaan negara kita sekarang yang dipenuhi dengan ketidakstabilan dan politik dendam, adakah kita masih ada ruang untuk kembali bangkit mencatatkan pertumbuhan ekonomi dua digit dan seterus mencapai status maju.

Ada yang berpendapat dengan bebanan hutang lebih RM1 trilion dan sebahagian besar pendapatan negara terpaksa digunakan untuk membayar faedah akan menyebabkan ekonomi Malaysia tumbuh pada kadar yang perlahan.

Pemimpin sudah tentu memainkan peranan utama dalam mengubah acuan sesebuah negara dan sudah tentu mereka yang yang berkaliber akan dapat menggerakkan negara ke landasan yang betul.

Seperti mana yang ditegaskan oleh Jokowi ketika memberi semangat kepada rakyatnya untuk membantu mencapai cita-cita menjadikan Indonesia negara maju dalam tempoh sekitar 13 tahun lagi, pilihlah pemimpin yang betul.

Perkara yang sama juga terguna pakai di Malaysia. Jangan salah pilih pemimpin jika mahu negara berada di landasan yang betul.

Aznan Bakar adalah Pengarang Utusan Malaysia dan Mingguan Malaysia.

1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post