DAP Sudah Berubahlaa.. Hanya Nur Jazlan Yang Tak Sedar..

Mahathir kata tahun 2020 lalu.. “Tengok DAP, apabila mula-mulanya ditubuhkan pada 1965, ia merupakan cawangan PAP Singapura.

“Mereka ‘sangat Cina’, tetapi DAP sedar bahawa mereka tidak boleh seperti PAP di Singapura kerana pada masa itu 75 peratus penduduk Singapura adalah orang Cina sementara 60 peratus penduduk sini adalah Melayu. Oleh itu, DAP telah banyak berubah,”


“(Dulu) DAP memanggil saya diktator, rasuah, menyeleweng kuasa dan macam-macam lagi.

‘Kenapa ini terjadi? Kerana semasa anda sedang bertarung, kamu akan memanggil lawan sebagai syaitan walaupun dia ini orang yang baik,”

“Mereka kata DAP mampu memusnahkan Melayu. Ini mengarut kerana orang seperti Najib dan Muhyiddin yang dapat memusnahkan Melayu. Ini kerana mereka menipu, rasuah dan sebagainya,” kata Mahathir laaa..

Hari ini pula, Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO, Datuk Seri Saarani Mohamad, dilaporkan berkata DAP sudah berubah dan berjanji tidak lagi mengungkit Islam sebagai agama Persekutuan, hak orang Melayu dan Bumiputera selain akur dengan Perlembagaan Persekutuan.

Berikut adalah laporannya..

JOHOR BAHRU: DAP sudah berubah dan berjanji tidak lagi mengungkit Islam sebagai agama Persekutuan, hak orang Melayu dan Bumiputera selain akur dengan Perlembagaan Persekutuan.

Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO, Datuk Seri Saarani Mohamad, berkata perkara itu sudah dibincangkan dan mendapat persetujuan DAP sebelum pembentukan Kerajaan Perpaduan.

Katanya, hal itu diakui secara terbuka oleh Setiausaha Agung DAP, Anthony Loke dan Setiausaha Organisasi Kebangsaan DAP, Steven Sim dalam beberapa ucapan Pilihan Raya Negeri (PRN) lalu.

"Selama ini yang menghantui hubungan UMNO dengan DAP ialah dahulunya parti itu dikatakan tidak berapa mesra dengan perjuangan orang Melayu. Dikatakan dahulu DAP menentang hak istimewa orang Melayu, DAP tidak bersetuju dengan agama Islam sebagai agama rasmi Persekutuan, namun itu dahulu.

"Sebelum pembentukan kerajaan Perpaduan memang telah ada perbincangan dan persetujuan dengan DAP telah lebih dahulu menyatakan persetujuan mereka tidak akan lagi mengungkit perkara yang berkaitan Fasal 153 Perlembagaan berkaitan hak istimewa orang Melayu, tidak akan ungkit lagi berkaitan dengan Islam sebagai agama Persekutuan dan akur dengan Perlembagaan Persekutuan.

"Itu sudah cukup untuk menunjukkan DAP kini sudah pun berubah dan bersama-sama dengan haluan UMNO yang selama ini mendukung Perlembagaan Persekutuan. Maknanya, kini tak ada masalah lagi (untuk orang Melayu terima DAP).

"Cuma sudah tentu ada fitnah atau hasutan yang dibuat oleh pihak lawan untuk memecahbelahkan perpaduan di antara UMNO dan DAP yang menganggotai Pakatan Harapan (PH)," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan program Soal Jawab Penerangan Isu Semasa UMNO Johor, di sini, malam tadi.

Hadir sama, Setiausaha UMNO Johor, Datuk Abdul Halim Suleiman dan Ketua Penerangan UMNO Johor, Datuk Jais Sarday.

Sebelum ini, Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO, Datuk Nur Jazlan Mohamed, dilaporkan menyarankan supaya DAP menggugurkan agenda Negara Sekular dan slogan Malaysian Malaysia dalam perlembagaan parti berkenaan.

Beliau dilaporkan berkata, semua pihak dalam gabungan Kerajaan Perpaduan terutama DAP, mesti berubah menjadi parti yang lebih sederhana, jika mahu diterima orang Melayu negara ini.

Katanya, tiada cara lain untuk meyakinkan orang Melayu DAP hari ini sudah berbeza dari sebelumnya, selain daripada parti itu meminda perlembagaan parti berkenaan sekali gus menggugurkan dua elemen berkenaan.

Dalam pada itu, Saarani yang juga Menteri Besar Perak berkata, beliau yakin calon Pakatan Harapan (PH) bagi Parlimen Pulai, Suhaizan Kayat akan memenangi kerusi itu dalam Pilihan Raya Kecil (PRK), 9 September nanti.

"Saya cukup yakin melihatkan kepada angka sokongan selain kerja kuat jentera PH dan Barisan Nasional (BN).

"Insya-Allah, PH-BN akan dapat memenangi semula hati pengundi untuk kembali memberi undi kepada calon PH.

"Kemenangan calon daripada PH penting kerana bermakna kemenangan ini kemenangan gabungan PH dan BN di Johor," katanya - BH

.. Jadi.. kesimpulannya DAP sudah berubah, hanya Nur Jazlan yang tak sedar, kerana dia tak sedar itulah di nasihatkan DAP supaya berubah.. tengok kat SINI


1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. 1 sept 2023 dah.
  Tak ada majlis angkat sampah pm dan tpm dari kerajaan jana wibawa.

  Cuma agak kesian dgn nasib seorang walaun yg taksub dan yakin bebenor dgn din cirit,tun memali dan jutawan perlis yg dia jatuhkan talak 3 pada isterinya andai kerajaan madani tidak tumbang pada bulan 8.
  Malang nasib isteri dihina maruahnya demi politik munafik PNyakau.
  Apalah nasib memperbodohkan diri demi politik hanya untuk melepaskan tengkuk penyakau jana wibawa dan cabutan judi.

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post