Dilabel Sebagai Anjing UMNO, MCA Mahu DAP Mohon Maaf

KUALA LUMPUR: DAP digesa memohon maaf kepada MCA kerana pernah menggelarkan parti itu sebagai anjing suruhan UMNO sebelum ini.

Perkara itu dinyatakan Naib Presiden MCA, Datuk Seri Ti Lian Ker berikutan DAP dikatakan mula terkesan dengan kecaman pelbagai pihak yang menggelar parti itu kini sebagai 'anjing UMNO'.


DAP tidak sepatutnya rasa tersinggung apabila ada pihak menggelar mereka sebagai anjing UMNO kerana perkara yang sama pernah mereka buat terhadap MCA.

"Saya gembira mengetahui DAP tidak boleh menerima (kritikan) ini apabila mereka sendiri pernah melakukan lebih teruk selama beberapa dekad.

"Apakah bezanya digelar "anjing suruhan" dengan 'anjing UMNO' hanya kerana mempunyai pandangan jauh untuk mengakui dan menerima realiti politik pada masa itu? Kesedaran DAP terlalu lambat dan mereka kini hanya "meniru" naratif MCA selama ini yang berkorban dan berkompromi demi perpaduan dan keharmonian negara.

"DAP sekarang cuba berlakon menjadi mangsa dan rasa terhina apabila diberi gelaran nama. Daripada meminta Syed Saddiq menarik balik kenyataannya, DAP perlu terlebih dulu 'bertaubat' dengan memohon maaf kepada MCA untuk dicontohi dan diikuti oleh Syed Saddiq.

"DAP mesti menunjukkan penyesalan dan meminta maaf kepada MCA!" DAP mesti "taubat" untuk menjadi bersih dan dipercayai.," katanya dalam kenyataan.

Kenyataan itu reaksi kepada kenyataan Ahli Parlimen Bangi, Syahredzan Johan yang tidak berpuas hati dengan kecaman Presiden Parti MUDA, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman yang menggelar DAP sebagai 'anjing suruhan' Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Sebelum itu, bekas ketua pemuda UMNO Khairy Jamaluddin Abu Bakar turut mengeluarkan kritikan sama terhadap DAP dengan memberi gelaran serupa.

Syahredzan mendakwa kritikan itu menghina beliau sebagai orang Melayu.

Syed Saddiq dan Khairy membuat kenyataan itu apabila pihak pendakwaan memohon melepas tanpa membebaskan (DNAA), Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi daripada 47 tuduhan rasuah dan pengubahan wang haram membabitkan Yayasan Akalbudi di Mahkamah Tinggi, Isnin minggu lalu.

Syed Saddiq kemudian menarik sokongan kepada Kerajaan Perpaduan dan kini menjadi ahli parlimen pembangkang kuasa ketiga dalam Dewan Rakyat kerana tidak menyertai Perikatan Nasional (PN).

DAP pernah gelar Zahid Hamidi warga Indon ketika kempen

Lian Ker berkata, DAP tidak perlu terasa dengan kritikan yang dilemparkan kerana parti itu sebelum ini juga menggelar Ahmad Zahid sebagai warga 'Indon' ketika kempen pilihan raya.

"Dalam kempen sebelum pilihan raya, mereka mengajak rakyat supaya tidak mengundi MCA dan Khairy, dengan mendakwa undi untuk MCA dan Khairy adalah undi untuk 'orang Indonesia' merujuk kepada Zahid.

"Serangan dan penghinaan ini sangat berkesan terhadap lawan mereka (UMNO) ketika itu," katanya - BH


2 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Simon Low Kok Meng ialah Datuk Yip Kum Fook adik ipar dan CID, kerana membawa maklumat berita kepada keluarga datuk Yip, kena berhati-hati dengan mereka, selalu mendatangkan masalah kepada orang kepong dan Taman Desa Jaya, Kepong, sekarang ramai yang tahu tentang apa yang mereka lakukan

  Semua perkara yang mereka lakukan seperti membakar Kuil Hindu (Taman Daya) dan mengeluarkan sami-sami Buddha dari Samnak Sambodhi atau kuil Buddha di Taman Desa jaya, kepong...juga MCA runtuh kerana mereka juga, mereka mendapat kuasa untuk mendapatkan wang dan untuk mereka berniaga

  Cina, India, Melayu dan lain-lain perlu berhati-hati yang tinggal di Kepong, kerana golongan ini boleh melakukan sesuatu kepada semua orang. Datuk Yip Kum Fook ialah seorang peguam (YIP KUM FOOK & ASSOCIATES) No 2A & 2B, Tingkat 2, Jalan 53, Desa Jaya Kepong, 52100 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan... tetapi ada orang atau kawan-kawannya berkata, Datuk Yip Kum Fook bukan peguam sebenar, kerana Datuk Yip membeli sijil dari beberapa institut undang-undang di UK sahaja

  Kami berharap kini presiden Malaysia (Datuk Seri Anwar) akan menyemak Datuk Yip Kum Fook kerana banyak komen dan posting di internet, dan ramai orang mengesyaki melakukan projek haram dan kesilapan undang-undang di Malaysia

