Wan Junaidi TYT Sarawak kelapan

KUALA LUMPUR: Bekas Yang Dipertua Dewan Negara, Tun Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar dilantik sebagai Yang Dipertua (TYT) Sarawak kelapan berkuat kuasa hari ini.

Hari ini Wan Junaidi, 77, menerima surat cara pelantikan itu daripada Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dalam Istiadat Pengurniaan Surat Cara Pelantikan TYT Sarawak di Balairung Kecil, Istana Negara.


Wan Junaidi, 77, dilantik sebagai TYT Sarawak mengikut Perkara 1 Perlembagaan Negeri Sarawak bagi tempoh empat tahun sehingga 26 Januari 2028.

Pelantikan Wan Junaidi bagi menggantikan Tun Abdul Taib Mahmud yang menyandang jawatan itu selama tiga penggal bermula 1 Mac 2014.

Terdahulu, Wan Junaidi dilapor melepaskan jawatan sebagai Speaker Dewan Negara yang disandangnya sejak Jun tahun lalu, menggantikan Tan Sri Dr Rais Yatim.

Tindakan itu mengundang spekulasi dengan ramai mengaitkan nama beliau sebagai calon TYT Sarawak yang baharu.

Dahulu Tuan polis kini Wan Junaidi jadi Tuan Yang Terutama


Wan Junaidi adalah figura yang pernah berada di barisan paling hadapan dalam mempertahankan kedaulatan tanah air daripada ancaman komunis selain berpengalaman luas dalam urusan pentadbiran negara.

Mempertaruhkan nyawa dalam beberapa siri operasi menentang Parti Komunis Kalimantan Utara di kawasan Miri, Sibu serta Kapit semasa berkhidmat bersama Pasukan Polis Hutan, menjadi bukti kesetiaan patriot itu semasa negara berada dalam tempoh sukar.

Beliau dilantik sebagai Yang Dipertua Negeri Sarawak mengikut Perkara 1 Perlembagaan Negeri Sarawak bagi tempoh empat tahun bermula 26 Januari 2024 hingga 26 Januari 2028.

Pelantikan beliau adalah bagi menggantikan Tun Abdul Taib Mahmud yang menyandang jawatan itu selama tiga penggal bermula 1 Mac 2014.

Dilahirkan di Kampung Pendam (kini Sadong Jaya), Sarawak pada 1 Februari 1946, Wan Junaidi menyertai pasukan Polis Diraja Malaysia pada 1964 sebelum berkhidmat dalam Pasukan Polis Hutan dari tahun 1968 hingga 1973, dan dalam tempoh itu beliau juga pernah bertugas di Kawasan Keselamatan Rajang (RASCOM).

Beliau kemudiannya mengikuti pengajian dalam bidang undang-undang di University of Buckingham, England pada tahun 1978 sebelum menjadi pengamal undang-undang dari 1982 hingga 2008.


Permulaan perjalanannya sebagai seorang wakil rakyat bermula pada 1990 selepas memenangi kerusi Parlimen Batang Lupar dalam Pilihan Raya Umum kelapan yang dipertahankannya untuk dua penggal seterusnya, sebelum berpindah ke Parlimen Santubong pada Pilihan Raya Umum ke-11 pada 2004 dan berjaya mempertahankannya untuk empat penggal berturut-turut hingga pilihan raya umum pada 2022 - BH

1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. .Go Daim Go Go Go..!! Go Daim Go Go Go....!!!!

  Wow Awesome Daim after his Braveheart wife show her crappy pussy now Daim turn on show his balls as a fighter.

  It's do not like anak Tun spt Boboi Mokhzani Mirzan and Marina Gereja no balls and no crappy pussy shown as a fighter... Kah kah kah

  Look Daim how brave his wife show her crappy pussy alleady.. She said to PMx "Saya Nak pesan kat PMx kuasa itu singkat Anwar.." see how wife of Daim braveheart to show her pussy...

  https://rajalaut11.blogspot.com/2011/11/badut-rakyat-seksuality-merdeka-2011.html?m=1

  Come on la boboi Mirzan Mokhzani and Marina Gereja show yur balls and crappy pussy lah wooiii..! Both of atok sibling have no gut..!! Fucckkkk...!!

  https://malaysiagazette.com/2020/03/01/marina-mahathir-gesa-rakyat-bangkit-jika-mahu-negara-bersih-bermoral/

  Rakyat nak tengok pertembungan anak Tun dan Anak Papa Nurul Izah semua nya adalah pejuang liberal pluralisma murtad VS anak Tun iaitu Marina Gereja pejuang Lisbo COMANGO bertempur sesama sendiri. Baru gempak abissss...!!

  https://sedakasejahtera.blogspot.com/2012/11/inilah-video-ucapan-nurul-izzah.html?m=1

  Daim difahamkan akan didakwa atas pertuduhan yang sama dikenakan terhadap isterinya, Na’imah Khalid beberapa hari lepas.

  https://theflyingkick.blogspot.com/2017/09/terdesak-sehingga-terpaksa-tarik-siti.html?m=1

  “Peguam saya telah difahamkan bahawa saya akan didakwa pada Isnin 29 Januari ini mengikut Sesyen 36(2) Akta SPRM 2009 iaitu kesalahan tidak isytihar aset.

  “Baiklah, saya tidak sabar dengan hari-hari saya di mahkamah nanti,” kata Daim melalui peguam beliau.

  Baru Ada fight bukan macam Tun gelabah tetek telo labuh dah goyang bersama anak anak nya.. kah kah kah..!!

  Ini lah bencana dan bahana bila seronok jadi hamba dan barua DAP@ LeeKwanYew.... Kaum DAP@ LeeKwanYew sedang tepok tangan ketawa terbahak tengok barua Melayu belaan kaum Mata sepet berbunuhan sesama sendiri. Pada orang Melayu tengok kan saja barua barua barua ni berbunuhan jangan nak jadi batu api dan nasik tambah pulak haahh ...

  Haah tepokkkkkk...!!

  Saya ulangggg...!!

  Go Daim Go Go Go..!! Go Daim Go Go Go....!!!!

  Selamat bergaduh lah semua barua barua Melayu DAP@ LeeKwanYee sklian

  Cuma ada peliknya penyamun Mata sepet macam Jho Low Nevin Tan (Anak Vincent ladang beratus kilo ganja) Lim Guan Eng torwong bawah laut dan taikun SPANCO dan taikun pemberi rasuah suma SPRM, Pulis LHDN bole tutup mata lepas bebas kaya raya ke..!!

  Baru sekarang walaun dan anak anak papa tahu papa tu bodoh, bangang, goreng jer lebih kerja haramjadah semuanya... Cakap bergegar sana sini otak bergelumang dengan taik jubo... Kah kah kah

  Ker King Puppet is King Puppet Master X..!?

  Apeee pun tak bolehhh..!!

  Haahhhh tepokkkkkk

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post