Tiada Justifikasi Kes Zahid Dihentikan - Majlis Peguam

KUALA LUMPUR: Majlis Peguam menyifatkan kenyataan Pejabat Peguam Negara (AGC) mengenai keputusan bebas tanpa dilepaskan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi sebagai tidak mempunyai justifikasi sewajarnya.

Presidennya, Karen Cheah, berkata adalah tidak wajar bagi AGC untuk mengaitkan penarikan balik sepenuhnya kes Ahmad Zahid itu kepada Mahkamah Tinggi dan menggunakannya sebagai alasan dalam kenyataan media daripada memberikan penjelasan terperinci.

"Mahkamah Tinggi memberikan DNAA (dilepaskan tanpa dibebaskan) dan ini menyebabkan Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Collin Lawrence Sequerah tidak mempunyai alternatif selain memutuskan sama ada DNAA atau pembebasan," katanya dalam kenyataan.

Karen berkata, banyak perkara tidak menyenangkan berlaku antaranya surat representasi pertama yang dihantar oleh pihak pembelaan bertarikh 8 Disember 2022 berlaku lebih tiga tahun selepas kes itu dimulakan di Mahkamah Tinggi.

"Selain itu, surat perwakilan ini dibentangkan selepas Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15), selepas pelantikan Perdana Menteri pada 24 November 2022 dan selepas senarai lengkap anggota Kabinet dikeluarkan pada 2 Disember 2022.

"Selanjutnya pada 8 Ogos 2023, kurang sebulan yang lalu, bekas Timbalan Pendakwa Raya, Datuk Raja Rozela Raja Toran dilaporkan meminta untuk bersara awal sejak 3 April 2023, dan tidak dapat mengetuai pendakwaan untuk perbicaraan Ahmad Zahid.

"Peguam Negara, Tan Sri Idrus Harun dilaporkan berkata pada ketika itu bahawa Raja Rozela akan bercuti sebelum bersara bermula dari 30 Ogos 2023.

"Dalam masa yang sama tempoh jawatan Ketua Pesuruhjaya SPRM semasa dilanjutkan selama setahun lagi pada 10 Mei 2023, manakala tempoh perkhidmatan Idrus juga dilanjutkan selama enam bulan lagi mulai 6 Mac 2023," katanya.

Justeru, beliau berkata berdasarkan DNAA itu, ia menyifatkan pendakwaan yang berlaku hanya membuang masa kehakiman dan pembaziran sejumlah wang pembayar cukai.

"Dalam hal ini, Peguam Negara mesti bertanggungjawab dan sekiranya pihak pendakwaan memutuskan dalam masa terdekat untuk meneruskan apa-apa pertuduhan lanjut, maka ia harus memanfaatkan proses 'pengambilan semula perbicaraan selepas pelepasan' di bawah seksyen 254A Kanun Tatacara Jenayah.

"Di mana perbicaraan Ahmad Zahid akan dikembalikan semula dan berterusan seolah-olah tiada perintah DNAA sedemikian diberikan," katanya.

Beliau berkata sejak kebelakangan ini, terdapat kes di mana pertuduhan jenayah terhadap ahli politik tertentu digugurkan oleh AGC semasa perbicaraan dilaporkan mengikut 'arahan' atau berpunca daripada surat representasi.

"Kes ini diklasifikasikan sebagai kes berprofil tinggi kerana mereka memegang kepentingan negara dan awam terutamanya disebabkan oleh sejumlah besar wang yang didakwa diselewengkan oleh individu-individu yang mempunyai kuasa.

"Majlis Peguam berharap keadilan yang baik akan berlaku dan trend tidak sihat ini tidak akan berterusan terutamanya dalam kes 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang sedang berjalan.

Sebelum keputuan ini, Ahmad Zahid yang juga Presiden UMNO dan Pengerusi Barisan Nasional berdepan 12 pertuduhan pecah amanah, lapan rasuah dan 27 pengubahan wang haram membabitkan puluhan juta ringgit milik Yayasan Akalbudi - BH

4 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Esok 9.9
  Adakah akan ada majlis angkat sumpah pm dan tpm yg baru.

