Kenapa Mesir, Jordan Enggan Terima Pelarian Palestin?

KAHERAH: Mesir dan Jordan menegaskan mereka tidak membuka pintu kepada pelarian Palestin disebabkan beberapa faktor.

Presiden Mesir, Abdel Fattah El-Sisi, berkata perang yang berlaku antara Palestin dan Israel bukan bertujuan memerangi Hamas sebaliknya cubaan mendorong orang awam khususnya di Semenanjung Gaza berhijrah ke negaranya.

Beliau memberi amaran situasi itu boleh merosakkan keamanan di rantau ini.

Tambahan pula, beliau mendakwa perpindahan besar-besaran berisiko membawa militan ke Semenanjung Sinai, Mesir sehingga memungkinkan kumpulan itu melancarkan serangan ke atas Israel dari Mesir.

Berikutan itu, Mesir bimbang mungkin sejarah akan berulang dan sebilangan besar pelarian Palestin dari Gaza akan kekal selama-lamanya kerana tidak jelas bagaimana perang ini akan berakhir.

"Pertempuran boleh berlangsung selama bertahun-tahun jika Israel berhujah pihak mereka tidak cukup menghancurkan militan.

"Mesir mencadangkan Israel menempatkan penduduk Palestin di Gurun Negez yang berjiran dengan Semenanjung Gaza, sehingga ia menamatkan operasi ketenteraannya," katanya memetik portal Arab News.

El-Sisi turut mengulangi amaran bahawa penghijrahan penduduk dari Gaza didakwa bermatlamat menghapuskan perjuangan Palestin.

Jika berlangsung rundingan sejak awal dulu lagi, beliau menegaskan tidak akan berlaku peperangan seperti di Palestin sekarang.

"Dengan kehadiran pejuang Palestin, Sinai akan menjadi pangkalan untuk serangan ke atas Israel. Israel akan mempunyai hak untuk mempertahankan dirinya dan akan menyerang wilayah Mesir.

"Justeru, kedamaian yang kami capai akan lenyap dari tangan kami kerana semuanya demi idea menghapuskan perjuangan Palestin," katanya.

Raja Jordan, Raja Abdullah, pula menegaskan pengusiran penduduk Palestin ke negaranya cuba membuka peluang kepada Israel untuk membatalkan tuntutan negara berdaulat Palestin.

Sehubungan itu, beliau senada dengan Mesir dengan mengatakan "tiada pelarian di Jordan dan tiada pelarian di Mesir".

Mengikut sejarah, kedua-dua negara itu banyak menerima perpindahan penduduk Palestin apabila perang berlaku pada 1948 bagi membentuk Israel, dianggarkan seramai 700,000 rakyat Palestin diusir atau melarikan diri.

Rakyat Palestin merujuk peristiwa itu sebagai Nakba yang bermaksud malapetaka.

Dalam perang Asia Barat 1967, apabila Israel merampas Tebing Barat dan Semenanjung Gaza, 300,000 lagi rakyat Palestin terpaksa melarikan diri, kebanyakannya ke Jordan.

Kini hampir enam juta pelarian kebanyakannya tinggal di kem serta komuniti di Tebing Barat, Gaza, Lubnan, Syria dan Jordan, termasuk ada membina kehidupan di negara Teluk Arab atau Barat. - AGENSI

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post