Fahmi Salah Guna Kuasa Kata Lawyer Of Liberty?

LAWYER Of Liberty hari ini membidas Fahmi Fadzil kerana menyuruh pegawai penguat kuasa membersihkan namanya berhubung poster kononnya beliau mengarahkan tentera siber penyokong kerajaan mencipta naratif jahat untuk menyalahkan PAS dalam isu pembatalan Festival Good Vibes 2023 (GVF23).

Pengarah LFL Zaid Malek berkata arahan supaya laporan dibuat kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) adalah menyalahgunakan kuasa menteri secara terang-terangan.

“Ia adalah satu penyalahgunaan kuasa yang jelas bahawa seorang menteri mengarahkan atau menggerakkan pihak berkuasa penguatkuasaan di bawah kawalan langsungnya untuk siasatan berhubung dakwaan poster fitnah yang dibuat mengenai dirinya.

“Kementerian dan agensinya tidak ada untuk kepentingan peribadi Fahmi, untuk digunakan untuk kegunaan peribadinya,” katanya dalam satu kenyataan.

Semalam Fahmi menyelar individu di sebalik poster berkenaan dan berkata pejabatnya akan melaporkan perkara itu kepada SKMM dan polis.

Poster itu yang tular di media sosial berkata Fahmi memberi arahan agar PAS digambarkan sebagai parti ekstremis untuk mengalihkan kesalahan daripadanya yang membenarkan kumpulan kontroversi UK The 1975 membuat persembahan di Malaysia.

Persembahan kumpulan itu pada festival berkenaan dihentikan selepas vokalisnya Matty Healy meminum alkohol dan mencium rakan kumpulan lelakinya di atas pentas. Beliau juga membuat ucapan panjang lebar mengenai undang-undang LGBT Malaysia.

Zaid berkata memandangkan menteri sendiri yang memulakan perkara itu secara terbuka ia memberi tekanan yang tidak wajar kepada agensi penguatkuasaan dan menjejaskan keadilan siasatan.

Beliau berkata sebagai menteri, Fahmi perlu memeriksa dirinya daripada menggunakan kuasanya untuk menginjak-injak hak kebebasan bersuara.

“Dia tidak boleh sesuka hati menggunakan pihak berkuasa di bawah bidang kuasanya untuk menundukkan pengkritik politiknya kepada siasatan jenayah.

“Fahmi tidak mempunyai status istimewa untuk bebas daripada kritikan atau menggunakan jentera kerajaan untuk membersihkan namanya sendiri,” katanya.

Zaid menambah jika Fahmi terkilan dengan poster yang didakwa berunsur fitnah, dia bebas memfailkan saman sivil untuk memfitnah mereka yang bertanggungjawab seperti rakyat biasa Malaysia yang lain.

“Berbeza dengan Fahmi, rakyat Malaysia biasa tidak mengharapkan layanan istimewa oleh badan penguatkuasa untuk mempertahankan reputasi mereka.

“Tiada asas undang-undang untuk melibatkan pihak penguatkuasa semata-mata untuk membersihkan dakwaan yang dibuat terhadap Fahmi secara khusus. Memang ada bau Stalinisme mengenai perlakuan menteri seperti ini,” katanya.

Beliau berkata, mereka kecewa kerajaan pimpinan Pakatan Harapan yang tidak segan silu atau teragak-agak menggunakan sepenuh kekuatan jentera kerajaan untuk memburu lawan politiknya sejak ia mengambil alih kuasa.

“Bentuk gaya tadbir urus diktator ini bukanlah seperti yang diharapkan pengundi apabila kerajaan pimpinan PH dibentuk.

“Kami dengan ini menggesa Fahmi supaya tidak menyalahgunakan kuasanya dengan cara yang mengerikan ini dan menarik balik arahannya supaya SKMM menyiasat dakwaan yang dibuat terhadapnya dalam poster dan sebaliknya memfailkan saman sivil jika beliau mahu,” katanya.

Zaid berkata mereka juga menggesa semua pemimpin kerajaan untuk mengelak daripada menggunakan pihak berkuasa terhadap pengkritik melainkan terdapat ancaman sebenar seperti keganasan atau kecederaan.