  Harap tidak kena kencing...hihihi

  ReplyDelete
 2. Dari dolu aku dah habaq kat hang pa suma.. kenapa PN di Pulai tewas dng majority banyak

  Hat bawah sanun adalah tulisan aku minggu lepas... Kan dah aku Kata Kan.. Jangan bawak orang tua bodoh tu ke pentas ceramah PN...

  Orang tua bangang tu tugas untuk saman dan lawan batang tubuh Bang Non saja bukan Nak bawak Proklaminasi Pantek pukimak dia...!!

  Ni haah tulisan aku seminggu sblom PRK Pulai dan Simpang Jeram..!!

  PN akan gagal rampas atau kurangkan majority PRK di Pulai dan Jeram Gara Gara ceramah Tun Mahathir di pentas PN di Pulai...!!

  Adoiiii aaii... Kenapa lahh ko bawa orang tua Bodo tu setannnnn...!!

  Kau org bawak Tun org tua bodoh berucap Mme Nak melingkup lagi bagi banyak majority kat PH DAP lerr nnpk nya

  Boboi tu liberal, Marina Gereja tu lagi tebal bebal liberal nya bawah jenama SIS yg cabar hukum mahkamah syariah baru baru ni...

  Cukup lah bawak orang tua bodoh ni ... Klu ada kuasa diberi kembali orang Melayu kena caci maki lagi... Kroni Cina di lambing kembali...


  Kalau tak caye PH dapat lebih majority ko org tunggu keputusan PRK Ni Pulai dan Jeram ni

  Kenapa si Bangang renta ko org jemput ceramah

  Org tua mangkuk tu barua DAP@LeeKwanYew yg di bakul sampahkan...

  Sepatutnya legacy Ni kena ajar canner Niger , Mali, Bukina Faso, Sudah, Tongo, Gabon dah halau France Germany UK dan USA keluar dari benua Afrika...!!!

  Kasi Berambosss trus org tua Bodo ni...

  Saya ulangggg

  PN akan gagal rampas atau kurangkan majority PRK di Pulai dan Jeram Gara Gara ceramah Tun Mahathir di pentas PN di Pulai...!! Tungguuu yer..!!


  Adopiii iiiiiii..?!?

  ReplyDelete
 3. Lidah bercabang ko bawak bersama ke pentas Mme Nak melingkup ler wooiiii..

  ReplyDelete
 4. Testimoni saya tentang bagaimana saya menjadi ahli Illuminati. Saya ingin bertemu dengan orang yang ingin menyertai Illuminati hebat sebagai ahli hebat Illuminati yang mahukan saya sebagai ahli hebat. Namanya ialah Lord Felix Morgan. Bantulah saya memulihkan hidup saya dari peringkat kematian. Dilepaskan selepas kira-kira 2 tahun dan enam bulan. Selepas dikhianati oleh begitu ramai ahli Illuminati. Selama bertahun-tahun saya putus asa dan kewangan dalam tanah. Tetapi suatu hari semasa melayari internet saya terjumpa jawatan Illuminati Lord Felix Morgan yang hebat dan ia mengatakan bahawa jika anda adalah salah seorang Illuminati yang hebat anda boleh menjadi terkenal, kaya dan berjaya dalam hidup. Saya menghubunginya dan menerangkan segala-galanya dan dia mengesyorkan pendaftaran yang digunakan dan saya membayar ahli besar untuk membantu saya bermula dan saya telah dimulakan ke dalam Tata Dunia Illuminati. Selepas itu, mereka memberi saya semua garis panduan dan memberitahu saya bahawa selepas inisiasi, ahli baharu akan diberi ganjaran wang tunai $1,000,000. Dengan bantuan Lord Felix Morgan. Saya telah dimulakan sepenuhnya sebagai ahli penuh Illuminati. Jika nasihat anda ialah anda pernah mencuba penipu sebelum ini atau sedang, terpulang kepada saya untuk membantu anda menyertai, jadi cuba Lord Morgan. Ia adalah peluang terbaik anda untuk menjadi apa yang anda inginkan dalam kehidupan masa depan anda. Hubungi beliau di WhatsApp +2348055459757 atau e-mel: Illuminatiofficial565@gmail.com

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post