Kontroversi Hutang Peneroka Felda Bila Nak Habis Agaknya?

MASYARAKAT Felda sudah pasti boleh menarik nafas lega dan bergembira apabila kerajaan pada 9 Julai lalu telah meluluskan jaminan sehingga RM9.9 bilion untuk menerbitkan sukuk bagi menyempurnakan pelaksanaan pelupusan hutang peneroka.

Kementerian Kewangan (MOF) dalam kenyataan berkata, bermula tahun ini, kerajaan menyalurkan peruntukan sehingga RM1 bilion setahun bagi membolehkan penebusan semula sukuk Felda itu yang antara lainnya membiayai hapus kira hutang peneroka.

Namun begitu, perkara tersebut tidak menjadi tenang, sebaliknya bertukar keruh apabila berlaku pula kontroversi melibatkan dua figura pemimpin politik iaitu Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Pengerusi Perikatan Nasional (PN), Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Pada Khamis, Anwar telah mendedahkan bukti dokumen berkaitan penghapusan hutang peneroka Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda).

Dua lampiran dokumen disertakan iaitu dokumen perjanjian Assignment for Financial Service Reserve Account (FSRA) ditandatangani antara Felda, kerajaan Malaysia dan Amanah Raya Berhad serta dokumen berbentuk digital arahan pembayaran kerajaan Malaysia berjumlah RM990 juta.

Dalam dokumen perjanjian FSRA itu, ia ditandatangani Pengerusi Felda, Tan Sri Idris Jusoh dan Pengarah Besar Felda, Datuk Amiruddin Abdul Satar bagi pihak Felda.

Manakala, bagi pihak kerajaan, ia ditandatangani Anwar selaku Menteri Kewangan dan Timbalan Ketua Setiausaha Perbandaharaan (Pelaburan) Kementerian Kewangan, Datuk Anis Rizana Mohd Zainudin.

Anwar berkata, ia adalah sebahagian dokumen perjanjian berkait jaminan kerajaan kepada Felda yang telah ditandatangani.

Susulan itu, Anwar mendesak Muhyiddin supaya memohon maaf berhubung dakwaan yang dilontarkan kepada beliau.

Bagaimanapun, Muhyiddin pada Khamis menjawab bahawa dokumen berkaitan pelupusan hutang peneroka Felda yang didedahkan oleh Kementerian Kewangan itu bukanlah berkaitan perkara tersebut.

Sebaliknya Muhyiddin menjelaskan, dokumen berkenaan adalah berkaitan sukuk.

Di samping itu, beliau juga telah mengarahkan peguamnya untuk meneruskan tindakan saman fitnah terhadap Anwar.

Dalam pada itu, keadaan dikeruhkan lagi apabila Pengerusi Muafakat Nasional (MN), Tan Sri Annuar Musa turut mendakwa dokumen yang didedahkan Anwar itu merupakan bayaran bagi terbitan sukuk.

Justeru bekas Setiausaha Agung Barisan Nasional (BN) itu meminta Perdana Menteri untuk menjelaskan berhubung perkara berkenaan.

Jika dilihat situasi, berkemungkinan kemelut isu kontroversi hutang peneroka Felda itu akan berlanjutan dan dibawa sehingga Pilihan Raya Negeri (PRN) akan datang sebagai bahan kempen parti politik - SH

2 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. Semua nak jadi juara di hati rakyat.

    Hanya yang telah menunaikan dan benar-benar ikhlas akan dihargai.

    Bukannya nampak baik dan alim tapi selamba menyakau wang rakyat masa berkuasa.

    ReplyDelete
  2. Yg betul keluarkan dana kepada felda siapa? Yg lain umumkan sahaja. Yg cakap dan beri dana DSAI dan kerajaan perpaduan..

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post