Kenapa PAS Sukar Untuk Tumbang Di Kelantan, Terengganu?

DARIPADA tiga negeri dikuasai Pas, Kedah paling banyak mendapat tumpuan pemimpin Pakatan Harapan (PH)-Barisan Nasional (BN) untuk ditumbangkan berbanding Kelantan dan Terengganu. Ini boleh difahami kerana Kedah lebih ramai pengundi bukan Melayu berbanding Kelantan dan Terengganu yang mempunyai jumlah pengundi Melayu amat tinggi.

Pas juga sudah bertapak amat kuat di Kelantan dan Terengganu di mana penduduknya amat sinonim dengan parti itu. Atas dasar ini, maka calon-calon Pas dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) di kedua-dua negeri menggunakan lambang Pas, tidak seperti Kedah menggunakan lambang Perikatan Nasional (PN) bagi menarik pengundi bukan Melayu mengundi mereka.

Berbanding Kedah yang menyaksikan satu kerusi Parlimen terlepas ke tangan PH dalam Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15), Pas dan Bersatu menyapu bersih semua lapan kerusi Parlimen di Terengganu dan 14 di Kelantan dengan majoriti besar sehinggakan bila undi PH dan BN digabungkan sekalipun belum mampu mengatasi undi PN.

Kedua-dua Menteri Besar Kelantan dan Terengganu juga tiada kontroversi, begitu juga calon-calon PN dalam pilihan raya negeri (PRN), 12 Ogos ini yang rata-ratanya bersih daripada isu. Serangan ke atas isu peribadi calon Pas seperti di Panchor dan Kemasik juga bersifat tempelan dan tidak mendasar untuk menjejaskan parti itu.

Kelantan dikira paling selamat untuk Pas kerana ia telah menguasai negeri itu tanpa gagal sejak 1990 lagi. Rakyatnya sudah lali dengan isu-isu kekurangan pembangunan atau masalah bekalan air bersih yang setiap kali PRU berlangsung akan didendangkan tetapi tidak pernah memberi kesan. Formula sama bila diguna sukar memberi kejayaan kepada lawannya.

Tambahan pula dalam PRN ini, PH-BN tidak meletakkan calon-calon dengan nama besar di Kelantan. Sebahagian besar ketua-ketua bahagian atau tokoh-tokoh tersohor PH-BN tidak bertanding termasuk Datuk Seri Ahmad Jazlan Yaakob, Tan Sri Mohd. Fatmi Che Salleh dan Datuk Zawawi Othman dari BN atau Datuk Husam Musa dan Muhammad Husin dari PH.

GELOMBANG HIJAU

Sebaliknya, nama-nama baharu yang belum teruji lebih banyak diturunkan sekali gus menimbulkan tanda tanya mengenai keseriusan PH-BN untuk merampas Kelantan. Atas faktor ketiadaan aura calon-calon PH-BN, kempen PRN ini kurang meriah.

Dengan perkembangan ini dan calon-calon kuat yang ditonjolkan oleh Pas serta Bersatu, sukar untuk PH-BN di Kelantan. Malah, Pengerusi PH Kelantan, Nik Nazmi Nik Ahmad awal-awal lagi sudah mengaku kalah dan menyebut tumpuan PH di negeri itu hanyalah untuk mewujudkan sejumlah pembangkang yang kuat dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan.

Terengganu lebih menarik untuk dilihat kerana ia dikatakan sebuah swing state di mana Pas hanya sempat memerintah selama sepenggal sebelum ini dari 1999 ke 2004. Begitupun, keadaan berbeza sekarang kerana faktor nasional yang wujud pada 2004 setelah persaraan Tun Dr. Mahathir Mohamad sebagai Perdana Menteri tidak ada pada masa ini.

PRN yang dilangsungkan selepas kerajaan Pusat dibentuk pasca PRU15 menjadikan isu-isu tempatan lebih menonjol selain jangkaan penerusan ‘gelombang hijau’ dalam PRU15. Bagaimanapun, Terengganu di bawah pimpinan Datuk Seri Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar selaku seorang teknokrat menunjukkan prestasi memberangsangkan dalam aspek ini.

Pencapaian Terengganu dalam 15 segmen utama boleh dinilai oleh rakyat melalui Kad Laporan Prestasi Kerajaan Negeri Terengganu 2018-2023 setebal 79 muka surat yang dikeluarkan oleh Terengganu Strategic & Integrity Institute.

AUDIT

Dalam segmen ekonomi, Keluaran Dalam Negeri Kasar Terengganu menunjukkan pencapaian memberangsangkan dengan pertumbuhan sebanyak 5.9 peratus pada 2022, antara tertinggi pernah dicapai dalam tempoh 15 tahun. Dalam tempoh 2018 hingga 2022, nilai pelaburan di Terengganu juga meningkat, berjumlah RM10.60 bilion.

Dalam segmen kewangan, kerajaan negeri menerima pengiktirafan Sijil Ketua Audit Negara, Pendapat Tanpa Teguran bagi empat tahun berturut-turut (2018-2021). Kerajaan negeri juga berjaya menurunkan baki hutang dengan Kerajaan Persekutuan sebanyak RM640.58 juta atau 70.6 peratus kepada RM266.36 juta pada 2021 berbanding RM906.94 juta (2017).

Dari sudut pembangunan, kerajaan negeri meluluskan peruntukan pembangunan melebihi RM3.95 bilion bagi tempoh 2018 hingga 2023. Ia juga berjaya memulihkan beberapa projek bermasalah sebelum ini seperti Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin, Hotel Paya Bunga, jambatan dan hotel di Pulau Poh serta Kompleks Kerajaan Persekutuan di Pengkalan Gawi, Tasik Kenyir.

Kerajaan negeri juga mempunyai Dasar Integriti Darul Iman (DIDI). Ia negeri kedua selepas Melaka yang mengadakan majlis menandatangani Ikrar Bebas Rasuah (IBR) dalam kalangan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN). Sehingga sekarang, tiada dalam kalangan pemimpin Terengganu didakwa atas kesalahan rasuah, salah guna kuasa dan penyelewengan.

Dari sudut daya huni, Terengganu berada di tempat empat teratas dalam Indeks Kebahagiaan Rakyat Malaysia (MHI) 2021. Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) pula diiktiraf bandar paling bahagia sempena Hari Kebahagiaan Sedunia 2020 manakala Hulu Terengganu diiktiraf antara lima bandar komuniti bahagia terbaik pada 2022.

Manifesto ditawarkan oleh PN Terengganu dalam PRN ini juga objektif dan realistik. Lebih penting lagi, ia dijamin pelaksanaannya sepertimana manifesto sebelumnya dipantau oleh Jawatankuasa Induk Pelaksanaan Manifesto Terengganu (MT20) yang dipengerusikan bersama oleh Setiausaha Kerajaan Negeri bagi memastikan semuanya berjaya dilaksanakan.

Kesimpulannya, adalah selamat untuk merumuskan selain Kelantan yang telah sekian lama di bawah Pas, Terengganu juga akan kekal di tangan PN khususnya Pas dalam PRN ini.

 

Dr. Nik Yusri Musa 
Profesor Madya Fakulti Pengajian Bahasa & Pembangunan Insan, 
Universiti Malaysia Kelantan.


Asal pandangan disiarkan oleh Utusan

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post