Menara Milik Bekas Menteri Kewangan Disita SPRM

KUALA LUMPUR: Bangunan Menara Ilham di Jalan Binjai, di sini, yang dikatakan milik keluarga bekas Menteri Kewangan, Tun Daim Zainuddin, disita Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Notis penyitaan bangunan setinggi 60 tingkat itu bertarikh 18 Disember lalu disiarkan hari ini melalui ruangan pemberitahuan sebuah portal berita, dengan ditandatangani Timbalan Pendakwa Raya SPRM, Ahmad Akram Gharib.

Ia ditujukan kepada Pendaftar Hak Milik, Pejabat Pengarah Tanah dan Galian Wilayah Persekutuan.

Daim sebelum ini dilaporkan antara yang turut disiasat SPRM berkait transaksi korporat bernilai RM2.3 bilion pada November 1997 yang membabitkan Renong Bhd dan United Engineers Malaysia Bhd (UEM), dua entiti yang juga bekas tonggak perniagaan dikaitkan dengan UMNO ketika parti itu mentadbir negara.

Siasatan itu kesinambungan daripada pendedahan dokumen sulit oleh International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) berhubung transaksi yang disyaki berlaku di beberapa pusat kewangan luar pesisir.

Susulan itu, SPRM pada Jun lalu membekukan akaun bank berjumlah lebih RM39 juta antara lain membabitkan milik bekas menteri kanan, dua ahli perniagaan bergelar 'Tan Sri' dan ahli keluarga mereka.

Pembekuan itu membabitkan 192 akaun bank, merangkumi 35 akaun syarikat dan 157 akaun individu.

Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Azam Baki dilaporkan berkata, siasatan itu bertumpu pada Seksyen 23 Akta SPRM 2009, berhubung kesalahan salah guna kuasa untuk mendapat suapan dan kesalahan pengubahan wang haram di bawah Seksyen 4 (1) AMLATFPUAA 2001.

Bagaimanapun tiada sebarang makluman dinyatakan SPRM mengenai punca bangunan milik keluarga Daim itu disita sebagai harta tak alih pada Isnin lalu mengikut Seksyen 38(1) Akta SPRM 2009.

Susulan notis itu, sebarang urusan mengenai Menara Ilham adalah dilarang.

"Bahawa terdapat harta tak alih - seperti dalam jadual - adalah hal perkara suatu kesalahan di bawah Akta SPRM 2009. Dengan ini, mengeluarkan notis kepada kamu supaya menyita harta tak alih seperti dalam jadual tersebut; dan melarang segala urusan tentang harta tak alih itu.

"Kamu hendaklah serta-merta mencatatkan terma Notis ini pada dokumen hak milik yang berkenaan dengan harta tak alih itu dalam daftar di pejabat kamu," katanya. BH masih cuba mendapatkan komen Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Azam Baki, mengenai tindakan pihaknya menyita bangunan terbabit.

Menara Ilham difahamkan mempunyai ketinggian 274 meter merangkumi hotel empat bintang, pejabat rasmi, galeri, medan selera serta kedai cenderamata, manakala sebanyak 33 tingkat aras untuk kegunaan pejabat dan selebihnya adalah apartmen.

Ia siap dibina pada 2015 juga dikenali sebagai Menara IB, singkatan kepada Ilham Baru - BH
IKLAN


AULORA Socks with KODENSHI® direka menggunakan Fiber KODENSHI® yang membantu menyerap suhu badan pemakai sambil membekalkan jumlah tekanan lembut untuk sokongan yang menyeluruh dan selesa.

KEBAIKKAN AULORA Socks with KODENSHI® 

- Membantu melancarkan peredaran darah 
- Mengurangkan sakit, lenguh atau bengkak di kaki 
- Sesuai untuk mereka yang banyak berdiri dan berjalan 
- Sangat baik untuk Wanita mengandung dan selepas bersalin. 
- Menghilangkan bau kaki 
- Membantu masalah tidur 
- Memulihkan tumit kaki yang pecah atau mengelupas 
- Detoksifikasi

Jika berminat untuk mendapatkannya sila WhatsApp dengan klik pada imej di bawah3 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. SEKARANG MELAYU BARU SEDAR MACAM MANA CHINA MATA SEPET (KARTEL MATA SEPET) JADI KAYA

  5 syarikat didenda RM415 juta terlibat kartel ayam. Siasatan mendapati lima syarikat, pengeluar makanan ayam terbesar negara, melanggar Akta Persaingan 2010 dengan mengadakan perjanjian antara mereka dengan matlamat atau kesan “mencegah, menyekat atau mengelak persaingan” dalam mana-mana pasaran makanan atau perkhidmatan.

