Ringgit Lemah Kerana Spekulasi?

SHAH ALAM - Kejatuhan nilai ringgit bukan disebabkan oleh asas ekonomi negara sebaliknya berpunca dari spekulator 'berkuasa' dan pihak yang menyorok wang mereka di luar negara, kata pakar ekonomi terkemuka, Profesor Jomo Kwame Sundaram.

Menurut laporan StarBiz dari portal The Star, beliau berkata, pelbagai faktor menyumbang kepada perkara tersebut termasuklah peranan spekulator 'berkuasa’ tertentu dan rakyat Malaysia yang menyorok wang tunai mereka di luar negara sehingga memberi tekanan ke atas mata wang berkenaan.

Jomo berkata, seperti kebanyakan mata wang lain, ringgit telah melemah berbanding dolar AS, sebanyak 7.6 peratus sejak Februari tahun ini.

"Dalam tempoh yang sama, nilai mata wang utama seperti dolar Singapura, yen Jepun dan yuan China telah menyusut masing-masing sebanyak 0.85 peratus, 6.4 peratus dan 6 peratus berbanding dolar AS.

"Dolar Australia juga telah susut kira-kira 3 peratus nilai berbanding dolar AS," kata beliau.

Bagaimanapun Jomo menjelaskan Euro dan Pound British terkecuali kerana mengukuh berbanding dolar AS sejak Februari masing-masing sebanyak 2.7 peratus dan 5.7 peratus.

"Pengukuhan dolar AS adalah hasil daripada kenaikan kadar faedah yang agresif oleh Federal Reserve (Fed), bank pusat Amerika Syarikat bagi mengekang inflasi.

"Bagi Ringgit pula telah mengalami tekanan yang amat besar apabila sebaran antara kadar dasar semalaman (OPR) Malaysia dan kadar dana persekutuan (FFR) Fed meningkat dengan pesat sepanjang tahun lalu.

"Wujud perbezaan OPR-FFR yang besar, di mana FFR lebih tinggi, menyebabkan aliran keluar dana dari Malaysia untuk mencari pulangan yang lebih tinggi di tempat lain. Dalam ekonomi dana ini sering dipanggil 'wang panas'.

Tambahnya, pada masa sekarang, OPR berada pada 3 peratus, manakala FFR berada pada 5 peratus hingga 5.25 peratus.

Jelas Jomo, di samping perubahan kadar faedah, kebimbangan semakin meningkat terhadap prospek ekonomi global juga telah menambah kekuatan kepada dolar AS dan dilihat sebagai tempat selamat untuk pelabur.

Namun begitu, apa yang perlu diberikan perhatian adalah dolar AS telah merosot sejak awal Julai dan mencecah paras terendah dalam tempoh 14 bulan.

Ringgit pada ketika ini telah menunjukkan peningkatan 1.8 peratus dan ditutup RM4.5910 berbanding dolar AS pada Selasa sejak paras terendah tahun ini iaitu RM4.6765 pada 23 Jun.

Jomo menjelaskan bahawa ringgit yang lemah, yang dahulunya sekitar RM4.26 bagi setiap dolar AS pada 1 Februari, bukanlah 'kos' kepada rakyat Malaysia.

“Kita membayar kos dengan ringgit yang lemah. Itu tidak dapat dinafikan.

“Tetapi ringgit yang lemah bukan disebabkan asas kita. Ia disebabkan spekulasi,” katanya menerusi laporan itu.

Jomo yang sebelum ini merupakan sebahagian daripada lima ahli ‘Council of Eminent Persons’, menekankan bahawa ringgit telah ditekan selama bertahun-tahun oleh pihak tertentu yang menyimpan wang mereka di tanah asing.

Beliau menegaskan bahawa Malaysia menduduki tempat pertama dalam kontroversi Panama Papers di luar benua Amerika.

Panama Papers merujuk kepada kebocoran gergasi lebih daripada 11.5 juta rekod kewangan dan undang-undang pada 2015 yang mendedahkan bagaimana syarikat dan individu dari lebih 200 negara telah menyembunyikan wang mereka dalam akaun luar pesisir, tempat perlindungan cukai serta syarikat shell.

