Pelaburan RM25 Bilion Infineon Bukti Anwar Tak Pinggirkan Kedah?

SUNGAI PETANI: Kejayaan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menarik pelaburan tambahan berjumlah lima bilion euro (RM25 bilion) oleh Infineon Technologies AG (Infineon) di Kulim, Kedah membuktikan keyakinan pelabur asing terhadap pentadbiran Kerajaan Perpaduan.

Ketua Koordinator Pertubuhan Demokrat Sosial (DEMUDA), Aliff Naif Mohd Fizam, 25, berkata, ia satu perkembangan yang sangat baik menunjukkan pelabur antarabangsa yakin terhadap kapasiti Malaysia untuk membangunkan perniagaan mereka yang secara tidak langsung bakal mewujudkan peluang pekerjaan kepada anak muda di negeri ini.

"Walaupun Kedah negeri pembangkang, tetapi Perdana Menteri masih membawa masuk pelaburan ke negeri ini dan itu menunjukkan kebolehan beliau untuk menarik pelaburan yang bernilai tinggi ke Malaysia," katanya kepada Bernama.

Sementara itu, Pengerusi Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) Kedah, Ahmad Qusyairi Ahmad Zaini, berkata pelaburan berkenaan bakal menguntungkan "Saya yakin dan percaya lebih ramai anak-anak Kedah yang mempunyai kemahiran dalam bidang Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) dapat diserap bekerja dalam sektor perkilangan ini dengan gaji yang lumayan tanpa perlu berhijrah keluar dan mampu meningkatkan ekonomi dan taraf hidup mereka," katanya.

Pekerja swasta, Nur Faqihah Arifin, 26, pula berkata beliau bangga kerana Kedah dipilih sebagai destinasi pelaburan berkenaan yang pastinya akan menguntungkan rakyat di negeri itu.

Infineon semalam mengumumkan perancangan meningkatkan kemudahannya di Kulim untuk membina loji fabrikasi kuasa silikon karbida (SiC) 200-milimeter (mm) terbesar di dunia dengan pelaburan tambahan sebanyak lima bilion euro bagi tempoh lima tahun akan datang.

Sejak lima dekad yang lalu, Infineon telah menjadikan Malaysia sebagai sebuah hab penting dalam pembuatan fabrikasi wafer di Kulim dan melaksanakan aktiviti pembungkusan cip semikonduktor di Batu Berendam, Melaka.

Mengulas mengenai pelaburan itu, Perdana Menteri berkata ia selaras dengan gagasan Ekonomi Madani yang menyasarkan Malaysia sebagai peneraju ekonomi Asia dan berada di kedudukan antara 30 ekonomi terbesar di dunia lapor Berita Harian

Sebenarnya.. Perletakan batu asas Modul fabrikasi Wafer yang dikenali sebagai Modul ke-3 fasa pertama yang melibatkan pelaburan bernilai lebih dari RM8 Billion telah dilakukan pada 7 JUlai 2022 dan dijangka siap sepenuhnya pada 2024.


Perasmian majlis tersebut disempurnakan oleh Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md. Nor bersama Naib Presiden Kanan dan Pengarah Urusan Infineon Technologies Kulim, Ng Kok Tiong…

Jadi kenyataan dari Ketua Koordinator Pertubuhan Demokrat Sosial itu boleh disifatkan sebagai tersasar.. agak-agakla nak bodek tu..

2 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Infineon tu dah lama ada kat Kedah. Tahun lepas pun umum dah nak melabur lagi . Claim jgn x claim non!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kalau hati dia busuk dan suka sumpah seranah orang lain mungkin dia guna kuasa pm utk tolak atau batal pelaburan tersebut.
   Macam atok saka yang pernah sabotaj negeri bawah pas.
   Tapi atok saka diangkat sebagai panglima baru pn.Atok dah kena tarbiyah oleh nusi buntal kot....

   Delete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post