Ahmad Maslan Dedahkan Kenapa Ringgit Jatuh.

KUALA LUMPUR: Terdapat tiga faktor luaran yang mendorong kepada penurunan prestasi nilai ringgit tahun ini.

Timbalan Menteri Kewangan I, Datuk Seri Ahmad Maslan berkata, faktor luaran pertama berkaitan dengan jangkaan bahawa Kadar Dana Persekutuan (FFR) Amerika Syarikat (AS) iaitu kadar dasar semalaman (OPR) akan kekal lebih tinggi untuk tempoh yang lebih lama.

Katanya, ia menjadi antara punca prestasi pertukaran nilai ringgit dan dolar AS merosot sehingga 7.67 peratus sejak awal tahun sehingga kini.

“FFR AS berada pada 5.5 peratus manakala Malaysia 3.0 peratus dalam keadaan mereka sedang berusaha mengawal inflasi. Malaysia mencatatkan 1.9 peratus inflasi manakala AS catat 3.7 peratus.

“Walaupun mereka naikkan FFR, inflasi mereka masih tinggi, inflasi kita terpulang kepada Bank Negara untuk melaksanakan urusan seterusnya mengenai OPR tetapi inflasi kita daripada 2.0 semakin turun kepada 1.9, jadi, untuk menaikkan OPR sudah tidak lagi relevan,” katanya ketika sesi pertanyaan menteri di Dewan Rakyat hari ini.

Katanya, faktor luaran kedua dan ketiga dipengaruhi dengan prestasi ekonomi China serta konflik geopolitik antara Palestin dan Israel.

“Prestasi ekonomi China yang lebih lemah daripada jangkaan serta pelonggaran dasar monetari oleh Bank Rakyat China yang menyebabkan sentimen pelabur yang negatif terutamanya di rantau Asia Tenggara.

“Terkini, kebimbangan yang meningkat berhubung dengan kemungkinan ketegangan geopolitik di Asia Barat yang semakin meruncing juga menyumbang kepada nilai AS semakin kukuh,” katanya.

Katanya lagi, faktor lain seperti faktor bekalan termasuk harga komoditi global dan permintaan dalam negeri juga boleh mempengaruhi harga barangan.

“Dalam tempoh kebelakangan ini, inflasi menjadi sederhana didorong oleh faktor-faktor kos yang semakin berkurangan. Perkembangan ini sebahagiannya membantu membendung kesan pergerakan ringgit terhadap harga barangan,” katanya.

Beliau menjawab soalan Datuk Muhammad Bakhtiar Wan Chik (PH-Balik Pulau) mengenai komitmen terkini pihak kerajaan dalam soal penurunan nilai ringgit dan mengawal kadar pertukaran wang asing.

Justeru, katanya, kerajaan mengambil langkah lebih holistik seperti mengawal harga barangan keperluan bagi membantu rakyat menangani kos sara hidup yang meningkat dan mengambil usaha untuk memastikan bekalan barangan kekal mampan.

“Bagi menangani kemeruapan dalam pasaran pertukaran asing, Bank Negara akan terus menguruskan risiko daripada perkembangan domestik dan luaran serta bersedia untuk menggunakan instrumen dasar operasinya bagi memastikan keadaan pasaran yang teratur,” katanya.

Setakat ini, kerajaan sedang berusaha menjayakan Rangka Kerja Penyelesaian Mata Wang Tempatan (LCSF) bagi menggalakkan pertukaran mata wang ringgit dengan mata wang selain dolar AS.

Penggunaan renminbi dan ringgit dalam transaksi perdagangan antara Malaysia dan China menunjukkan peningkatan ketara dari hanya tiga peratus pada 2012 kepada kira-kira 17 peratus pada 2022.

Setakat Ogos 2023, peratusan itu terus meningkat kepada 25 peratus iaitu RM39.2 bilion daripada jumlah dagangan antara Malaysia dan China secara keseluruhan iaitu RM157 bilion.

Mata wang tempatan dua hala antara Malaysia dan Thailand pula menunjukkan peningkatan dari 12.8 peratus dari 2016 ke 19.6 peratus iaitu RM8.2 bilion daripada jumlah dagangan berjumlah RM42 bilion setakat Ogos 2023.

Mata wang tempatan dua hala antara Malaysia dan Indonesia pula menunjukkan peningkatan dari 12.5 peratus pada 2017 ke 16.7 peratus setakat Ogos 2023 iaitu RM10.7 bilion daripada jumlah dagangan bernilai RM64 bilion.-UTUSAN

2 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. CT alija Jadi jemputan ronggeng himpunan Palestine kikikiki...

  Sama bodoh alija dng papanon.... Alija dolu Kan hasut Rakyat keluar duit tabung haji akinat termakan hasutan dng Rafizi...

  Seko nyanyi Seko tunjuk langit dan Seko kena sekit jantung

  Padan Sangat lah tuuuhh


  #alijaohalija

  ReplyDelete
 2. Penjelasan Ahmad Maslan sangat informatif mengenai faktor-faktor yang mempengaruhi prestasi ringgit. Kadar inflasi dan hubungan antarabangsa sememangnya memainkan peranan penting dalam ekonomi Malaysia. Terima kasih atas perkongsian ini.
  Reckless Driving New Jersey

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post