Ada YB Dah Bina 'Jambatan Ke Neraka'?

Melalui penyelidikan sekumpulan penyelidik Universiti Teknologi Mara (UiTM), beberapa faktor dikenal pasti sebagai punca ketidakcekapan kawalan pembangunan dan sistem perancangan guna tanah, kawalan aktiviti perniagaan dan penyediaan infrastruktur dalam sesuatu kawasan PBT.

Ketua Penyelidik, Dr Siti Sarah Sulaiman, berkata antara faktor yang dikaitkan dengan isu itu adalah kekurangan penguatkuasaan, kelemahan sistem pemantauan, campur tangan politik, rasuah dan kekurangan tenaga mahir dan berpengalaman.

Antara cadangan yang boleh dilaksanakan PBT adalah memastikan tidak ada elemen kepentingan politik dalam mesyuarat jawatankuasa membuat keputusan.

"Ahli majlis yg dilantik tidak boleh terdiri daripada orang yang mempunyai jawatan dalam parti politik atau bukan dalam kalangan orang politik. Lantikan dibuat berdasarkan merit profesionalisme sahaja," katanya pada Persidangan Penyelidikan Governans, Intergriti dan Antirasuah, hari ini.

Penyelidikan itu juga mencadangkan untuk PBT melakukan proses audit dan pemantauan Pengurusan Risiko Rasuah (CRM) termasuk mengadakan Pelan Anti Rasuah di setiap agensi.

"Kita juga mencadangkan, agar bengkel atau latihan berkala berkaitan antirasuah dilaksanakan bersama SPRM di setiap PBT di negeri-negeri.

"Selain itu, kita juga menggalakkan untuk mempercepatkan pelaksanaan skim pertukaran pegawai antara pihak berkuasa tempatan, seperti menyelaraskan bidang perkhidmatan dan perjawatan gred.

"Setiap PBT juga perlu memastikan pewartaan dan pelaksanaan rancangan tempatan bagi memastikan keputusan yang dibuat seragam dan tidak boleh dicabar kerana ia adalah pelan tindakan yang perlu dirujuk," katanya.

Siti Sarah berkata, pindaan ke atas Akta Perancangan Bandar dan Desa 1976 [Akta 172]) untuk memasukkan peruntukan mengawal amalan perundingan sumbangan pembangunan melalui perjanjian perancangan.

"Setiap syarat kebenaran merancang yang ditetapkan perlulah munasabah dan berkaitan dengan pembangunan. Namun begitu ada juga amalan perundingan sumbangan pembangunan dibuat antara PBT dan juga pemaju yang mana perkara yang perlu dilaksanakan dianggap tidak munasabah tetapi sangat penting dan memberi manfaat kepada masyarakat. Justeru ia akan dipersetujui melalui perjanjian antara PBT dan pemaju," katanya.

Laporan penyelidikan itu turut disediakan oleh lima penyelidik lain iaitu Prof Madya Dr Hartini Saripan, Prof Madya Dr Noraziah Abu Bakar, Dr Anida Mahmood, Dr Rahmawati Mohd Yusoff dan Syazni Nadzirah Ya'cob lapor Berita Harian.

Dalam satu laporan yang berasingan pula Sinar Harian mendedahkan ada YB bina jambatan ke kebun sendiri menggunakan peruntukan pembiayaan projek pembangunan luar bandar.

SEPANG - Sudah bukan menjadi rahsia umum bahawa ada 'Yang Berhormat' di negara ini mencampuri urusan projek pembangunan luar bandar untuk keuntungan mereka.

Perkara itu didedahkan pensyarah Fakulti Perniagaan dan Komunikasi, Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), Dr Nor'izah Ahmad yang mengakui wujud ahli politik menyalahgunakan kedudukan mereka untuk kesenangan peribadi dan kroni.

“Dapatan kita ada ahli politik menggunakan peruntukan (pembiayaan projek pembangunan luar bandar) untuk membuat jambatan sepanjang dua kilometer namun selepas diselidiki pemberi maklumat kami, dia mengakui projek itu tidak diperlukan pun.

“Tetapi ia dibuat juga kerana jambatan ini menjadi penghubung ke kebunnya,” katanya ketika membentangkan kertas penyelidikan berjudul 'Risiko Rasuah Dalam Sektor Pembangunan Luar Bandar' bersempena Persidangan Penyelidikan Governans, Integriti dan Antirasuah Peringkat Kebangsaan Kali Ke-2 di Pusat Konvensyen Movenpick, di sini, pada Khamis.

Terdahulu, persidangan itu sebagai satu platform bagi perancang dasar dan pemain industri dalam menilai, merancang dan mengambil tindakan bersesuaian dalam membantu mewujudkan masyarakat Madani yang bebas rasuah.

Persidangan terbabit turut menjadi platform berkongsi dapatan penyelidikan dalam konteks tata kelola, integriti dan antirasuah serta membincangkan isu semasa berkaitan risiko rasuah, pelanggaran integriti dan kelemahan etika

“Ada ya, yang syarikat ini telah 'blacklist', namun disebabkan campur tangan orang politik, syarikat ini dapat projek pembangunan luar bandar. Ini memberi implikasi sangat besar,” tegasnya.

Justeru katanya, polisi, dasar dan perundangan berhubung pemberian projek pembangunan perlu ditambah baik..

1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. Testimoni saya tentang bagaimana saya menjadi ahli Illuminati. Saya ingin bertemu dengan orang yang ingin menyertai Illuminati hebat sebagai ahli hebat Illuminati yang mahukan saya sebagai ahli hebat. Namanya ialah Lord Felix Morgan. Bantulah saya memulihkan hidup saya dari peringkat kematian. Dilepaskan selepas kira-kira 2 tahun dan enam bulan. Selepas dikhianati oleh begitu ramai ahli Illuminati. Selama bertahun-tahun saya putus asa dan kewangan dalam tanah. Tetapi suatu hari semasa melayari internet saya terjumpa jawatan Illuminati Lord Felix Morgan yang hebat dan ia mengatakan bahawa jika anda adalah salah seorang Illuminati yang hebat anda boleh menjadi terkenal, kaya dan berjaya dalam hidup. Saya menghubunginya dan menerangkan segala-galanya dan dia mengesyorkan pendaftaran yang digunakan dan saya membayar ahli besar untuk membantu saya bermula dan saya telah dimulakan ke dalam Tata Dunia Illuminati. Selepas itu, mereka memberi saya semua garis panduan dan memberitahu saya bahawa selepas inisiasi, ahli baharu akan diberi ganjaran wang tunai $1,000,000. Dengan bantuan Lord Felix Morgan. Saya telah dimulakan sepenuhnya sebagai ahli penuh Illuminati. Jika nasihat anda ialah anda pernah mencuba penipu sebelum ini atau sedang, terpulang kepada saya untuk membantu anda menyertai, jadi cuba Lord Morgan. Ia adalah peluang terbaik anda untuk menjadi apa yang anda inginkan dalam kehidupan masa depan anda. Hubungi beliau di WhatsApp +2348055459757 atau e-mel: Illuminatiofficial565@gmail.com

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post