“Badan penguatkuasaan tidak ada urusan yang mengganggu ‘kecederaan’ kepada “imej” kerajaan pimpinan PH. Dalam semua keadaan, imej kerajaan bukanlah alasan yang wajar untuk mengehadkan kebebasan bersuara dalam apa jua cara,” katanya - TMI

1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Proklamimasi Pantek Si Renta..!!!

  Senarai penerima duit rasuah kes 1MDB ini dari Pulau Pinang dan mereka telah menerima sejumlah RM780 juta, pada hal orang Umno menerima hanya RM19 juta sahaja. UMNo bole buat apa skg ni...!?Link

  https://youtu.be/C2vYX3CwfE8

  Senarai nama Parti DAP sembunyikan 346 kes melibatkan 346 entiti dan individu yang telah menerima RM307 juta wang 1MDB semasa PH jadi kerajaan diterajui barua meraka Tun Mahathir Mohamad.

  Link bawah kenapa UMNO / BN bisu skg..!?

  https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2022/10/04/jejak-wang-1mdb-250-penama-rm700-juta-umno-p-pinang-lapor-sprm/

  1. Laverage Asia Sdn Bhd 31.5 juta
  2. Enr Marketing. 24.3 juta
  3. Mega Utilities Sdn Bhd. 18.3. juta
  4. Kek Lok Si Tample 12 juta
  5. Homewin Renovation n Cons 11.44 juta
  6. Music Melody Store. 6.58 juta
  7. G Event Managmnt. 2.93 juta
  8. Pers Cintai A. Sekitar P. Pinang. 2.65 juta
  9. Jaya Printing & Advertising. 1.07 juta
  10. MCA Bah Tanjung P.Pinang. 1 Juta
  11. Geh Choh Hun. 22.8 juta
  12. Oii Teng Seng. 4.55. juta
  13. Cheah Kah Chye. 4.4 juta
  14. Yeap Chee Cheong 4.4 juta
  15. Goh Kheng Huat. 4.2 juta
  16. Oii Kheng Hin. 4.01 juta
  17. Choo Keng Hock 3.84 juta
  18. Toh Lean Seng. 3.5 juta
  19. Chong Thong Yeow. 3.24 juta
  20. Teh Hun Liang. 3.04 juta
  21. Lembaga Union Pinang School 2.25 juta
  22. Pinang Chinese High School. 1.25 juta
  23. Chung Ling High School. 1 juta
  24 J/K Chua Nan School. 0.5 juta
  25 Pers Penduduk B. Daya Penang. 0.4 juta
  26. Chung Ling High School. 0.25 juta
  27. Smjk Phor Tay School Commitee. 0.25 juta
  28. Pers Kebudayaan Pangkalan Kota P. Pinang. 0.204 juta
  29. MCA Bah Tanjung P. Pinang. 1 juta
  30. Parti Gerakan Rakyt Johor. 0.4 juta

  Bukan ke ini conflict of interest?

  Jho Low sedang tepuk tangan ketawa terbahak kaum nya yang paling banyak dapat habuan.

  Berbeza denda Barnie Maddof scheme Ponzi terbesar di NYSE.. ( tgk siri Netflix) nasib nya di penjara seumur hiddup, anak nya mati sbb malu teramat dasyat isteri nya jedi gelandangan bila harta dirampas.

  Lim Guan Eng sebagai Menteri Kewangan hutang yang ditinggalkan Kerajaan PH yang dicatat menghampiri RM850 billion. Sejumlah RM164 billion hutang dijana olih PH selama 22 bulan.

  Tidak seperti Jho Low, Zety Nik Faisal sampai sekarang hidup mewah.. memang celaka lah pemimpin barua Melayu Lee Kwan Yew@DAP ini..!!! Ini berlaku masa Tun Jadi PM kali ke 2 dah Macam pukimak...!!

  Angkara penipuan Bangsa Perasuah bernama Jho Low tepuk tangan saksikan pemimpin Melayu diperbodohkan dan bercakaran sesama sendiri.

  Otak barua lama dan baru tetap masih sama juga..!!Barua Lama Vs Barua Baru Lee Kwan Yew..

  sampai skg sekor babi pun tak diheret ke mahkamah..!!

  Maka PRN June 2023 kali ini semua saki Baki barua DAP@LeeKwanYew perlu dilingkupkan secara total..!!

  Proklamimasi Kepalo Butoh kau...!!

  #PantekLahKau

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post