Hutang Felda: Najib Pencetus, Muhyiddin Dan Anwar Penyambung

 

Julai 2017 - Datuk Seri Najib Razak yang menjadi Perdana Menteri ketika itu telah mengumumkan enam insentif bagi peneroka FELDA bagi tahun tersebut.

Antaranya melibatkan pelupusan hutang bagi penanaman semula serta geran khas untuk aktiviti terbabit.

Selain itu, beliau turut mengumumkan bayaran RM5,000 bagi setiap keluarga yang layak serta bayaran balik pinjaman saham Felda Global Ventures (FGV). Lebih 94,000 keluarga layak bagi bayaran ini yang akan diberikan pada penghujung Ogos.

9 Mei 2018 - BN Kalah dalam PRU-14, PH menerusi konsesus telah melantik Pengerusi Bersatu, Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai Perdana Menteri.

Tun Dr Mahathir Mohamad dalam Perutusan Khas 100 Hari memperkenalkan Tiga mekanisma untuk membantu menghapus hutang peneroka Felda seperti yang dijanjikan dalam manifesto Pakatan Harapan pada PRU14.

Kesemua mekanisme berkenaan adalah usaha untuk menghapuskan hutang-hutang tidak wajar yang dipaksa ke atas peneroka Felda.

Tiga insentif tersebut ialah:

1. Insentif pelupusan sebahagian hutang tanam semula yang ekstrem melalui penyediaan dana sebanyak RM300 juta untuk lima tahun

2. Pelupusan hutang tanam semula berjumlah RM5,000 bagi setiap peneroka yang bersama sistem Felda melibatkan seramai 90,418 peneroka dengan kos RM452 juta

3. Insentif pelupusan sebahagian baki pinjaman saham FGV melibatkan 77,972 peneroka dengan kos RM103 juta

24 Februari 2020 - Tun Dr Mahathir Mohamad telah menghantar surat peletakan jawatan sebagai Perdana Menteri Malaysia.

29 Februari 2020 - Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan melantik Presiden BERSATU, Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri ke-8.

8 Julai 2021- Tan Sri Muhyiddin Yassin Perdana Menteri ketika itu mengumumkan bahawa secara dasarnya, kerajaan telah bersetuju dengan cadangan pihak Felda untuk melupuskan sebahagian pinjaman peneroka berjumlah RM8.3 bilion melalui inisiatif pelarasan pinjaman peneroka secara bersyarat terutama bagi generasi awal yang telah berkorban keringat dan air mata untuk membolehkan program rancangan pembangunan tanah ini dijayakan.

16 Ogos 2021, pada satu sidang media di pejabatnya di Putrajaya, yang turut disiarkan secara langsung di pelbagai platform telekomunikasi, termasuk televisyen dan media social Tan Sri Muhyiddin Yasin mengumumkan meletak jawatan sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-8.

20 Ogos 2021, Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan melantik Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebagai Perdana Menteri ke-9.

Ismail Sabri meneruskan agenda menghapuskan hutang Peneroka Felda itu, dalam satu jawapan bertulis di Dewan Rakyat bertarikh 27 September beliau menyatakan:

“Seramai 98,867 peneroka telah menandatangani ‘Perjanjian Penghapusan Pinjaman dan Pengurusan Kebun Antara Felda dan Peneroka’.”

“Ia merupakan 86.89 peratus daripada keseluruhan 112,638 peneroka”

"Persetujuan tersebut melibatkan penghapusan RM6.1 bilion hutang peneroka daripada jumlah keseluruhan penghapusan berjumlah RM8.3 bilion,"

Tak cukup dengan menghapuskan hutang Peneroka terhadap Felda Ismail Sabri juga bersetuju untuk menghapuskan hutang peserta Felcra Bhd selain mengumumkan pengagihan keuntungan boleh agih interim 2/2022 berjumlah RM181.5 juta untuk para pesertanya.

10 Oktober 2022, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob meletak jawatan sebagai Perdana Menteri ke-9.

24 November 2022 - Selepas PRU-15, Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan untuk melantik Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri ke-10.

Jumlah pelupusan hutang Peneroka yang dibuat sebelum ini telah memberikan impak besar kepada aliran tunai dan prestasi FELDA.

Oleh itu sebagai langkah membantu dan menjamin kelangsungan FELDA, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 26 Jun lalu sudah menandatangani perjanjian Assignment for Financial Service Reserve Account (FSRA) bagi penerimaan pertama geran RM990 juta dari kerajaan untuk penebusan sukuk FELDA. Perjanjian itu antara lain memberikan ruang kepada FELDA untuk menstruktur semula komitmen kewangan terhadap kadar faedah yang dikenakan serta pemansuhan 80 peratus hutang peneroka berjumlah RM8.3 bilion.

Jadi.. samada suka atau tidak.. kesimpulannya ialah idea menghapuskan hutang PENEROKA ini datangnya dari Najib.. bukan Muhyiddin ataupun Anwar Ibrahim.. mereka cuma meneruskan agenda Najib.

Muhyiddin membantu dalam menghapuskan hutang Peneroka terhadap Felda manakala Anwar pula membantu FELDA yang kekeringan dana kerana menghapuskan hutang PENEROKA itu..

2 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. Tapi perlu diakui PMX lah yg memberi nafas ke pada felda.. Dana diberi 990 juta setahun selama 10 tahun. Yang tandatangan DSAI. Siap byr balik kepada kwsp n maybank.

    ReplyDelete
  2. Jadi dsai tak tolong melayu ke.. Prn nanti harap 6 negeri kerajaan perpaduan dapat memerintah

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post