Bolehkah Bakal PM Dari PAS Dikalahkan Di Kemaman?

TERDAPAT ura-ura yang menyatakan pertimbangan Pas mencalonkan Datuk Seri Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Kemaman bertujuan mengete­ngahkan Menteri Besar Terengganu itu sebagai calon Perdana Menteri masa depan bagi Perikatan Nasional (PN).

Langkah itu disifatkan sebagai antara strategi Pas menampilkan calon Perdana Menteri daripada golongan profesional pada masa akan datang untuk memenangi hati rakyat khususnya di Sabah dan Sarawak serta pengundi dalam kalangan bukan Melayu dan Islam.

Ini kerana dikatakan agak sukar bagi Pas jika hanya bergantung kepada pemimpin bertaraf ulama.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Ru Rendang ialah bekas Ketua Jabatan Aeroangkasa, Universiti Putra Malaysia (UPM) berkelulusan Doktor Falsafah (PhD) Kejuruteraan Mekanikal dari University Of Leeds, United Kingdom.

Pada PRN lalu, beliau berjaya mempertahankan kerusi DUN Ru Rendang untuk penggal kedua dengan majoriti 17,295 undi.

Pas mempertaruh Naib Presiden parti itu bagi mempertahan Parlimen Kemaman pada 2 Disember ini menentang calon Barisan Nasional (BN), Jeneral (B) Tan Sri Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor.

Pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) lalu, Alias Che Hamid (Pas) menang kerusi Parlimen Kemaman dengan majoriti 27,179 undi. PRK itu diadakan susulan Mahkamah Pilihan Raya Terengganu membatalkan kemenangan Alias pada 26 September lalu.

Sebenarnya, jika ditelusuri strategi pejuang Hamas, yang menampilkan Abu Ubaidah iaitu jurucakap Briged al-Qassam yang merupakan sayap bersenjata Hamas yang muncul sejak Operasi Taufan al-Aqsa ke atas Israel, 7 Oktober lalu.

Sejak itu, beliau sering tampil mewakili Hamas untuk membawa berita perkembangan konflik itu dan kisah sebenar propaganda musuh yang tidak diuar-uarkan media Barat.

Abu Ubaidah telah menggunakan teknik tempur yang luar biasa sehingga mampu memberi tamparan hebat buat ketumbukan tentera rejim Zionis Israel yang mempunyai kekuatan hebat dan dahsyat.

Sudah pasti strategi tersebut dapat diterjemahkan melalui strategi gempur di dalam PRK Kemaman.

Melihat kepada geopolitik semasa, Kemaman dilihat berpotensi menjadi lokasi terbaik medan pertempuran politik luar biasa memandangkan ia adalah jalur yang bersempadan dengan Pahang iaitu kubu kuat bagi BN. Oleh itu, daerah Kemaman berpotensi untuk ditembusi dan dimenangi oleh BN melalui strategi yang dilihat mampu memenangi hati pengundi.

Apa yang penting strategi Abu Ubaidah mampu diaplikasi dalam kempen PRK Kemaman dengan pelbagai kaedah dan pendekatan yang mampu menarik lebih ramai pengundi memberikan sokongan.

Pertama ialah panglima perang di dalam kempen perlu mempunyai tekad dan keyakinan luar biasa dan mampu menanam keyakinan kukuh terhadap jentera ahli untuk memenangi PRK Kemaman.

Tekad dan keyakinan ini sangat penting sebagaimana yang berlaku di PRK Pelangai di mana panglima perang turun setiap masa meyakinkan jentera dan menyantuni seluruh pengundi bahawa kemenangan ini mampu memberikan kesejahteraan hidup yang bermakna.

BERITA PALSU

Kedua, strategi Abu Ubaidah di dalam ucapannya sentiasa menjadikan musuh sentiasa takut dan tidak bermotivasi akibat serangan hendap pasukan Briged al-Qassam yang sukar dijangka.

Strategi ini sangat ampuh memandangkan ketakutan musuh menjadikan mereka lemah dan tidak tentu arah.

Hal ini dapat diaplikasikan menerusi kempen melawan berita-berita palsu dan juga meneruskan agenda menegakkan negara hukum dan memberikan isyarat jelas terhadap tata kelola yang adil bagi membasmi elemen yang menjadi virus di dalam negara iaitu rasuah dan salah guna kuasa.

Ketiga, memusatkan seluruh kekuatan dan kerjasama yang ada dalam memerangi musuh.

