Jangan Jadi 'Big Brother', Wartawan Kanan Sound SKMM

Sekumpulan wartawan veteran memberi amaran kepada kerajaan supaya tidak bertindak seperti "Big Brother" berikutan beberapa siri ancaman dan sekatan ke atas media di negara ini, dengan mengatakan ia adalah peringatan kepada amalan pentadbiran terdahulu untuk mendiamkan pengkritik terhadap elit politik.


Mereka berkata tindakan oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), pengawal selia internet di bawah bidang kuasa Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil baru-baru ini, menunjukkan trend membimbangkan terhadap media berulang.

“Apa yang lebih membimbangkan adalah kebanyakan kandungan yang dilabelkan sebagai ‘menyinggung’ itu hanyalah laporan dan pendapat yang dianggap kritikal terhadap kerajaan.

“Kami sama sekali tidak dapat menerima sebarang percubaan untuk menggunakan agensi kerajaan seperti SKMM untuk menyoal, menapis atau menyekat portal dan kandungan berita dalam talian,” kata wartawan terkemuka, Johan Jaaffar dan A Kadir Jasin; bekas pengerusi Bernama Azman Ujang; bekas pengarang Bernama, Yong Soo Heong dan Zakaria Wahab, serta aktivis veteran media Hussamuddin Yaacob, Chamil Wariya dan G Manimaran dalam satu kenyataan bersama semalam.

Kenyataan itu dibuat susulan beberapa siri sekatan ke atas portal berita serta permintaan daripada SKMM kepada platform media sosial untuk menurunkan kandungan yang mengkritik pentadbiran Perdana Menteri Anwar Ibrahim.

Berikut adalaha kenyataan bersama mereka..

SKMM harus berhenti daripada bertindak sebagai 'Big Brother' - Wartawan Kanan

KAMI sama sekali tidak bersetuju dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) yang kebelakangan ini bertindak seolah-olah sebagai "Big Brother" (Abang Besar) dengan sewenang-wenangnya menyekat kandungan dalam talian.

Kami bimbang sejak akhir-akhir ini pengamal media telah dipanggil oleh SKMM untuk memberi penjelasan mengenai kandungan yang mereka bawa menerusi portal berita dan laman dalam talian mereka.

Apa yang lebih membimbangkan adalah kebanyakan kandungan yang dilabelkan sebagai "menyinggung” itu hanyalah laporan dan pendapat yang dianggap kritikal terhadap kerajaan.

Kami sama sekali tidak dapat menerima sebarang percubaan untuk menggunakan agensi kerajaan seperti SKMM untuk menyoal, menapis atau menyekat portal dan kandungan berita dalam talian.

Kita telah melihat bagaimana kerajaan-kerajaan terdahulu, walaupun hanya kerana aduan kecil daripada orang ramai atau pihak elit pemerintah, telah diambil tindakan dengan pantas walaupun tindakan seumpama itu tidak perlu sama sekali.

Kerajaan pada hari ini dipilih atas janji untuk membolehkan pengaliran maklumat yang bebas dan untuk menjamin kebebasan media.

Aduan daripada para pengamal media bahawa laman web mereka telah disekat semakin meningkat. Ia adalah trend tidak sihat yang mesti dihentikan serta-merta.

Kami percaya bahawa badan pengawal selia terbabit mempunyai keutamaan yang lain, dan oleh itu, menyekat laman web bukanlah salah satu daripadanya.


Walaupun kami memahami Internet telah menjadi pencetus kebencian dan penyebar maklumat yang salah namun kami percaya pengamal media adalah individu yang berdisiplin dipandu oleh profesionalisme dan etika.

Alam media sosial yang tidak terkawal boleh difahami sebagai masalah. Kami mengakui bahawa maklumat salah dan berita palsu (fake news) sudah sampai pada tahap krisis.

Bagaimanapun kami juga percaya peranan yang harus dimainkan oleh media bebas di negara ini. Kerajaan mesti memastikan ekosistem yang betul dan persekitaran yang kondusif untuk pengamal media bekerja tanpa rasa takut dan pilih kasih.

- Tan Sri Johan Jaaffar 
- Datuk A Kadir Jasin 
- Datuk Hussamuddin Yaacob 
- Datuk Seri Azman Ujang 
- Datuk Dr Chamil Wariya 
- Datuk Yong Soo Heong 
- Datuk Zakaria Wahab 
- Dr G Manimaran


Apa dah jadi?.. pertama kali dalam sejarah ni bila sekumpulan Wartawan Kanan mempertikaikan tindakan SKMM secara terbuka.. 

Video sila lihat di SINI

4 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Ni semua yg otai..apa.ingat malaysian tak ada undang2 ke.. Ikut je lah

  ReplyDelete
 2. Siapa kerajaan sekarang.. Jangan duk bantai je tanpa bertanya.. Yang fasik myampaikan berita.. Jangan percaya. Ke tak yakin pembalasan kat akhirat nanti

  ReplyDelete
 3. Anak sungai derhaka nak jadi pyebar fitnah ke.. Islam ke..

  ReplyDelete
 4. Simon Low Kok Meng ialah Datuk Yip Kum Fook adik ipar dan CID, kerana membawa maklumat berita kepada keluarga datuk Yip, kena berhati-hati dengan mereka, selalu mendatangkan masalah kepada orang kepong dan Taman Desa Jaya, Kepong, sekarang ramai yang tahu tentang apa yang mereka lakukan

  Semua perkara yang mereka lakukan seperti membakar Kuil Hindu (Taman Daya) dan mengeluarkan sami-sami Buddha dari Samnak Sambodhi atau kuil Buddha di Taman Desa jaya, kepong...juga MCA runtuh kerana mereka juga, mereka mendapat kuasa untuk mendapatkan wang dan untuk mereka berniaga

  Cina, India, Melayu dan lain-lain perlu berhati-hati yang tinggal di Kepong, kerana golongan ini boleh melakukan sesuatu kepada semua orang. Datuk Yip Kum Fook ialah seorang peguam (YIP KUM FOOK & ASSOCIATES) No 2A & 2B, Tingkat 2, Jalan 53, Desa Jaya Kepong, 52100 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan... tetapi ada orang atau kawan-kawannya berkata, Datuk Yip Kum Fook bukan peguam sebenar, kerana Datuk Yip membeli sijil dari beberapa institut undang-undang di UK sahaja

  Kami berharap kini presiden Malaysia (Datuk Seri Anwar) akan menyemak Datuk Yip Kum Fook kerana banyak komen dan posting di internet, dan ramai orang mengesyaki melakukan projek haram dan kesilapan undang-undang di Malaysia

  Perkongsian dan siaran oleh Encik Chong dan keluarga, Kepong

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post