  Lima syarikat terbabit adalah Dindings Poultry Development Centre Sdn Bhd, FFM Bhd, Gold Coin Feedmills (Malaysia) Sdn Bhd, Leong Hup Feedmill Malaysia Sdn Bhd dan PK Agro-Industrial Products (M) Sdn Bhd.

  “Kami mengeluarkan keputusan akhir terhadap lima syarikat itu yang melanggar Seksyen 4 Akta Persaingan 2010 menerusi pembentukan kartel penetapan harga makanan ayam.

  Dari dolu dolu lagi aku dah Kata, dari dolu dolu lagi aku dah habaq kat hang..... Kalau PN menang PRU ke 16 nanti ( insyallah menang PRU) dan kerajaan bertukar maka amalan Kartel Mata sepet ini perlu dijahanamkan.

  Maka pelan tindakan kerajaan PN mesti berdasarkan pada pemilikan kerajaan dan kepentingan Rakyat perlu diutamakan bukan utamakan kartel kertal..maka kenalah ubah cara orang Melayu berfikir dan bertindakbalas pula..

  1. Ujudkan pemodal pemodal Melayu' menguasai ekonomi negara.
  2. Ujudkan kapitalis Melayu' sebanyak mungkin.
  3. Ujudkan beratus ratus billionaire Melayu' agar negara tidak bergantung pada kapitalis mafia Mata Sepet bertuankan Lee Kwan Yew walaupun mafia Mata Sepet itu warga nagara Malaysia
  4. Ujudkan dan perbanyakkan rangkaian Kartel Kartel Melayu dan rangkaian mafia mafia Melayu' menguasai ekonomi asas Rakyat Malaysia..!!
  5. Jika perlu dinujudkan rangkaian mafia mafia Kartel Melayu' Maka ia jugak perlu dilakukan
  6. Mengembangkan ekonomi orang Melayu' bila kesemua diatas sudah terbentuk
  7. Kapitalis kapitalis Melayu' yang ujud nanti harus lah bersifat natural dan tidak memihak mana mana pemimpin. Elakkan Dari adu domba Kapitalis Mata Sepet... Spt ujudkan Team A Dan B, Team Wawasn dsb nya. Itu semua adu domba halus supaya Melayu' screw Melayu Dari ucapan Super Man DAP.
  8. Elakkan jadi mangsa batu api musuh.. dah tingkat kan hubungan dengan Indonesia jiran serumpun.
  9. Lupakan Singapura sokong Isreal bapa genosid membunuh anak Palestine di Gaza dan pergi mampos dengan Singapura jiran tak guna Malaysia dan Indonesia.
  10. Semua bahan2 makanan dan bahan mentah yang dihantar ke Singapura perlu dikaji harga caj bayaran duti import dan sebagainya.

  Saya ulangggg..!!!

  PASARAN KARTEL MATA SEPET YANG KONTROL . BARANG KARTEL SOROK DAN LAMBAKKAN MAKA HARGA KARTEL JUGA YANG TETAPKAN .....AMIN

  “Kartel mata sepet ini sangat jahat dalam undang-undang persaingan. Ia adalah sabotaj ekonomi terhadap pengguna dan rakyat jelata

  Persoalan sekarang susah sangatkah kerajaan mahu membeli saham syarikat kartel kertel ini dan kuasai rangkaian Kartel kertel mafia ini..!?

  #kingpuppetiskingpuppetmasterX

  ReplyDelete
 2. MASA MENUBUHKAN RANGKAIAN KARTEL MELAYU DAN RANGKAIAN MAFIA MELAYU BERSATU MENYAINGI DAN MENGUASAI PASARAN

  Subsidi ayam dah diberi tapi syarikat kartel kartel ayam oleh kaum mata sepet menyebabkan harga ayam sukar dikawal selain kerajaan telah mengeluarkan subsidi besar bagi menampung subsidi ayam di peringkat pengeluaran.

  Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup Fuziah Salleh berkata tindakan syarikat berkenaan menyebabkan harga ayam sukar dikawal selain kerajaan telah mengeluarkan subsidi besar bagi menampung subsidi ayam di peringkat pengeluaran.

  Lima syarikat terbabit adalah Dindings Poultry Development Centre Sdn Bhd, FFM Bhd, Gold Coin Feedmills (Malaysia) Sdn Bhd, Leong Hup Feedmill Malaysia Sdn Bhd dan PK Agro-Industrial Products (M) Sdn Bhd.

  Dari dolu dah peringatan Kartel Mata sepet menguasai pasaran. Maka tiba masanya Melayu perbanyakkan rangkaian Kartel Kartel Melayu dan rangkaian mafia mafia Melayu' menguasai ekonomi asas Rakyat Malaysia..!!

  Jika perlu dinujudkan rangkaian mafia mafia Kartel Melayu' Maka ia jugak perlu dilakukan

  “Kerajaan telah mengeluarkan subsidi berjumlah RM3.8 bilion bagi menampung kos ayam dan telur dari Februari 2022 hingga November lepas dan 72.8 peratus kos pengeluaran ayam adalah kos harga makanan.

  “Bila berlaku kartel untuk mengawal harga makanan ayam, sukar untuk kita mengawal harga ayam pada kadar ditetapkan RM9.40 sekilogram.

  “Kartel mata sepet ini sangat jahat dalam undang-undang persaingan. Ia adalah sabotaj ekonomi terhadap pengguna dan rakyat jelata

  Persoalan sekarang susah sangatkah kerajaan mahu memguasai saham syarikat kartel kertel ini dan kuasai rangkaian Kartel kertel mafia ini..!?

  Susah sangat kah kartel kartel rangkaian mafia Melayu bersaing dan mewujudkan 5 perusahaan baru dikuasai mafia Melayu dengan bantuan kerajaan untuk bersaing dengan 5 perusahaan Mata sepet ini..

  Syarikat kartel Melayu dan mafia Melayu perlu diberi peluang untuk menubuhkan 5 Syarikat pembekal ayam kartel Melayu bagi menyaingi dan menyimbangi harga pasaran...Kempen beli barangan Melayu (Buy Muslim First) juga perlu diperluaskan.

  Jangan acah acah pergi memburu udah ler..

  #KingpPuppetIsKingPuppetMasterX

  ReplyDelete
 3. Dah tahu pembekal ayam kartel mata sepet Jadi pengkhianat negara tak guna tindakan setakat denda saja.

  Batalkan lesen perniagaan dan tutup perniagaan terus. Kerajaan kena ambil alih pengurusan perniagaan pengkhianat ini

  Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup, Fuziah Salleh, menyifatkan pakatan yang dilakukan lima syarikat pengeluar makanan ayam sebagai pengkhianatan kepada negara di peringkat paling tinggi.

  Tegasnya, tindakan mereka menetap dan menyeragamkan secara bersama harga produk mereka adalah kesalahan paling besar sehingga menyukarkan kerajaan untuk mengawal harga ayam di pasaran.

  “Apabila berlaku kartel atau pakatan untuk mengawal harga makanan ayam, maka harga ayam itu susah untuk dikawal.

  “Bagi saya, ini pengkhianatan kepada negara peringkat paling tinggi dari segi undang-undang.

  Syarikat itu ialah Dindings Poultry Development Centre Sdn Bhd (Dindings), FFM Berhad (FFM), Gold Coin Feedmills (M) Sdn Bhd (Gold Coin), Leong Hup Feedmill (M) Sdn Bhd (Leong Hup) dan PK Agro-Industrial Products (M) Sdn Bhd (PK Agro).

  “Lima syarikat terbabit menguasai 40 peratus pasaran makanan ternakan ayam di negara ini,” ujarnya.

  Saya ulangggg...

  Saya ulangggg...

  Tunggu apo lagi tak kan nak gentel taik palat sajee, buatlah tindakan yg lebih drastik lagi..!!

  #PuppetKingIsPuppetKingMasterX

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post