Hal ini menuntut seluruh parti di dalam kerajaan perpaduan turut bersama menggembleng usaha dan tenaga dengan semaksimum mungkin bagi memastikan kekuatan dapat dipadukan melalui gerak kerja yang tersusun dalam setiap lapangan.

Ini kerana pihak lawan juga sudah pasti menurunkan barisan panglima perang yang sukar digugat dan mempunyai daya tahan serangan yang kuat.

Setiap pimpinan parti di dalam kerajaan perpaduan perlu ke hadapan memberikan penjelasan konkrit dan mampu mematahkan hujah lawan dengan cara yang unik dan memastikan seluruh rakyat Kemaman turun mendapatkan maklumat tepat.

Sudah pasti pendekatan perang psikologi perlu diaplikasikan pada setiap ruang yang ada.

Keempat, membuat penyamaran dan risikan yang tepat. Hal ini membantu mengenal pasti kekuatan dan kelemahan musuh.

Untuk itu, pemerolehan data perlu tepat dan tingkat keyakinan pengundi perlu difahami jelas bagi memastikan agenda perubahan dapat dilaksanakan bagi penduduk Kemaman.

Ini memberikan satu dapatan tepat yang mampu mempelbagaikan alternatif kempen dengan melihat kepada kumpulan sasar.

Program yang bersesuaian dengan kehendak dan mood pengundi perlu dicerakinkan dengan baik agar ia dapat diterima baik melalui pendekatan yang sesuai.

Kelima, pendekatan lunak dan sopan terhadap tawanan perang. Setiap kempen dan jentera parti perlu menonjolkan sikap dan lunak terhadap seluruh pengundi dengan menyantuni dan mengambil berat tentang keperluan bagi penduduk setempat.

Agenda untuk memartabatkan rakyat dan meningkatkan pembangunan yang dilihat mampu memberi nilai tambah terhadap taraf hidup rakyat perlu dilaksanakan dengan segera.

Selain itu setiap calon yang bertanding perlu diterima oleh rakyat dan dikenali ramai. Di samping itu, calon wajib setiap masa menyantuni penduduk dengan kelunakan dan kesopanan yang menjadi imej bagi penduduk Kemaman.

Penampilan diri perlu ditonjolkan melalui idea dan cara yang mampu menambat hati pengundi Kemaman.

Jika strategi Abu Ubaidah mampu diterjemahkan melalui kempen PRK yang tepat ia tidak mustahil untuk memenangi hati pengundi dan seterusnya mampu menawan semula Kemaman.

Pendekatan dan strategi kempen serta keyakinan panglima perang di dalam PRK Kemaman merupakan kunci kemenangan dan rakyat yang bijak pasti menilai dengan adil calon yang akan mewakili suara mereka di Parlimen.

Kemenangan luar biasa memerlukan tindakan yang luar biasa daripada kepemimpinan yang terbaik melalui strategi yang telah dikemukakan oleh pihak yang bertanding. – UTUSAN

DR. Zuraimy Ali ialah Pensyarah Kanan Akademi Pengajian Islam Kontemporari (ACIS), Universiti Teknologi Mara (UiTM) Cawangan Perlis.

1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Nak dekati non muslim kena tunjuk akhlak Islam seperti akhlak nabi.Ini puak perasan alim konon kunci syurga mereka punya tiada langsung akhlak tersebut.TIADA!!!!
  Bab bercakap berhujah dah macam satanyahu.
  Kepala bapak hang!!!
  Hang bodoh!!!
  Kemudian takbir...
  Sebijik macam yahudi zionis.
  Bab kapir mengkafir dah darah daging mereka.Tak peduli perasan orang lain.Malah bangga...

  Bila satanyahu kata siapa tak sembah tuhan musa adalah kapir, ramai yang perasan alim meroyan.

  Sudah-sudahlah...
  Cerita nik elin ramai yang tak tahu hujung pangkal...
  Tapi anak tekak menghambur kata-kata fitnah dan kebencian sebijik macam yahudi zionis.PTUUIHHHH

  Woi puak munafik...baik cermin balik lubang hidung korang
  Sejak adik beradik Din alHafiz tiada, tiada yang setanding akhlak mereka.
  Yang tinggal hanya setaraf imam memali yg guna hudud utk mencari kuasa dunia yg sejemput.
  PTUIIIHHHHH!!!!

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post