Mengulas lanjut mengenai spekulasi, Jomo berkata beberapa orang yang 'sangat berkuasa' telah bertaruh pada Bank Negara Malaysia (BNM) untuk menaikkan kadar faedah dan bahawa mereka cuba menekan bank pusat untuk menaikkan OPR.

“Apabila kadar tidak naik, mereka rugi.

“Saya berpendapat hakikat bahawa bank pusat itu telah mengelak tiga peluang untuk menaikkan kadar faedah (pada Januari, Mac dan Julai) adalah petunjuk bahawa BNM kini lebih berani dan bukan sekadar mengikuti arah aliran pasaran yang dijangkakan.

"Ia juga tidak bersedia untuk membenarkan spekulator tertentu mengikut cara mereka," menurut Jomo.

Ketika ditanya sama ada BNM patut menaikkan lagi OPR untuk mengukuhkan ringgit, Jomo berkata bank pusat itu perlu membuat dua pilihan yang sukar.

“Anda boleh mempunyai ringgit yang lemah dengan tidak menaikkan OPR atau anda boleh menyebabkan kos hutang menjadi lebih membebankan dengan menaikkan kadar.

"Saya tidak kisah untuk menghukum mereka yang membuat spekulasi mengenai ringgit dan kadar faedah untuk memastikan mereka kalah sekali-sekala," tambahnya.

Jomo menjelaskan, rakyat Malaysia terlalu banyak berhutang dan keputusan untuk menaikkan OPR hanya akan membebankan poket serta simpanan mereka.

Pada akhir 2022, nisbah hutang isi rumah negara kepada keluaran dalam negara kasar (KDNK) berada pada 81.2 peratus, di mana kira-kira 60 peratus adalah pinjaman perumahan.

Sebagai perbandingan, nisbah hutang isi rumah kepada KDNK jauh lebih rendah pada tahun 2000 iaitu hanya 47 peratus.

Ujarnya beliau lagi, ringgit yang lemah tidak banyak membantu meningkatkan eksport, terutamanya jika tiada peningkatan permintaan daripada negara pengimport.

“Pengguna (di negara pengimport) tidak akan membeli banyak produk kita hanya kerana dolar AS lebih kukuh.

“Satu-satunya orang yang akan mendapat manfaat ialah pengimport di mana berlaku peningkatan dalam margin. Kita tidak boleh menganggap responsif permintaan terhadap perubahan harga (akibat daripada dolar AS yang lebih kukuh),” jelasnya.

Pakar ekonomi berkenaan percaya bahawa sebarang peningkatan faedah yang timbul daripada ringgit yang lemah hanya akan menjadi kecil.

Tegas Jomo, kerajaan mesti bertindak ke atas aliran kewangan haram keluar negara.

“Kerajaan juga perlu mewajibkan rakyat Malaysia membawa wang yang dijana ke luar negara, contohnya melalui eksport atau penjualan aset ke dalam negara,” kata beliau.

Jomo turut mempersoalkan keperluan untuk meliberalisasikan ekonomi secara berlebihan sehingga aliran keluar sedemikian tidak lagi dapat dibendung dengan berkesan.

Pada masa yang sama, beliau mengingatkan bahawa sebarang langkah drastik harus dielakkan untuk mengelakkan panik yang tidak perlu dalam sistem.

“Pada September 1998, kawalan modal yang diperkenalkan di bawah pentadbiran bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad tidak benar-benar membantu ringgit kerana wang itu telah meninggalkan negara semasa krisis.

“Tiada apa-apa lagi untuk keluar. Krisis bermula pada Julai 1997 dan kawalan modal diperkenalkan 14 bulan kemudian,” katanya.

Jomo menggesa kerajaan dan Bank Negara untuk melakukan penilaian holistik tentang perkara yang terbaik untuk rakyat dan ekonomi.

“Kita mesti melihat bagaimana kumpulan berkepentingan berbeza terjejas.

“Banyak perbincangan sekarang (mengenai ringgit dan ekonomi) terlalu dipermudahkan dan tidak dimaklumkan oleh dinamik dalam pasaran.

"Terdapat banyak soalan dan kita harus menggalakkan mereka (kerajaan dan Bank Negara) untuk menangani soalan ini dengan menyediakan data empirikal," ujarnya - SH

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post