  Perkongsian dan siaran oleh Encik Chong dan keluarga, Kepong

  Thank you very much to Mr. Chong for the announcement that always causes problems in Taman Desa Jaya, Kepong, We have had Hindus in Desa Jaya for a long time, many years to find those who burned our Temple in Taman Daya, Kepong .....
  SRI MAHA MARUTHUVA KALIYAMMAN TAMAN DESA, KUALA LUMPUR

  ReplyDelete
 2. SG4 permulaan gerakkan hapuskan Kartel Mata sepet. SG4 (State Government 4) juga adalah permulaan pada gerakkan rangkaian Kartel Melayu dan gerakkan rangkaian mafia Melayu menguasai semua aspek ekonomi negara yang di monopoli oleh Kartel Kartel haramjadah mata sepet.

  SG4 (State Government 4 terdiri dari kerajaan 4. buah negeri yg dikuasai oleh Pakatan Nasional.

  Tindakan Luar Jangka 'The Silence Supporters' Di Kalangan Orang Melayu... Langkah bijak gabungan SG4 ini memupuk persefahaman dalam menarik pelabur asing melabur di negeri SG4 AMAT menakutkan kerajaan barua DAP@LeeKwanYew Madani ini.

  Insyallah Melayu' berubah ini kali lah..!!

  Lihat video ni dolu.. okey baru sembang yg lain.
  Link Mesia di kawal oleh Doli Yg Maha Mulia Yg Di Pertuan 9 Dragon.. hampun patikkk harap di hamponnnn..!!

  https://youtu.be/gGd8P-Rne8c

  PRN Jun 2023 adalah pemula masa untuk wujudkan beratus kapitalis Melayu' Modern, Taikun billionare Melayu' dan rangkaian kartel Kartel mafia Melayu Moden. Itu formula baru yang sebenarnya.

  June 2023 masa terbaik Dan permulaan era baru Politik Malaysia. Elok kita tukar nama nama taikun kartel mata sepet ini spt Robert Kok, Vincent Tan, Leo Tong Lay, Lim Goh Tong, Fak Yew Lah, Ko Lon Tit, Bu Toh Mak Lu, Pu Kee Mak, Ananda, Robert Pan Tat ,Lim Chi Pan, Lim Ping Pong, Lim Pan Tat , Lee Ci Bai, Robert Tok Kok, Lim Chi Pet, Tue Na Seng , Ki Mak Lu, Pha Chu Cheng dll pada nama Taikun Melayu pulak...

  60 tahun Melayu dikudakan oleh kaum Cina ini melalui jaringan keluarga Lee Kwan Yew @DAP/MCA maka sekarang masanya Melayu ambil semula dan ujudkn billionare billionaire Melayu...

  Suma tahu DAP ada abang besar PAP di Singapora milik keluarga super kiasu nepotisme Lee Kwan Yew yg menguasai setiap sudut di Singapura

  Kita harus mengadakan kapitalis Melayu taikun Melayu' dan billionaire Melayu' seperti Abd Rahman Auf dll seperti di zaman rasulallah... Ujudkan billionaire Melayu

  SG 4 sudah memulakan satu gerakkan pengeluaran beras kerajaan negeri seperti Beras Ganu yang dikuasai oleh anak Syarikat kerajaan negeri dan pengeluaran beras Ganu melalui pengedar yg sah Oleh kerajaan negeri Terangganu. Sekarang bukan beras saja semua produk makanan keluaran Melayu tempatan diedar anak Syarikat Melayu dilantik bagi mengurangkan dan menghapuskan Kartel Kartel Mata sepet yg mengaut keuntungan atas angin melampau harga nya.

  Kapitalis Melayu' Islam dan Billionaire Melayu Islam spt ini yang patut diwujdkan untuk dijadikan contoh bukan taikun judi, taikun along, tokey jackpot bapak ayam, mafia dan kartel monopoli sambil sorok dan lambakkan barang keperluan sesuka hati mengaut keuntungan dengn cara menipu.!!

  Sudah sampai masanya kita lahirkan beribu ribu taikun dan billionaire Melayu dan wujudkan serta menguasai semua rantaian rangkaian kartel kartel mafia Melayu.

  Lihat saja penguasaan klinik swasta di taman perumahan mana ada lagi klinik Lim klinik Mutu klinik Ravi... bole dikatakan setiap Taman perumahan semua dikuasai oleh klinik Melayu yg lebih bersih dan kondusif.

  Gabungan SG 4 bakal melingkupkan Kartel Kartel Mata sepet menguasai ekonomi negara perlu sokongan dan dokongan semangat umah Melayu keseluruhan nya...

  Ayuh ujudkan rangkaian Kartel Kartel Melayu dan rangkaian mafia Melayu untuk menguasai ekonomi secara total..

  Hapuskan saki baki barua pemimpin Melayu yang bertuankan DAP@LeeKwanYew di PRK Pelangai Sept 2023 ini nanti...!!

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post