Reaksi Dunia Serangan Israel Ke Atas Hospital Gaza

GAZA: Menurut laporan saluran televisyen Al Jazeera hari ini, Hospital Ahli Arab di Gaza yang sarat dengan pesakit dan pelarian Palestin dibom askar Zionis, menyebabkan lebih 500 orang terbunuh.

Pihak berkuasa mengesahkan angka kematian itu adalah tertinggi membabitkan serangan tentera Israel dalam masa sehari sejak 2008.

Memetik laporan Al Jazeera, beberapa pemimpin dunia mengutuk serangan itu.

Palestin

Jurucakap kepada Presiden Palestin, Mahmoud Abbas mengecam serangan udara itu sebagai tindakan "pembunuhan beramai-ramai" dan "malapetaka kemanusiaan".

Jordan

Kementerian Luar Jordan mengutuk sekeras-kerasnya serangan Israel dan menekankan keperluan untuk perlindungan antarabangsa bagi orang awam Palestin dan menamatkan pertempuran.

Raja Abdullah II berkata pengeboman Israel ke atas hospital Gaza adalah "pembunuhan beramai-ramai" dan "jenayah perang" yang tidak boleh didiamkan.

Mesir

Kerajaan Mesir mengeluarkan kenyataan mengecam serangan itu "dalam istilah yang paling kuat", menyeru masyarakat antarabangsa untuk campur tangan dan mencegah pelanggaran selanjutnya.

Qatar

Kementerian Luar Qatar berkata serangan itu menandakan peningkatan yang berbahaya.

"Perluasan serangan Israel ke atas Semenanjung Gaza termasuk hospital, sekolah, dan pusat penduduk lain adalah peningkatan yang berbahaya," kata kenyataan itu.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO)

"WHO mengutuk sekeras-kerasnya serangan ke atas Hospital Al Ahli Arab", kata ketua pengarah agensi kesihatan PBB Tedros Adhanom Ghebreyesus di platform media sosial X, sambil menambah bahawa laporan awal menunjukkan "ratusan kematian dan kecederaan".

"Kami menyeru perlindungan segera terhadap orang awam dan penjagaan kesihatan, dan agar perintah pemindahan diterbalikkan."

Liga Arab

Ketua Liga Arab, Ahmed Aboul Gheit, berkata pemimpin antarabangsa mesti "menghentikan tragedi ini dengan segera" sebagai tindak balas terhadap serangan itu.

"Fikiran jahat apakah yang sengaja mengebom hospital dan penduduknya yang tidak berdaya?" dia menulis dalam catatan media sosial, mengatakan bahawa "mekanisme Arab akan mendokumentasikan jenayah perang ini dan penjenayah tidak akan terlepas daripada tindakan mereka."

Turkiye

Presiden Turkiye, Recep Tayyip Erdogan mengecam serangan itu dalam satu kenyataan di media sosial.

"Mengebom hospital yang menempatkan wanita, kanak-kanak dan orang awam yang tidak bersalah adalah contoh terbaru serangan Israel yang tidak mempunyai nilai kemanusiaan yang paling asas. "Saya menggesa semua manusia untuk mengambil tindakan menghentikan kekejaman yang tidak pernah berlaku sebelum ini di Gaza."

Kanada

Perdana Menteri Kanada, Justin Trudeau mengecam serangan itu dan menekankan kepentingan mematuhi undang-undang perang.

"Berita yang keluar dari Gaza adalah mengerikan dan sama sekali tidak boleh diterima … undang-undang antarabangsa perlu dihormati dalam hal ini dan dalam semua kes. Terdapat peraturan di sekitar peperangan dan tidak boleh diterima untuk menyerang hospital, "kata Trudeau kepada pemberita.

Iran

Kementerian Luar Iran mengecam serangan udara itu sebagai serangan ke atas "orang yang tidak bersenjata dan tidak berdaya", lapor media negara Iran. - AGENSI

Malaysia

PUTRAJAYA: Datuk Seri Anwar Ibrahim menyifatkan Israel sebagai gila dan hilang perikemanusiaan apabila mengebom hospital di Gaza sehingga mengorbankan 500 nyawa.

Perdana Menteri turut menyuarakan rasa kesalnya terhadap negara Barat yang berat sebelah dalam hal itu.

"Perkembangan terkini mengenai serangan Israel itu agak keterlaluan, saya juga turut mengulangi beberapa kenyataan yang telah dibuat mendukung beberapa kenyataan sesetengah pimpinan negara luar yang menyatakan kesal dan mengecam pengeboman hospital Gaza.

"Apa pun yang dituduh siapa pun maknanya ini kesan dari serangan dan perang, sebab itu kita katakan sebaiknya hentikan.

"Ini masa untuk kita redakan keadaan dan hentikan, kalau teruskan ini, mangsanya wanita, anak-anak, pesakit ini sudah sampai ke tahap gila dan hilang perikemanusiaan.

"Dan yang paling dikesalkan ialah negara Barat yang bercakap soal hak kemanusiaan ini rupanya ada kategori, ada manusia kelas satu, ada manusia kelas hamba dan ini kita bantah sekeras-kerasnya," katanya.

Beliau berkata demikian kepada media selepas menyampaikan ucapan pembukaan dan merasmikan Simposiun Laluan Ke Arah Kesejahteraan Lebih Baik Untuk Malaysia di sini, hari ini.

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post