Antara Habuan Dan Prinsip

POLITIK Malaysia tidak pernah sunyi daripada kontroversi dan pergolakan.

Berpolitik sudah menjadi makanan ruji bukan sahaja menjelang atau semasa pilihan raya tetapi sepanjang masa.

Parti-parti yang membentuk kerajaan dan pembangkang dalam badan legislatif Persekutuan terus memperlekeh satu sama lain ada kalanya bukan atas soal-soal dasar tetapi kepentingan peribadi.

Terbaru, tindakan empat orang ahli Dewan Rakyat mewakili Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) yang secara terbuka menyatakan sokongan kepada Kerajaan Madani pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, tetapi kekal sebagai ahli parti politik yang telah membolehkan mereka bergelar sebagai Yang Berhormat (YB) heboh diperkatakan.

Di satu pihak perbuatan mereka itu diklasifikasikan tidak bertentangan dengan Akta Perlembagaan (Pindaan) 2022 atau Akta A 1663 yang diperkenalkan oleh pentadbiran Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada September tahun lalu.

Hal ini kerana empat orang wakil rakyat yang mewakili Kuala Kangsar, Labuan, Gua Musang dan Jeli secara rasmi kekal mewakili Bersatu.

Cuma kesetiaan kepada parti telah beralih arah. Sekiranya mereka keluar parti untuk menyertai blok kerajaan, kerusi Dewan Rakyat yang mereka wakili secara automatik akan menjadi kosong.

Pilihan raya kecil akan diadakan untuk mengisi kekosongan tersebut. Mereka pula diharamkan untuk bertanding semula serta-merta.

Oleh kerana mereka sayangkan kerusi Parlimen yang diwakili dan tidak rela berpisah dengan gelaran YB masing-masing, mereka memilih jalan yang dari segi undang-undang membolehkan mereka kekal mewakili kerusi Dewan Rakyat yang telah dimenangi dalam Pilihan Raya Umum ke-15 pada November 2022 lalu.

Justeru, kelompongan kepada undang-undang antilompat parti dimanfaatkan bagi menyatakan sokongan kepada kerajaan tanpa perlu meninggalkan Bersatu dan pada waktu sama tindakan mereka itu membantu mereka untuk mendapatkan habuan politik, dari segi peruntukan pembangunan untuk kawasan Parlimen yang diwakili.

Mereka tidak peduli jika dengan berbuat demikian mereka digelar sebagai katak politik jenama baharu.

Mereka juga tidak kisah jika dituduh tidak lagi berpegang kepada prinsip perjuangan dan kesetiaan kepada parti yang telah memberi peluang untuk menjadi calon.

Bagi mereka yang penting mereka mendapat peruntukan pembangunan yang sama.

Memanglah di pihak satu lagi perkembangan terbaharu itu menggusarkan pimpinan Bersatu khususnya dan Perikatan Nasional (PN) umumnya kerana apabila ada wakil mereka gabungan tersebut berpaling tadah, maka bilangan ahli Parlimen berkurangan di Dewan Rakyat. Bersatu tentunya berdepan dengan dilema.

Kalau mereka dipecat, empat orang wakil rakyat yang disifatkan sebagai katak-katak politik yang boleh hidup dua alam itu, bebas untuk memilih parti mana yang ingin disertai dalam kerajaan.

Justeru, sebagai pengajaran pilihan yang ada hanyalah untuk menggantung keahlian mereka untuk tempoh lama.

Bagi blok kerajaan pula, sokongan yang dinyatakan oleh empat orang wakil rakyat tersebut adalah sesuatu yang dialu-alukan.

Bukan sangat kerana Kerajaan Madani memerlukan sokongan mereka, tetapi tindakan berpaling tadah mereka dilihat sebagai satu cara untuk melemahkan pihak pembangkang yang tidak putus-putus meratib untuk menumbangkan kerajaan.

Dalam politik Malaysia yang berteraskan zero sum game, gerakan untuk melemahkan pembangkang dan menguatkan kerajaan sudah menjadi lumrah. Kehadiran katak-katak politik memudahkan permainan itu berlaku.

Sekalipun ada undang-undang melarang wakil rakyat melompat parti, orang-orang politik mempunyai kepintaran luar biasa untuk memintas undang-undang yang mereka gubal sendiri.

Dalam kes empat orang wakil rakyat Bersatu ini jelas kepada umum bahawa berbanding dengan prinsip perjuangan dan kesetiaan kepada parti-parti politik yang diwakili, tawaran habuan jutaan ringgit atau kedudukan dan jawatan dalam agensi-agensi tertentu yang dikawal oleh pemerintah kekal berpengaruh untuk menarik sokongan wakil rakyat pembangkang supaya menyebelahi kerajaan.

Kalau segala-galanya dilakukan kononnya demi kepentingan rakyat yang diwakili bukan untuk memuaskan keserakahan dan kepentingan peribadi, mari kita sama-sama beri tabik hormat kepada mereka.

Chamil Wariya 
Pengarah VOA Media Network

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post